Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 23.11.2020 08:30


Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach najlepszym obiektem dla klimatu

Przeglądaj zdjęcia ->
Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach najlepszym obiektem dla klimatu

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej Uniwersytetu Warszawskiego w Chęcinach (ECEG) autorstwa warszawskiej pracowni WXCA wygrało prestiżowy konkurs Życie w Architekturze w kategorii „Najlepszy obiekt projektowany dla klimatu w latach 2015-2019”.

Budynek symbol
ECEG znalazło się w gronie najlepszych realizacji oddanych do użytku w ostatnich pięciu latach. Centrum wygrało w kategorii „Najlepszy obiekt projektowany dla klimatu w latach 2015-2019”. – W przypadku tego obiektu od samego początku mieliśmy przekonanie, że jako architekci powinniśmy dać głos wyjątkowemu otoczeniu centrum, a interwencje architektoniczne i przekształcanie krajobrazu sprowadzić do minimummówi Krzysztof Budzisz z WXCA, współautor projektu. Przypomnijmy, ECEG ma niezwykłą lokalizację w środku Gór Świętokrzyskich, na tyłach miasta o średniowiecznym rodowodzie, tuż przy ruinach zamku, w wyeksploatowanym kamieniołomie Korzecko, w otoczeniu 30 m. od ściany skalnej nieczynnego wyrobiska.

Właśnie to harmonijne współgranie z przyrodą doceniła Kapituła Konkursu Życie
w Architekturze. Jury pod przewodnictwem Dariusza Hermana uznało, że „to budynek symbol, w którym jednoczą się natura i kultura”. Nagrodę przyznano za „kreację obiektu, który doskonale wpisuje się w krajobraz Gór Świętokrzyskich i eksponuje jego unikalne zasoby, ograniczając przy tym negatywny ślad pozostawiony w środowisku. Wkomponowanie obiektu w nieckę będącą pozostałością wyeksploatowanego kamieniołomu Korzecko, zastosowanie wydobywanej lokalnie skały wapiennej w konstrukcji i elewacjach oraz okrycie terenu (wraz z dachami) charakterystycznymi dla regionu murawami kserotermicznymi harmonijnie łączy dzieło człowieka z dziełem natury”.




Cieszy nas, że ECEG, które jest z nami od 2015 r., ciągle zdobywa uznanie otoczenia. Dla nas najważniejsze jest, że nasze centrum naukowo-dydaktyczne faktycznie stało się mekką geologów z całego świata, ulubionym miejscem poznawania historii ziemi dla wszystkich grup wiekowych. Sam kompleks zaprojektowany z takim wyczuciem przez WXCA jest dowodem na to, że można w zgodzie współistnieć z naturą mówi dr inż. Tomasz Łątka, kierownik ECEG. Konkurs Życie w Architekturze jest organizowany przez miesięcznik Architektura Murator już od 25 lat.

Kompleks jak bloki skalne
Niezwykła lokalizacja ECEG inspirowała architektów do szukania odpowiedniego konceptu na architekturę, dzięki której budynek stałby się naturalną częścią tego terenu. ECEG zaprojektowano z myślą o możliwie najmniejszej ingerencji w otoczenie i środowisko, z dbałością, aby obiekt nie dominował nad swoim naturalnym sąsiedztwem. Prostopadłościenne, zwarte, oszczędne w formie bryły budynków zaprojektowano na kształt skalnych bloków rozrzuconych po wyrobisku.
Fasada jest wykonana z łupanego wapienia wydobywanego z kamieniołomu zlokalizowanego w najbliższym sąsiedztwie w Bolechowicach. Specyficzny układ elewacji to z jednej strony nawiązanie, a z drugiej zabawa z tradycyjną techniką murarska zaczerpniętą z lokalnych budynków takich jak zamek w Chęcinach, pobliski klasztor czy lokalne chaty. Z kamienną fasadą o niejednorodnej tektonice kontrastują gładkie tafle szkła otwierające widoki na uroczą okolicę.




ECEG to kompleks 5 brył, które są powiązane transparentnym, szklanym łącznikiem. W pierwszej mieści się hol wejściowy, stołówka i sala audytoryjna z odkrytą naturalną ścianą skalną na 243 osoby. Kolejna poświęcona jest w zupełności celom badawczo-laboratoryjnym. Ostatnie trzy stanowią zaplecze hotelowe dla pracowników, gości i studentów. Wszystkie funkcje są dostępne dla osób niepełnosprawnych.

Nagrody
ECEG był nominowany do nagrody Miesa Van Der Rohe i został uznany w 2015 r. za najlepszy obiekt użyteczności publicznej (European Property Awards). Został również nagrodzony Złotym Medalem w kategorii obiekty użyteczności publicznej w konkursie Świętokrzyska Budowla Roku 2015. Otrzymał także w 2019 r. Kryształową Cegłę (przegląd dokonań architektonicznych, inżynierskich, konserwatorskich w Europie Wschodniej) w kategorii Obiekty Hotelowo – Usługowe.

Autorzy projektu WXCA:
arch. Szczepan Wroński, śp. arch. Zbigniew Wroński, arch. Paweł Grodzicki, arch. Krzysztof Budzisz, arch. Marta Sękulska, arch. Katarzyna Błaszczykiewicz, arch. Ewa Gajda, arch. Agnieszka Nowicka, arch. Katarzyna Kwiatkowska, arch. Patrycja Michalak-Dębiec, arch. Michał Czerwiński, arch. Marcin Jurusik, arch. Jacek Hawrylak, arch. Maciej Rudnicki.

www.wxca.pl

























Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Centrum Sztuk Scenicznych - Projekt BAU

Budynek zlokalizowany jest przy Tianshan Road, nowym bulwarze handlowym w Hongqiao, jednej z najbardziej aktywnych dzielnic Szanghaju. Inwestycja zastąpiła istniejące centrum kinowe w tym miejscu rozszerzając jego pierwotny zakres i tworząc nowe centrum sztuki. Projekt pracowni BAU został wybrany na drodze konkursowej.

więcej

Najlepszy Dom Świata jest w Polsce - ten dom to coś więcej niż tylko nowoczesny budynek!

Projekt Małopolskiej Chaty Podcieniowej autorstwa pracowni BXB studio zwyciężył w międzynarodowym konkursie Global Architecture & Design Awards 2021 w kategorii Prywatna Rezydencja! Nagrodę dla Małopolskiej Chaty Podcieniowej przyznało profesjonalne jury konkursowe złożone z architektów, projektantów i artystów z całego świata, m in. Anne Cecilie Haug Director of Snøhetta, Dan Howarth Dezeen Editor czy Chiara Domenici, Director of Chapman Taylor.

więcej

Niezapomniane chwile nad Bałtykiem – Hotel Rezydent

Zanurzony w tętniącym życiu miasta sopocki Hotel Rezydent Sopot MGallery to miejsce, gdzie czas zdaje się płynąć wolniej. Historyczna secesyjna architektura nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Bogato zdobiona bryła mieści w swych wnętrzach przestrzeń pełną nieoczywistej elegancji

więcej

Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Szkoła podstawowa i przedszkole Tianyou to najnowsza realizacja pracowni BAU. Architekci postawili na połączenie klasycznych sal lekcyjnych z mniej formalnymi, otwartymi przestrzeniami do nauki i interakcji dla uczniów. Wnętrza są ciekawe, oryginalne, pełne kolorów i nowoczesnych rozwiązań.

więcej

Nowy styl gdański - projekt Jana Sikory

Wyspa Spichrzów - historyczna część Gdańska, niegdyś odcinana na noc od miasta zwodzonymi mostami, by chronić zawartość znajdujących się na niej spichlerzy, dziś pełna uroku, wybudzona ponownie do życia po wojennych zniszczeniach. To tu, nad brzegiem Motławy, w jednej z kamieniczek kompleksu Deo Plaza, nawiązującego stylem do historycznych zabudowań bulwarów, znajduje się apartament zaprojektowany przez prof. ASP Jana Sikorę - architekta i właściciela studia Sikora Wnętrza Architektura.

więcej

Muzyczna przystań dla pary melomanów - projekt pracowni Jacek Tryc Wnętrza

Pokazywane dziś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze wielopiętrowego budynku na warszawskim Mokotowie, w kameralnej, cichej okolicy i otoczeniu zieleni. Apartament miał być wymarzonym miejscem do relaksu w towarzystwie dźwięków ulubionych artystów. Projekt wnętrza powierzono renomowanej pracowni Jacek Tryc Wnętrza.

więcej

Rezydencja nad Oceanem

Koncepcja eleganckiego parterowego apartamentu zachwyca luksusowym designem oraz wspaniałymi czarno-białymi pracami fotograficznymi holenderskiego artysty – Bastiaana Woudta. Najważniejszym elementem, wyróżniającym unikatową rezydencję, jest ogromne przeszklenie prezentujące zapierający dech w piersiach widok na Ocean Atlantycki.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;