Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 14.02.2021 10:00


Nowe Kolibki, czyli slow life w wielkim mieście

Przeglądaj zdjęcia ->
Nowe Kolibki, czyli slow life w wielkim mieście fot. Tom Kurek

Żyjemy coraz intensywniej, ciągle gdzieś się spieszymy, gonią nas deadline’y, a presja i stres towarzyszą nam na każdym kroku. Szansą na złapanie oddechu po całym dniu spędzonym w pracy w dużym mieście, jest włączenie trybu slow life. I wcale nie trzeba przeprowadzać się na wieś, aby uciec od miejskiego zgiełku. Doskonałym tego przykładem jest osiedle Nowe Kolibki w Gdyni – zwycięzca konkursu Fasada Roku 2020 w kategorii „budynek wielorodzinny nowy”.

Inwestycja powstaje na skraju Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, na granicy Sopotu i dzielnicy Gdynia-Orłowo, zaledwie 800 metrów od piaszczystej plaży. To właśnie jej malownicze otoczenie stało się największym źródłem inspiracji dla autorów projektu – architektów z sopockiej pracowni Roark Studio.


Natura na pierwszym planie

Projekt jest realizowany w duchu filozofii slow life. Jego ideą jest stworzenie wyjątkowego miejsca, które będzie dawać wytchnienie i pomagać w osiągnięciu równowagi w codziennym życiu.  

Życie w metropolii, jaką jest Trójmiasto, wiąże się z ciągłą gonitwą, brakiem czasu, staniem w korkach i stresem. Warto swój wolny czas oraz ten, który spędzamy z rodziną przeżywać w miejscu, które pozwala nam zwolnić tempo. W miejscu, w którym jest dokąd pójść, gdzie życie może się dziać na różne sposoby, gdzie istnieje wiele miejsc i przestrzennych warstw do odkrycia. Projekt Nowe Kolibki stwarza szansę wykształcenia takiego miejsca poprzez zwrócenie się do wewnątrz osiedla oraz wpuszczenie do niego tego, co najbardziej wartościowe w zastanej okolicy, czyli zieleni – mówi arch. Jakub Bladowski, prezes zarządu Roark Studio.

Dlatego nie tylko zadbano o maksymalne zachowanie istniejącego drzewostanu, lecz także zaplanowano nowe nasadzenia, osiągając w ten sposób efekt lasu „wlewającego się” pomiędzy budynki. Pomyślano również o niskiej zieleni, jak trawy czy byliny. Natura gości także we wnętrzach takich jak sauna, strefa fitness czy sala klubowa –dominuje w nich kamień, szlachetne drewno, roślinność oraz designerskie meble i detale.


Słowo o architekturze

Sama zabudowa to budynki dwupiętrowe, zaprojektowane tak, aby idealnie współistnieć z naturalnym otoczeniem. Oszczędna w środkach elegancka architektura idzie tutaj w parze z funkcją i nawiązuje do lokalnej zabudowy.

Projektując elewacje, zależało nam na zachowaniu gdyńskiej kolorystyki: bieli oraz ciemnych szarości, które wzbogaciliśmy kolorem ciepłego drewna. Na elewacjach został zaprojekowany łupek, który nawiązuje swoim charakterem do sąsiedztwa pobliskiego Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego i świetnie kontrastuje z pomalowanym na biało tynkiem. W tym przypadku chcieliśmy uzyskać jak najbardziej gładką i białą powierzchnię, która na długo zachowa elegancki wygląd, dlatego sięgnęliśmy po wysokiej jakości tynk mineralny Baumit ClassicoSpecial oraz farbę silikonową klasy premium – Baumit StarColor, o wysokiej paroprzepuszczalności i podwyższonych właściwościach samoczyszczących – mówi architekt.

Całość dopełniają nowoczesne detale, takie jak przesuwne tafle szklane, dzięki którym możliwe jest prawie całkowite zamknięcie powierzchni balkonu. Uwagę zwracają także tarasy dachowe z podwyższonymi balustradami szklanymi. – Detal balkonu z przesuwnymi szklanymi elementami został opracowany specjalnie dla tego projektu. Praca nad tym rozwiązaniem trwała 4 miesiące – analizowany był wpływ wiatru na różne warianty przesłonięcia balkonu czy na ugięcie szklanych tafli, których wysokość jest rekordowa i wynosi 280 cm – każda z nich waży 80 kg. Na dachowych tarasach zaprojektowano szklane balustrady o niestandardowej wysokości 140 cm, aby siedzący na tarasie ludzie byli chronieni przed wiatrem, którego z Gdyni nie brakuje – opowiada Jakub Bladowski.



Obrócić przeszkodę w atut

Największym wyzwaniem, z jakim musieli zmierzyć się architekci z biura Roark Studio było nachylenie terenu. – Najtrudniejsze w projekcie Nowe Kolibki było zaprojektowanie budynków na pochyłej działce – różnice rzędnych terenowych wynosiły nawet do 10 metrów. Obróciliśmy to jednak w atut. Wykorzystując znaczne różnice wysokości wykształciliśmy swoiste „płyty tektoniczne”, na których styku – dokładnie tak jak w naturze – wyzwala się energia osiedla i dzieje się to, co najciekawsze: budynek fitnessu, skarpy porośnięte zielenią, kaskady wodne. W efekcie zasadniczy teren osiedla udało się zaprojektować jako wolny od ruchu kołowego, a wysoka jakość urbanistycznych wnętrz (podwórek, placów) zachęca mieszkańców do spacerowania czy jazdy na rowerze – relacjonuje architekt.



Na ścieżce sukcesu

Umiejętne połączenie w projekcie nowoczesnych rozwiązań z krajobrazem naturalnym zostało zauważone i docenione przez środowisko branżowe. Osiedle Nowe Kolibki otrzymało prestiżową nagrodę w ramach European Property Awards 2019-2020. Na swoim koncie ma również wyróżnienie w kategorii „Budowa roku”, przyznane przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa. Teraz do tej puli dokłada zwycięstwo w polskiej edycji konkursu Fasada Roku 2020 w kategorii „budynek wielorodzinny nowy”, które otwiera przed nim drogę do rywalizacji w ramach Baumit Life Challenge 2022, której stawką będzie kolejny prestiżowy tytuł – Europejskiej Fasady Roku!

www.baumit.com
www.facebook.com/BaumitPolska





Patronat medialny infoArchitekta.pl



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Artykuły z tagiem:patronat

Z wizytą w industrialnej perle Zabrza

Stare budynki mają swój niepowtarzalny urok i nierzadko ciekawą historię. Rewitalizacja jest szansą dla nich – odzyskuje ich wartość użytkową, a także chroni od zatracenia. Świetnym przykładem takiej realizacji jest budynek przy ul. Stalmacha w Zabrzu, który dzięki renowacji został przywrócony do życia i kontynuuje wyznaczoną mu ponad sto lat temu misję.

więcej

Rose Garden Boutique Hotel - projekt pracowni JSPA Design

- Pomysł polegał na próbie zrozumienia starych lokalnych technik i materiałów budowlanych w celu znalezienia racjonalnego i efektywnego sposobu budowania w tym obszarze, a tym samym zakotwiczenia projektu w jego miejscu - mówią architekci z pracowni JSPA Design. - Projekt jest ustawiony prostopadle do istniejącego gospodarstwa, aby stworzyć dialog między dwoma budynkami, podczas gdy taras i basen łączą te dwie jednostki - dodają.

więcej

Sukces polskich studentek w 5. edycji konkursu MICROHOME!

Zakończyła się piąta edycja corocznego konkursu organizowanego w ramach serii Small-Scale Architecture (Architektura małej skali) - MICROHOME 2022. Na podium znalazł się zespół z Polski! Trzecie miejsce w konkursie zajęły studentki z Politechniki Warszawskiej.

więcej

Kolorystyczna power couple na warszawskim Mokotowie

Szukając inspiracji na projektowane wnętrza, Ada Skwira i Małgorzata Liebhart z pracowni WZ Studio, nie sięgają jedynie po bezpieczne, monochromatyczne rozwiązania. Ich fenomenalna umiejętność łączenia ze sobą różnych barw sprawia, że przełamują schematy, wydobywając za każdym razem ze swych realizacji wszystko, co najlepsze.

więcej

Piękne wille z naturalnych materiałów

Najnowszy projekt pracowni CAALADI to przykład udanego połączenia naturalnych materiałów z nowoczesnym podejściem projektowym. Realizacja zachwyca pięknymi wnętrzami, otwartą przestrzenią nastawioną na krajobraz i naturę.

więcej

Kamienne domy w wiosce Nanchawan

Punktem wyjściowym dla projektu było założenie: "krajobraz ma pierwszeństwo przed projektem". Efektem pracy architektów jest realizacja pięknych wilii idealnie wpisujących się w naturalny krajobraz łączących tradycyjne i nowoczesne rozwiązania.

więcej

Projekt pracowni Katarzyna Sosińska Interiors

Soczyste i egzotyczne mango kojarzy się z energią, szczęściem i zmysłowością słodkiego soku kapiącego z ust. Wywołuje uczucie gorąca, a właściciele wnętrz z jego udziałem mogą się poczuć codziennie jak na letniej plaży. Czerpiąc inspirację z letniej obfitości natury, Katarzyna Sosińska, właścicielka pracowni KS Interiors, znalazła sposób na nasycenie pokazywanego dziś domu żywymi i bardzo pociągającymi odcieniami.

więcej

Zbliża się termin składania prac do konkursu Movable House!

To już ostatnia szansa na wzięcie udziału w konkursie na projekt domu współczesnego nomada - Movable House. Celem wyzwania jest zainspirowanie do potraktowania światła jako ważnego elementu kształtowania przestrzeni architektonicznej oraz zainteresowanie technologią LED i jej możliwościami w zakresie tworzenia opraw i systemów oświetleniowych.

więcej

Stulecie domu tekstylnego w Gliwicach

Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki udostępnił publikację na temat domu tekstylnego w Gliwicach. Publikację można pobrać bezpłatnie w wersji cyfrowej lub przeczytać ją online. Materiał powstał w ramach stulecia oddania do użytku gliwickiego Domu Tekstylnego Weichmanna według projektu Ericha Mendelsohna. Publikacja została przygotowana przez uczniów Technikum nr 4 w Gliwicach (ZSB-C) o specjalności renowacja detalu architektonicznego przygotowali publikację.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;