Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 25.03.2021 07:30


Apartament wypełniony sztuką

Przeglądaj zdjęcia ->
Apartament wypełniony sztuką

Apartament w zabytkowej kamienicy w centrum Warszawy został odnowiony z dbałością o najmniejsze detale. Mimo że w czasie remontu mieszkania kamienica nie znajdowała się jeszcze w rejestrze zabytków, właścicielom i architektce zależało na uratowaniu i zachowaniu oryginalnych elementów i zdobień. Żmudne prace przeciągały się i trwały miesiącami, ale warto było czekać – choć nie brakuje tu współczesnych elementów, czuć ducha dawnych czasów.

Dominika i Adam, kiedy zostali właścicielami mieszkania i postanowili je wyremontować oraz urządzić po swojemu, mieli przed sobą mnóstwo pracy. Choć mieli jasną i klarowną wizję przestrzeni, o pomoc zwrócili się do arch. Joanny Kulczyńskiej-Dołowy z pracowni Kulczyński Architekt, z którą dobrze się znają i mieli już okazję współpracować. Wiedzieli, że tak samo jak oni, Joanna zrobi wszystko, aby uratować każdy autentyczny element wnętrza. 



Ocalić to, co prawdziwe

Układ apartamentu o powierzchni 150 metrów kwadratowych pamiętał odległe czasy – mieszkanie miało wejścia z dwóch klatek – jedno dla właścicieli, drugie dla służby, która dysponowała również swoimi pomieszczeniami. Ściany, drzwi i sztukaterie były pokryte kilkoma warstwami farb, nanoszonymi co jakiś czas przez kilkadziesiąt lat, same prace nad wyskrobaniem farby i oczyszczeniem misternie zdobionych sztukaterii trwały kilka miesięcy. Do porządku trzeba było doprowadzić również instalacje – istna plątanina rozmaitych rur i kabli świadczyła o wielokrotnych zmianach wprowadzanych na przestrzeni lat. Część z nich została usunięta, część ukryto w ścianach. Dzięki pracom restauratorskim udało się ocalić oryginalną stolarkę – drzwi wejściowe i zewnętrzne oraz okna skrzynkowe, mosiężne klamki, piece kaflowe, sztukaterię oraz podłogę. Joanna zadbała także o odpowiedni układ funkcjonalny dostosowany do właścicieli, otwierający przestrzeń, ale pozostawiający możliwość wprowadzenia w przyszłości zmian, takich jak wydzielenie dodatkowych pokojów. Przede wszystkim zostało zmienione główne wejście do mieszkania – poprzedni właściciele korzystali z dawnego wejścia służbowego. Teraz, po przekroczeniu progu, wchodzi się do podłużnego przedpokoju zakończonego przejściową garderobą i łazienką. Po prawej stronie od wejścia znajduje się gabinet. Kolejne drzwi z holu prowadzą do salonu. Dalej znajduje się połączona z jadalnią kuchnia, zaś na końcu mieszkania sypialnia z garderobą i dużą łazienką gospodarzy. 


Wejście na salony

Ściany przedpokoju ozdabia niebieska tapeta, jest zupełnie gładka, jednak jej wzór wywołuje optyczne złudzenie głębi i trójwymiarowości. – W małych, ciemnych przedpokojach nie walczę na siłę, aby wprowadzić do nich światło. Bardziej zależy mi na ciekawym efekcie, który przenosi nas w jakąś historię. Z jasnej klatki schodowej wchodzimy do czegoś innego, tajemniczego, nieznanego, co od razu nastraja nas na poznawanie dalszej części mieszkania – mówi Joanna Kulczyńska-Dołowy. Już od progu widać, że właściciele mieszkania kolekcjonują sztukę –  na ścianach znajduje się galeria artystycznych fotografii. Pod nimi stoi konsola projektu Joanny, z marmurowym blatem na stalowych nogach. 

W salonie doskonale widać uratowane elementy wnętrza, które Joanna umiejętnie połączyła ze współczesnym wyposażeniem – uwagę przykuwa wspaniały parkiet oraz zestawienie bogato zdobionej rozety na suficie z nowoczesnym, ażurowym żyrandolem Vertigo marki Petite Friture. Obok wyszukanych w Internecie mebli z połowy ubiegłego wieku, stoją stoliki zaprojektowane przez Joannę oraz prosta sofa. Tutaj także widać zamiłowanie właścicieli do sztuki, nie tylko wizualnej – Dominika ma wykształcenie muzyczne, dlatego nie mogło zabraknąć pianina. 


Ukryte funkcje

W kuchni udało się odejść od szafek wiszących. Większość sprzętów została ukryta w zaprojektowanej na wymiar szafie. W jej prawej części znajduje się zasłaniany frontami pulpit na sprzęty typu ekspres do kawy czy czajnik elektryczny, które są w kuchni niezbędne, ale niekoniecznie chcemy je mieć na widoku. Na górze są półki na wino, na dole miejsce na zastawę stołową itp. W lewej części szafy jest lodówka z zamrażalnikiem oraz jedyny widoczny sprzęt, czyli piekarnik. Pod drugą ścianą znajduje się dolna zabudowa z blatem roboczym. Nad nią wisi ogromne lustro, element często spotykany w kuchniach zaprojektowanych przez Joannę – doświetla i powiększa pomieszczenie, a także pozwala na kontakt wzrokowy między osobą stojącą przy blacie a osobami siedzącymi przy stole. Powierzchnię roboczą oświetlają kinkiety na ruchomych ramionach, między nimi wiszą podłużne skrzyneczki. – Przy tak otwartej kuchni i braku wiszących szafek potrzebne jest miejsce na wszystkie drobiazgi, które trzeba mieć „pod ręką”, takie jak akcesoria czy przyprawy. Dzięki wiszącym skrzynkom nie zajmują potrzebnego miejsca na blacie, są uporządkowane i częściowo ukryte – mówi Joanna Kulczyńska-Dołowy. W kuchni stoi także duży drewniany stół i krzesła z połowy XX wieku.


Strefa relaksu

Pokój, w którym znajduje się sypialnia, powstał z połączenia dwóch pomieszczeń. Ślad dawnego układu widać na podłodze, na której prosto ułożone deski łączą się z parkietem – klasyczną jodełką. Aby nieco ukryć to połączenie, na podłodze został namalowany biały kwadrat, na którym stoją łóżko i oryginalne szafki-pieńki ze sklepu Nap. Kształt tego swoistego „dywanu” został powtórzony pod sufitem w postaci szyny z ruchomym oświetleniem. Za wolno stojącą ścianą z desek znajduje się garderoba zasłaniana kotarą. Do sypialni przylega łazienka gospodarzy z zabudową z frontami z lakierowanej sklejki, betonową podłogą i umywalką z blatem zrobioną na zamówienie z corianu, według projektu architektki. Mimo nieco bardziej nowoczesnego, minimalistycznego stylu nie brakuje autentycznego akcentu – Joanna postanowiła skuć tynk z jednej ze ścian, aby odsłonić wiekową, czerwoną cegłę. Druga, mała łazienka (ta, do której wchodzi się przez garderobę z przedpokoju) jest utrzymana w bardziej retro klimacie, w czerni i bieli. Podłogę ozdabia mozaika, na ścianach pod prysznicem ściany wykończone są płytami wielkoformatowymi. 


Inspirująca przestrzeń

Dominika i Adam najchętniej urzędują w kuchni z jadalnią, która w czasach pracy zdalnej stała się również domowym biurem. Stąd Adam kieruje swoją firmą, a Dominika – od niedawna, po przekwalifikowaniu – zajmuje się projektowaniem wnętrz. Pieczołowicie odnowiony i pięknie urządzony apartament wypełniony sztuką to doskonałe miejsce do pracy twórczej. 










Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom – Gdańsk Kowale

Realizacja domu w Gdańsku jest efektem kompleksowego projektu i aktywnego udziału przyszłych mieszkańców w całym procesie. Aranżacja wnętrz utrzymana została w nowoczesnym tonie z dużą uwagą na funkcjonalność poszczególnych przestrzeni. Wysokiej jakości materiały wykończeniowe oraz dbałość o detale stolarskie sprawiły, że ponadczasowe, proste formy zyskały indywidualne wyróżniki i gwarancję trwałości.

więcej

Zrównoważony dom z sercem

Na warszawskim Ursynowie powstanie pierwszy w Polsce, wyjątkowy dom dla nastoletnich i usamodzielniających się matek i ich dzieci, podopiecznych fundacji „po Drugie”. Jego projekt przygotowała pro publico bono pracownia WXCA.

więcej

Złoto i kolory ziemi w luksusowym apartamencie

Apartament powstał dla rodziny o jasno sprecyzowanych oczekiwaniach. Przestrzeń miała być wyrafinowana, pełna elegancji i przykuwająca wzrok intrygującymi detalami. Projekt powierzono Magdalenie Miśkiewicz, która idealnie odpowiedziała na potrzeby inwestorów. W efekcie powstało wnętrze, które nikogo nie pozostawia obojętnym.

więcej

Niebanalna aranżacja kawalerki na wynajem

Warszawa to miasto pełne kontrastów, które nieustannie przyciąga turystów. Tętniące życiem Centrum, klimatyczne Stare Miasto, zabytki, miejsca kultury i wiele innych atrakcji czynią stolicę idealną destynacją na weekendowe wyjazdy. Z myślą o parach, które planują krótki pobyt w tym mieście, powstała komfortowa kawalerka zaprojektowana przez pracownię Decoroom.

więcej

Mid-century modern w Gdańsku - projekt Raca Architekci

Mieszkanie przy Parku Oliwskim w Gdańsku zaprojektowane przez pracownię Raca Architekci ma 66 m2, ale wyważone proporcje i ciekawe rozwiązania aranżacyjne sprawiają, że wydaje się być dużo większe. Na pierwszy rzut oka widać tu inspirację designem lat 50-tych i stylem mid-century, który zadomowił się w kuchni i w jadalni. Oryginalne, geometryczne kształty mebli korespondują z otwartą, nadającą oddechu przestrzenią, szlachetnymi materiałami i wyrafinowaną prostotą.

więcej

Drugie życie zabytkowej kamienicy w Warszawie

Mokotowska to jedna z najbardziej reprezentacyjnych ulic stolicy, która skupia projektantów, marki modowe oraz luksusowe lokale usługowe oraz zapewnia łatwy dostęp do centrum miasta. Właśnie tu, w jednej z najbardziej charakterystycznych warszawskich kamienic, powstaje inwestycja, która przywróci budynkowi dawny blask.

więcej

Luksusowy salon optyczny odbudowany po niszczycielskim pożarze

Architekci z WindsorPatania Architects pomagają wskrzesić luksusowy salon optyczny po niszczycielskim pożarze. Zespół ekspertów pomógł ukończyć znaczącą przebudowę oddziału firmy Taank Optometrists przy Mill Road w Cambridge, ze sklepem prezentującym swój nowy wygląd w lutym tego roku.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;