Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 1.10.2021 11:24


W stronę klasyki - Grand Banks

Przeglądaj zdjęcia ->
W stronę klasyki - Grand Banks

Historyczny budynek Grand Banks w Szanghaju doczekał się gruntownej renowacji, która przywróciła dawny blask zabytkowemu obiektowi. Wnętrze zaprojektował Chris Shao. 

W 1921 roku, Brunner Mond, zagraniczny bank zaangażowany w biznes mydlarski, kupił ziemię po południowej stronie skrzyżowania ulic Sichuan i Fuzhou Road. Teren ten stał się później główną siedzibą Brunner Mond w Chinach. Budynek został stworzony w stylu neoklasycznym, z charakterystycznymi trzema poziomymi kolumnami w fasadzie. Kolumny te wraz z odlaną z brązu żelazną bramą, fasadą z imitacji kamienia, francuskimi oknami i zaginioną rzeźbą Atlanty, składają hołd złotemu wiekowi Szanghaju.

Od tego czasu obiekt zmieniał właścicieli i przechodził przez wiele napraw. Z końcem ubiegłego roku pracownia Chrisa Saho rozpoczęła pracę nad nową aranżacją miejsca. Finalnym efektem jest renowacja, którą zakończono w kwietniu tego roku (2021). Celem projektu było przywrócenie dawnego blasku obiektowi poprzez naprawę i odnowienie zniszczonych rzeźb zgodnie z przepisami dotyczącymi dziedzictwa kulturowego, a także minimalnej interwencji, odwracalności i integralności.

Nowe wnętrze utrzymane jest w eleganckim, klasycznym stylu. Naturalną i lekką atmosferę tworzą kamienne rzeźbienia na suficie, tapety w stylu Chinoiserie, tkaniny o delikatnej fakturze i srebrne sztućce. Bar z kolei zaprojektowano w czarno-zielonych i miedzianych odcieniach, które podkreślają starannie zachowane drewniane struktury.


O projektancie:

Chris Shao ukończył Uniwersytet Illinois w Urbanie i Champaign oraz Ecole Supérieure de Commerce de Paris z podwójnym dyplomem licencjackim w International Business i Marketing. W 2015 roku został przyjęty do New York School of Interior Design, jednego z najlepszych w USA programów magisterskich w zakresie projektowania wnętrz. W 2016 roku otworzył swoją pracownię projektową w Nowym Jorku, a w 2018 roku drugie studio w Szanghaju.  W 2020 roku znalazł się w gronie 30 Elite Under 30 magazynu Forbes.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Grand Banks
Lokalizacja: Szanghaj, Chiny
Główny projektant: Chris Shao
Zespół projektowy: Chris Shao Studio LLC

Czas projektowania: 10/2020 - 12/2020
Czas realizacji: 12/2020 - 04/2021
Powierzchnia wnętrza: 320 mkw.
Tapeta: DeGournay
Tkaniny meblowe: Ralph Lauren
Meble: Objective Collection
Oświetlenie: Kreon
Systemy oświetlenia: Basalte

Zdjęcia: Zhu Hai




















 Chris Shao





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

AC Hotel by Marriott Krakow najnowsze hotelowe miejsce na mapie Krakowa

Już od połowy sierpnia odwiedzający Kraków mogą skorzystać z uroków hotelu AC Hotel by Marriott Krakow zlokalizowanego przy Krakowskich Błoniach. Ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo ze stadionem Wisły hotel ten jest wspaniałą bazą noclegową zarówno dla sportowców jak i kibiców sportowych.

więcej

Dyplom Roku SARP: znamy laureatów 57. edycji

Zwycięzcą 57. edycji konkursu i zdobywcą Dorocznej Nagrody SARP im. Zbyszka Zawistowskiego „Dyplom Roku” został arch. Łukasz Modrzejewski, autor pracy „Muzeum Doczesne we Wrocławiu”. Projekt opracowany na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej pod kierunkiem promotora dr inż. arch. Romana Rutkowskiego, uznany został za najlepszy spośród 25 prac dyplomowych zakwalifikowanych do finałowego etapu konkursu.

więcej

Drewno i niebieskie akcenty – ciepły apartament dla rodziny

Przytulny, pełen naturalnego drewna i przyjemnych neutralnych barw apartament znajduje się na warszawskim Mokotowie. Mimo że to niemal środek miasta, w ogóle tego nie czuć – z okien na szóstym piętrze widać korony drzew i błękitne niebo. Projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

więcej

Więcej zieleni - projekt pracowni hcreates

Luneurs to nowa restauracja w Szanghaju zaprojektowana przez pracownię hcreates. Celem projektantki było stworzenie odpowiedniego miejsca do spożywania posiłków w miłej atmosferze, ale również ciekawej przestrzeni, w której można spędzać czas z przyjaciółmi. Główną inspiracją dla projektu była kuchnia francuska.

więcej

Dom Leśny z prestiżową nagrodą Iconic Awards 2021

Dom Leśny to jeden z  projektów warszawskiej pracowni 81.WAW.PL, który zdobył już nie jedną międzynarodową nagrodę. Położony na działce leśnej budynek idealnie komponuje się z otaczającą go przyrodą. Tta niebanalna bryła nie miała sobie równych w kategorii „One-family house” („Dom jednorodzinny”) konkursu ICONIC AWARDS 2021.

więcej

Projekt Pukou Community Centre

Centrum pełni różne funkcje. Znajdują się to miejskie urzędy, duży hotel o łącznej liczbie stu czterech pokoi, a także przestrzenie pełniące funkcje rozrywkowo-kulturowe, takie jak dom kultury, sala widowiskowa, sala gimnastyczna i basen. Jest tu również przedszkole.

więcej

Monochromatyczne mieszkanie w skali szarości

Przyciemniane, szklane powierzchnie sprawiają, że przestrzeń nabiera elegancji i charakteru. Szarości przełamują zdecydowane białe i czarne akcenty, dzięki którym wnętrze wydaje się pełniejsze. Cała przestrzeń została oparta o monochromatyczną gamę barwną, a mimo to nie możemy mówić tu o nudzie.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;