Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 1.10.2021 10:36


Dom Zorro - nietypowy znak w formie budynku

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom Zorro - nietypowy znak w formie budynku

Dom Zorro to kolejny projekt od warszawskiej pracowni architektonicznej 81.WAW.PL. Na jego nietypowy kształt wpłynęła szerokość leśnej działki, bowiem ma ona zaledwie 20 metrów. 

Charakterystyczne złamanie nastąpiło w środkowej części bryły. To w niej zlokalizowano klatkę schodową. Jasny i przestronny hol otwiera się na otaczający las i to właśnie dzięki temu przełamaniu architekci mogli odsunąć ścianę z oknem na odległość większą niż 4 metry i zlokalizować w niej doświetlenia dla środkowej części domu. Reszta ścian wzdłuż dłuższej granicy działki jest ślepa i nie posiada oświetlenia, tak aby optymalnie wykorzystać szerokość działki.

- Dzięki temu uzyskaliśmy kształt domu, który w rzucie wygląda jak litera Z, a to oczywiście kojarzy się z Zorro. Nietypowy znak postawiony w formie budynku perfekcyjnie wtapia się w istniejącą tkankę lasu. Kształt bryły pozwolił na uzyskanie dwóch trójkątnych dziedzińców, które dodatkowo doświetlają i wpuszczają przyrodę do środkowej części domu. Litera Z nie jest już tak oczywista z perspektywy człowieka, bowiem dom został zróżnicowany wysokościowo - mówi Anna Paszkowska‑Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.



Frontowa, parterowa część budynku jest najniższa. Środkowa to już dwie kondygnacje. Zaś trzecia posiada podwyższoną attykę, ponieważ został zlokalizowany na niej dach z możliwością wyjścia.

Parter podzielono na trzy główne części - tak, jak literę Z. Frontową, w której znajduje się garaż na 2 samochody wraz z głównym wejściem po lewej stronie. Natomiast główne wejście zlokalizowano w podcieniu. Kolejna, czyli środkowa część, to hol wejściowy z otwartą klatką schodową, toaletą gościnną oraz garderobą. Umieszczona tu duża panoramiczna i przeszklona ściana zaprasza las do wnętrza holu. Ten zaś został doświetlony świetlikiem w dachu, który dodatkowo wprowadza dużo światła do tej części domu. Trzecia część parteru to strefa dzienna domu, w której znajduje się salon, jadalnia oraz wydzielona kuchnia.

Salon posiada nietypowe rozwiązanie doświetlenia - jest on przeszklony z dwóch stron. Pierwsze i główne doświetlenie jest po przez duże panoramiczne okno, które ciągnie się od salonu, aż do kuchni - to prawie 13 mb przeszklenia. Drugie okno znajduje się na ścianie vis-a-vis i otwiera się na trójkątny dziedziniec.



Na drugą kondygnację dostajemy się po jednobiegowych schodach. Otwarty hol i świetlik w dachu sprawiają wrażenie, że ta część budynku nie ma barier ograniczających wzrok, dzięki czemu dodają wnętrzu dodatkowej przestrzeni.

Prywatna część domu znajduje się nad częścią dzienną i także otwiera się dużymi oknami na las. W tej części zlokalizowano trzy sypialnie i dwie łazienki. W środkowej części domu, znalazła się również przestrzeń na pralnię i gabinet. Okno gabinetu otwiera się na drugi trójkątny dziedziniec.

- Materiał jaki zastosowaliśmy na elewacji to długa płytka betonowa typu long od Milke w kolorze szarym. Dzięki naturalnej barwie betonu, budynek ten nie będzie narzucał się otoczeniu i harmonijnie wtapia się w klimat lasu. Szarą elewację uzupełniają elementy z czarnej deski palonej. Zabezpieczona w ten nietypowy sposób przed działaniem czynników atmosferycznych, nie będzie sprawiała problemów w eksploatacji - dodaje Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl. 

Nietypowa bryła budynku nie jest oczywista. Od frontu jest jednokondygnacyjna i niska, natomiast od ogrodu dwukondygnacyjna. Kształt domu wije się po leśnej działce niczym wąż. To dzięki trójkątnym dziedzińcom udało się uratować kilka drzew, które zostałyby usunięte jeżeli dom miałby tradycyjną formę kwadratu. Poprzez zastosowanie tego nietypowego zabiegu architektonicznego powstał dom w kształcie litery Z - Z jak Zorro.





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

AC Hotel by Marriott Krakow najnowsze hotelowe miejsce na mapie Krakowa

Już od połowy sierpnia odwiedzający Kraków mogą skorzystać z uroków hotelu AC Hotel by Marriott Krakow zlokalizowanego przy Krakowskich Błoniach. Ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo ze stadionem Wisły hotel ten jest wspaniałą bazą noclegową zarówno dla sportowców jak i kibiców sportowych.

więcej

Dyplom Roku SARP: znamy laureatów 57. edycji

Zwycięzcą 57. edycji konkursu i zdobywcą Dorocznej Nagrody SARP im. Zbyszka Zawistowskiego „Dyplom Roku” został arch. Łukasz Modrzejewski, autor pracy „Muzeum Doczesne we Wrocławiu”. Projekt opracowany na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej pod kierunkiem promotora dr inż. arch. Romana Rutkowskiego, uznany został za najlepszy spośród 25 prac dyplomowych zakwalifikowanych do finałowego etapu konkursu.

więcej

Drewno i niebieskie akcenty – ciepły apartament dla rodziny

Przytulny, pełen naturalnego drewna i przyjemnych neutralnych barw apartament znajduje się na warszawskim Mokotowie. Mimo że to niemal środek miasta, w ogóle tego nie czuć – z okien na szóstym piętrze widać korony drzew i błękitne niebo. Projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

więcej

Więcej zieleni - projekt pracowni hcreates

Luneurs to nowa restauracja w Szanghaju zaprojektowana przez pracownię hcreates. Celem projektantki było stworzenie odpowiedniego miejsca do spożywania posiłków w miłej atmosferze, ale również ciekawej przestrzeni, w której można spędzać czas z przyjaciółmi. Główną inspiracją dla projektu była kuchnia francuska.

więcej

Dom Leśny z prestiżową nagrodą Iconic Awards 2021

Dom Leśny to jeden z  projektów warszawskiej pracowni 81.WAW.PL, który zdobył już nie jedną międzynarodową nagrodę. Położony na działce leśnej budynek idealnie komponuje się z otaczającą go przyrodą. Tta niebanalna bryła nie miała sobie równych w kategorii „One-family house” („Dom jednorodzinny”) konkursu ICONIC AWARDS 2021.

więcej

Projekt Pukou Community Centre

Centrum pełni różne funkcje. Znajdują się to miejskie urzędy, duży hotel o łącznej liczbie stu czterech pokoi, a także przestrzenie pełniące funkcje rozrywkowo-kulturowe, takie jak dom kultury, sala widowiskowa, sala gimnastyczna i basen. Jest tu również przedszkole.

więcej

Monochromatyczne mieszkanie w skali szarości

Przyciemniane, szklane powierzchnie sprawiają, że przestrzeń nabiera elegancji i charakteru. Szarości przełamują zdecydowane białe i czarne akcenty, dzięki którym wnętrze wydaje się pełniejsze. Cała przestrzeń została oparta o monochromatyczną gamę barwną, a mimo to nie możemy mówić tu o nudzie.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;