Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 4.01.2022 10:03


Rodzinna sceneria. Przytulne mieszkanie w Warszawie

Przeglądaj zdjęcia ->
Rodzinna sceneria. Przytulne mieszkanie w Warszawie

Miało być nietuzinkowo, naturalnie i swobodnie. Bardzo ważne było również dostosowanie rozwiązań do potrzeb rodziny z małymi dziećmi. By sprostać oczekiwaniom inwestorów, architekci z pracowni Decoroom postawili na ponadczasowe szarości oraz skandynawską stylistykę. 

Położone na warszawskim Żoliborzu mieszkanie urządzone zostało z myślą o 4-osobowej rodzinie. Klientom zależało na stonowanej i spójnej bazie, stanowiącej neutralne tło dla kolorowych dodatków i mebli ruchomych. Stąd w projekcie wnętrz pojawiły się łagodne szarości, wnoszące do wnętrz spokój i stabilizację. Ponad 100-metrową przestrzeń ociepla drewniana podłoga Barlinek, która dodaje przytulności i buduje rodzinny klimat. 




Moc koloru

Jasna sceneria stała się stonowanym tłem dla kolorowych mebli i dodatków w salonie. Szare ściany, wtapiające się w wystrój, pojemne zabudowy meblowe, a nawet duży wygodny narożnik w odcieniu jasnej szarości pozostają na drugim planie. Subtelne szarości pozwoliły wyeksponować zdecydowane i intensywne barwy ruchomych mebli. Architekt Joanna Węgłowska z pracowni Decoroom postawiła na modną butelkową zieleń i słoneczny żółty. Obie barwy wnoszą do wnętrza sporą dawkę energii, pozytywnie wpływając na samopoczucie mieszkańców. Dodatkowo rozświetlają przestrzeń i pobudzają do codziennych rodzinnych aktywności. Ciekawe są także same bryły mebli, śmiało nawiązujące do stylistyki retro – pojemny regał na książki, wygodny fotel, czy gięte krzesła w części jadalnianej. Ich wesoła kolorystyka i niebanalna forma doskonale wpisują się w charakter wnętrza.




Funkcjonalna kuchnia

Na szczególną uwagę zasługuje projekt kuchni autorstwa Katarzyny Domańskiej z Decoroom Kitchen. Tu niepodzielnie rządzą subtelne szarości w matowym wykończeniu. Zdobią one nie tylko ściany, ale też fronty zabudowy kuchennej. Ta ostatnia jest efektowna i niezwykle funkcjonalna. Poprowadzona na całą ścianę łączy w sobie wysoką zabudowę (z lodówką i piekarnikiem) z ciągiem szafek dolnych i górnych z wygodną strefą roboczą. Dodatkowe miejsce do przechowywania zapewnia zabudowa wysokich szaf na granicy kuchni z salonem, co wizualnie spaja obie przestrzenie. Jednak w przeciwieństwie do strefy wypoczynkowej, w części kuchennej nie znajdziemy mocnych, intensywnych barw. Tu zdecydowane kolory zastępuje subtelne złoto w postaci eleganckich uchwytów meblowych oraz dodatków. Pięknie korespondują one z rysunkiem jasnego marmuru na ścianie nad blatem. Całość ociepla drewno – blat imitujący lite drewno oraz wspomniana już dębowa deska barlinecka na podłodze.




W strefie wypoczynku

W tej samej tonacji kolorystycznej została także urządzona sypialnia właścicieli oraz pokoje dzieci. Szarości tu także stanowią subtelne tło dla kolorowych dodatków. Tym razem autorka projektu postawiła na pastele. W głównej sypialni dominuje delikatny róż z zielenią oraz błękit, który odnajdziemy także w obu łazienkach. Pojemne zabudowy, z charakterystycznymi frezowanymi frontami, zapewniają wystarczająco dużo miejsca do przechowywania garderoby. Duże łoże w drewnianej ramie zachęca do wypoczynku. Kolor drewna idealnie współgra z deską podłogową. 




Salon kąpielowy

Główna łazienka zaaranżowana została jako nowoczesny salonik kąpielowy. Wśród marmurowych okładzin ściennych i podłogowych subtelnie przebija się jasny błękit – kojący i relaksujący niczym sama woda. Pazura aranżacji dodają czarne dodatki – efektowna armatura, ramy lustra oraz oświetlenie. Łazienka nie tylko dobrze się prezentuje, ale też jest bardzo funkcjonalna. Długą kąpiel zapewnia wolnostojąca wanna, a szybki relaks – prysznic. Duża szafka pod umywalkę gwarantuje maksimum miejsca do przechowywania. Także toaleta została urządzona w podobnej konwencji. Marmurowe płytki podkreśla elegancka czerń, a liczne zabudowy pozwalają na łatwa utrzymanie przestrzeni w czystości.


O projekcie:
Powierzchnia:  103,4 m2
Lokalizacja: Warszawa
Projekt wnętrza: Joanna Węgłowska, architekt wnętrz / Decoroom
Projekt kuchni i mebli: Katarzyna Domańska, architekt wnętrz / Decoroom Kitchen
Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling, Pion Poziom – fotografia wnętrz

Więcej na: www.decoroom.eu
Facebook: www.facebook.com 

























Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Podwójna nagroda A' Design Award dla Bogusława Barnasia

Podwójna nagroda A' Design Award dla Bogusława Barnasia za realizację Polskiej Zagrody oraz Małopolskiej Chaty Podcieniowej. To pierwszy przypadek w historii tego konkursu zwanego "Oskarami designu", kiedy dwie statuetki zostały przyznane tej samej pracowni za projekty domów jednorodzinnych.

więcej

Projekty Modern Collective Living

Przypominamy zwycięskie projekty konkursu Modern Collective Living Challenge, które było trzecim wyzwaniem znanego cyklu Affordable Housing Challenge. Pierwsze miejsce przyznano zespołowi z Holandii w składzie: Misak Terzibasiyan, Athanasia Kalaitzidou i Luigi Simone. Autorzy projektu "Tulou XXI wieku" zaproponowali odtworzenie starożytnych chińskich domów komunalnych.

więcej

Wyniki konkursu Architect of the year Awards 2021

Zakończył się międzynarodowy konkurs Architect of the Year Awards 2021.Wśród laureatów znalazły się takie pracownie jak: Paul Lukez Architecture, SAKAE Architects & Engineers, Penda China, SAAD Architects, Design Haus Architecture, Raulino Silva Arquitecto, Studio Roosegaarde, UArchitects, Mind Studio, a także polskie pracownie projektowe - Architekt Maciej Franta, LK&PROJEKT, FW Anta Studio Architektoniczne Daniel Cieślik.

więcej

Budynek z Piły zwycięzcą międzynarodowego plebiscytu!

Pierwsze rozstrzygnięcia w 6. edycji międzynarodowego konkursu architektonicznego Baumit Life Challenge za nami. Na początek tradycyjnie głos zabrała europejska społeczność. Wśród najwyżej ocenionych przez nią fasad znalazła się także realizacja Polski, a konkretnie z Piły.

więcej

Dla zdrowia i dobra dzieci. Tak wyglądają wyremontowane gabinety terapeutyczne dla małych pacjentów

W centrum Warszawy, nieopodal Placu Zbawiciela, socrealistyczne budynki z początku lat 50. XX w. wyróżniają się formą nawiązującą do francuskiego renesansu. Na parterze jednego z nich, przy Alei Wyzwolenia 6, mieści się Przychodnia Specjalistyczna dla Dzieci i Młodzieży należąca do Warszawskiego Szpitala SPZOZ.

więcej

Kabiny do medytacji Vale De Moses

Wyzwanie projektowe Vale De Moses Meditation Cabins było kolejną odsłoną serii konkursów organizowanych przez platformę Buildner (dawniej Bee Breeders) wraz z ośrodkiem wypoczynkowym Vale De Moses. Tym razem zadanie polegało na opracowaniu oryginalnych kabin przeznaczonych do relaksu i medytacji

więcej

Projekty RE-Stock London Housing

Przypominamy projekty kolejnej części konkursów z cyklu Affordable Housing Challenge - RE-Stock London Housing. Celem konkursu było ponowne rozważenie możliwości wykorzystania istniejących terenów w Londynie do stworzenia przystępnych cenowo mieszkań.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;