Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 4.02.2022 10:13


Hamptons w wielkim mieście

Przeglądaj zdjęcia ->
Hamptons w wielkim mieście

Subtelna elegancja - tak w dwóch słowach można opisać apartament na warszawskim osiedlu zaaranżowany przez architektki z MIKOŁAJSKAstudio. Delikatne błękity, piaskowe beże i biel - charakterystyczne dla stylu hamptons, dopełnione zostały srebrnymi dodatkami, szklanymi witrynami i wazonami pełnymi świeżych kwiatów.


Siła przyciągania 

Miejsca, w których czujemy się dobrze niełatwo nam opuszczać. Tak też było z właścicielami tego apartamentu. Wygodne lokum na zorganizowanym, zamkniętym osiedlu wśród zieleni kupili kilkanaście lat temu. Niestety, wraz z dorastaniem córek, stało się zbyt małe, potrzebowali więc czegoś większego. Nie chcieli przy tym wyprowadzać się w inny rejon stolicy, gdyż okolica i szybki dojazd do centrum Warszawy bardzo im odpowiadały. Łut szczęścia i determinacja doprowadziły do nabycia przestronnego 150-metrowego mieszkania na ostatnim piętrze domu, na tym samym osiedlu. Aranżację niemalże otwartej przestrzeni powierzyli architektkom z pracowni MIKOŁAJSKAstudio. Właściciele zafascynowani dotychczasowymi realizacjami studia, już po pierwszej rozmowie z projektantkami poczuli, że dobrze wybrali. Potwierdzeniem słuszności podjętej decyzji był zabawny epizod związany z wyborem tapety do sypialni.  Właścicielka szukając inspiracji w sieci wskazała aranżację, która najbardziej jej się spodobała. Po kliknięciu na zdjęcie okazało się, że to projekt pracowni, z którą właśnie zaczęli współpracować. 




Przestrzeń dobrze zorganizowana

Wytyczne właścicieli, co do koncepcji projektu, były konkretnie sprecyzowane. Chcieli, by w nowym mieszkaniu znalazły się rozwiązania, które sprawdziły się w poprzednim uzupełnione o nowoczesne funkcjonalności. Inwestorom zależało przede wszystkim na tym, by jadalnia była zlokalizowana blisko kuchni, a w salonie powstał wygodny kącik wypoczynkowy. Urządzony dla co najmniej 5 - 6 osób, miał być idealnym miejscem do rodzinnych rozgrywek w gry planszowe, które tak uwielbiają. Właściciele to nie tylko amatorzy planszówek, ale też wspólnego gotowania. Dlatego ważnym założeniem projektowym było zaplanowanie większej ilości miejsca do przechowywania w kuchni oraz odpowiednio dużej powierzchni blatu roboczego. 

Architektki rozplanowały przestrzeń tak, by oddzielić część dzienną od prywatnej. Jako naturalną granicę wykorzystały dwie garderoby, łazienki oraz pralnię ze spiżarnią. Praktyczność, którą urzekły właścicieli poprzednie projekty, architektki wykorzystały i w tym przypadku. Słup nośny na całej jego wysokości zabudowały elegancką witryną na rodzinną zastawę stołową, dodatkowo oddzielając tym samym kuchnię od korytarza. Dzięki przeszkolonej witrynie ta pierwsza stała się też przytulniejsza. Zaprojektowane przez architektki białe, kuchenne szafki kryją w sobie mnóstwo miejsca do przechowywania. Kontrastują z nimi niebieskie fronty wysokiej zabudowy z piekarnikiem i lodówką, nawiązując przyjazny duet z wyspą, przy której gospodarze wypijają poranną kawę.




W salonie, zgonie z ustaleniami, znalazła się wygodna beżowa sofa i dwa błękitne tapicerowane fotele, na których rodzina rozsiada się do wspólnego oglądania filmów. Wykonana na zamówienie zabudowa telewizora z jednej strony subtelnie go maskuje, z drugiej zaś zapewnia mnóstwo miejsca na książki, bibeloty i pamiątki. 

Sypialnia to ulubione miejsce Pani domu. Jak już wspomniano, tapeta znaleziona w Internecie była inspiracją do jej urządzenia i swoistym must have. To ona nadaje charakter całemu wnętrzu. Dzięki obszernym garderobom, znajduje się tylko łóżko i witryna na książki zaprojektowana przez MIKOŁAJSKAstudio. Właściciele od początku nie chcieli dodatkowych szaf w miejscu przeznaczonym do wypoczynku, stąd pomysł na oddzielne garderoby. Konsekwentne połączenie bieli, beżu i gołębiego błękitu tworzy romantyczny klimat we wnętrzu. 




W łazienkach odważne połączenie różnych deseni i geometrycznych kształtów współgra ze sobą dzięki wspólnemu mianownikowi, jakim jest kolor. Zjawiskowe tapety nawiązują barwą do szafek łazienkowych w kolorze niebieskim - dobrze znanym z pozostałej części mieszkania. By w pełni wpisać przestrzeń w stylistykę hamptons, zarówno lustra jak i meble zostały wykonane na zamówienie wg autorskiego projektu.

Idealna współpraca między architektkami a właścicielami sprawiły, że efekt końcowy aranżacji mieszkania jest taki, jak sobie wymarzyli inwestorzy. Te niewidzialna nić porozumienia dodatkowo dała im poczucie, że są integralną częścią projektu. 





































Zdjęcia: Yassen Hristov
Stylizacja: Anna Salak


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesna klasyka – projekt współczesnej willi w Bielsku-Białej

Pięcioosobowa rodzina z Bielska-Białej pragnęła zamieszkać w domu, który nie tylko spełniłby ich oczekiwania pod kątem funkcjonalności, ale także odpowiednio oddawał estetyczne upodobania. Wyobrażali sobie posiadłość w eklektycznym stylu, współczesną, choć przemycającą odrobinę klasyki.

więcej

Od urzędu cenzury do alternatywnego domu handlowego. 10 lat na MYSIEJ 3

Obecnie w ofercie MYSIEJ 3 znajdują się nie tylko butiki polskich projektantów, ale także sklepy międzynarodowych marek oraz przestrzeń konferencyjna i eventowa. Warto spytać zatem, czy w przyszłości dom czekają poważne zmiany i czy założyciele centrum żałują decyzji, które podjęli w trakcie swojej 10-letniej drogi.

więcej

Ogrody Ulricha wróciły na mapę Warszawy. Architekci z pracowni WXCA przywrócili do życia zabytkowe szklarnie

Pochodzące z XIX w. szklarnie i park, będące w przeszłości fundamentami pionierskiego przedsiębiorstwa ogrodniczego rodziny Ulrichów, powróciły na mapę Warszawy. Szklarnie, w których niegdyś rosły słynne w kręgach warszawskiej arystokracji ananasy, są dziś tętniącym życiem miejscem spotkań mieszkanek i mieszkańców.

więcej

Fasada Roku 2022 – znamy wyniki głosowania internautów

Przez 6 miesięcy społeczność internetowa oceniała budynki z całej Polski w ramach plebiscytu Fasada Roku 2022. W ten sposób z 270 elewacji wyłoniono 5 laureatów w 5 kategoriach, do których wędruje specjalny tytuł „Wyróżnienie internautów”.

więcej

Elegancki minimalizm w kolorach ciemnego, tajemniczego lasu

W liczącym ponad 55 metrów kwadratowych mieszkaniu na warszawskim Wawrze królują szarości, czernie, butelkowa zieleń, ciemne drewno i niewielki dodatek złota. Nowoczesne przestrzenie mieszkania uzupełniono nawiązaniami do stylu industrialnego. Dzięki połączeniu naturalnych materiałów, złotych detali i ciemnej palety kolorów udało się uzyskać spójną, elegancką aranżację, której jednak nie brakuje energii

więcej

Wyniki konkursu Greening the Industrial City

Ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu Greening the Industrial City. Zadanie polegało na przedstawieniu propozycji planu zagospodarowania parku przemysłowego w Houston w Teksasie, który został zbudowany nad naturalną drogą wodną.

więcej

Rewitalizacja zabytkowego Młyna Mari nagrodzona w konkursie Dolnośląska Budowa Roku!

Mimo trudnej sytuacji na rynku branża budowlana nie zwalnia tempa. Nieustannie powstają nowe projekty, które zachwycają innowacyjnością, wyjątkowym charakterem i funkcjonalnością. Każdego roku najlepsze realizacje nagradzane są w konkursie „Dolnośląska Budowa Roku”. W tej edycji uwagę jurorów przykuła rewitalizacja zabytkowego Młyna Maria dokonana przez firmę RealCo. Czym charakteryzuje się ta inwestycja?

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;