Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 1.03.2022 10:49


Perła ukryta w lesie deszczowym - Galeria Sztuki Luxe

Przeglądaj zdjęcia ->
Perła ukryta w lesie deszczowym - Galeria Sztuki Luxe

Galeria Sztuki Luxe to inwestycja znanego chińskiego dewelopera WIDE HORIZON. Obiekt pełni funkcję centrum sprzedaży nieruchomości, ale jest również muzeum sztuki. Autorem projektu architektonicznego jest pracownia 40 Studio. Za aranżację wnętrza i dekoracje odpowiada pracownia ENJOY DESIGN. Z kolei architekturą krajobrazu zajęły się pracownie: Guangzhou Landscape Bidder Design Co., Ltd., Changsha Moby Landscape Planning & Design Co., Ltd. oraz Landscape Architects 49.

Budynek zlokalizowany jest w Jiangdong New District, w mieście Haikou, które jest stolicą prowincji Hainan w Chinach. Galerię otaczają malownicze tereny lasów tropikalnych.

Projekt architektoniczny opracowała pracownia 40 Studio. Kuratorem dekoracji i prac artystycznych był słynnych chiński artysta He Duoling, który w naturalny sposób wkomponował kolekcję dzieł sztuki w nowoczesne przestrzenie galerii.

Budynek powstał na planie okręgu, w którego samym środku zaprojektowano ogród, który dzięki dużym przeszkleniom, płynnie połączono z wnętrzem galerii. Zwiedzający obiekt i klienci mogą podziwiać oryginalne rzeźby i instalacje artystyczne widoczne na tle tropikalnej roślinności i wysokich, zielonych traw.

Wystrój wnętrza Galerii Sztuki Luxe został zaprojektowany wspólnie przez Song Zhen, zastępcę dyrektora generalnego WIDE HORIZON Decoration Center, oraz Enjoy Design. Zgodnie z kolistym przepływem przestrzennym budynku, główna przestrzeń jest podzielona na dwie części za pomocą łukowej ściany działowej. 

W galerii zaprezentowano m.in. serię rzeźb Rock Codes, stworzoną wspólnie przez Song Zhen i rzeźbiarza Wan Shengyi.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Luxy Art Gallery
Deweloper: Chengdu Wanhua Investment Group
Lokalizacja: Jiangdong New District, Haikou, China
Konsultacja artystyczna: He Duoling

Architektura
Projekt architektoniczny: 40 Studio
Zespól projektowy: He Ou & Qv Liming
Powierzchnia użytkowa: 2,073.72 ㎡
Civil Engineering: China Construction Fourth Engineering Bureau Co., Ltd.
Exterior Decoration: Hainan Nanguang Group Co., Ltd.
Design Management and Detail Design: Wanhua Product R&D Center HC+2 Studio ·Honeycomb Workshop
Lighting Design Company: Chengdu Dipet Lighting Design Consulting Co., Ltd.


Projekt wnętrza i aranżacja:
Pracownia projektowa: ENJOY DESIGN 
Soft Decoration Design Company: MinYue Soft Decoration Design (Shenzhen) Co., Ltd., Shenzhen Noah Global Landscape Planning Co., Ltd., Chengdu RuYun ShiWu Culture Communication Co., Ltd.
Construction Company: Chengdu Branch of Shenzhen Shenzhen-Hong Kong Architectural Decoration Engineering Co., Ltd.

Architektura krajobrazu:
Pracownia projektowa: Guangzhou Landscape Bidder Design Co., Ltd., Changsha Moby Landscape Planning & Design Co., Ltd., Landscape Architects 49
Wykonawca (budowa): Hainan Xingyuan Landscape Engineering Co., Ltd.
Landscape Area: 42,080 ㎡

Management Team:
Architecture Management: Hu Teng, Wang Xian 'an, Chen Hua, Yang Yuanyuan
Interior Decoration Management: Song Zhen, Zhang Feng, Wang Bingjie
Soft Decoration Management: Song Zhen, Sun Weiqi
Landscape Management: Peng Yan, Chen Long, Tang Kui, Zhong Yi
Exterior Decoration Management: Wu Haibin 

Zdjęcia: Zhu Di @ SHADØO PLAY, He Chuan @Here Space, Here Architecture 
Video: Need Film


































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie

więcej

Dom(ki) w lesie pod Warszawą

Dom(ki) w lesie to nietypowy projekt domu jednorodzinnego, ponieważ zamiast jednej bryły budynku powstały trzy oddzielne, połączone łącznikami. To nowy projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.waw.pl, który zrealizowany zostanie w podwarszawskiej letniskowej miejscowości. Dzięki podzieleniu bryły wizualnie zmniejszona została wielkość domu, tak aby wpisywał się w charakter lokalizacji.

więcej

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;