Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 4.10.2022 10:02


Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Przeglądaj zdjęcia ->
Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle. Projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie. Sąd Konkursowy docenił pracownię m.in. za „oryginalne wpisanie się w kontekst urbanistyczny” oraz „stworzenie spójnego założenia parkowego wykraczającego poza granicę działki” z szacunkiem dla istniejącego drzewostanu.

Nadrzędnym założeniem architektów z pracowni WXCA było znalezienie formy wyrażającej tożsamość Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie, komunikującej artystyczną śmiałość, otwartość na eksperyment, witalność. Projektanci chcieli stworzyć budynek o wyrazistym charakterze, współgrający z kontekstem przestrzennym nowej lokalizacji – kameralnym terenem wśród zieleni położonym nad Wisłą oraz z pobliskim Parkiem Grzegórzeckim.




Bryła budynku tworzy animującą, chroniącą od hałasu pierzeję dla wartościowego ekologicznie parku, korzystając jednocześnie z cienia, kojącego widoku i korzystnego mikroklimatu, jaki oferuje jego sąsiedztwo. Budynek współgra z istniejącą zielenią, w pełni zachowując jej najbardziej wartościowe okazy oraz tworząc kompleks wewnętrznych i zewnętrznych przestrzeni poświęconych muzyce. Elementami zagospodarowania terenu miałyby być połączone ze sobą, zróżnicowane przestrzenie plenerowe wśród wysokiej i niskiej roślinności, będące miejscami dla wydarzeń takich jak koncerty pod gołym niebem czy nieformalne miejsca występów studenckich. Obiekt razem z otwartymi dla mieszkańców i mieszkanek terenami zielonymi wokół zaplanowano jako nowoczesny ośrodek pełniący funkcje dydaktyczne, kulturalne oraz artystyczne, a zarazem sprzyjającą scenerię dla pracy kreatywnej oraz aktywności społecznej studentów i studentek.

Zespół WXCA postawił na zwartą, funkcjonalną, organiczną formę nowej siedziby Akademii, pozostawiając 60% powierzchni działki na przestrzeń biologicznie czynną. Jej architekturę zaprojektowano z myślą o jak najlepszych parametrach akustycznych, ekologicznych i ekonomicznych oraz o naturalnych właściwościach krajobrazowych wyróżniających tę lokalizację. Przed zlokalizowaną w głębi działki bryłą pozostawiono przedpole z placem oraz siecią zielonych, nieregularnych ciągów komunikacyjnych w postaci ścieżek o różnej szerokości dochodzących do siedziby Akademii. Pomiędzy nimi mogłyby się znaleźć proste, geometryczne meble miejskie z naturalnych materiałów. Poprzez kompozycję przestrzenną architekci chcieli powiązać układy miejskiej zabudowy od strony północno-zachodniej działki z terenami nad Wisłą leżącymi po stronie południowo-zachodniej. Tym samym wpisali też Akademię Muzyczną w linearny pejzaż krakowskich placówek kulturalnych zwróconych ku rzece.




Strukturę wnętrz siedziby Akademii podzielono funkcjonalnie. Parter zaprojektowano jako otwartą, zapraszającą przestrzeń publiczną z kompleksem profesjonalnych sal koncertowych, w tym z największą salą koncertową dla 500 osób, salą kameralną, salą operowo-teatralną oraz organową. Na tym poziomie zaplanowano też wielokondygnacyjny, reprezentacyjny hol z rozłożystymi schodami oraz miejsca z gastronomią wylewającą się na park i dostępną dla mieszkańców i mieszkanek. Na wyższych piętrach znalazłyby się pomieszczenia o funkcjach dydaktycznych, jak biblioteka oraz sale do ćwiczeń i prób doświetlone naturalnym światłem wpadającym przez transparentną elewację. Kompleks technicznych zapleczy i magazynów i studia nagrań zlokalizowano na poziomie -1.


Zespół WXCA: Szczepan Wroński, Michał Czerwiński, Andrzej Bulanda, Anna Dobek-Lenczewska, Anna Majewska-Karolak, Michał Lipiec, Jerzy Marasek, Julia Pałęga, Małgorzata Bonowicz, Jakub Matela, Michał Sokołowski, Julia Shvets

Architektura krajobrazu: Łukasz Kowalski

Akustyka: Piotr Kozłowski, Pracownia Akustyczna Kozłowski

Wizualizacje: Piotr Banak







Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom jak uzdrowisko. Poznaliśmy inwestycję GAIA PARK

Zlokalizowane w podwarszawskim Konstancinie-Jeziornie miasteczko GAIA PARK będzie charakteryzować zróżnicowana zabudowa: wielorodzinna, jednorodzinna, bliźniacza, częściowo szeregowa i atrialna. Dużą uwagę poświęcono umożliwieniu mieszkańcom jak najpełniejszego kontaktu z naturą, zastosowaniu najnowocześniejszych technologii i rozwiązań przyjaznych dla środowiska, a także zadbaniu o dogodną komunikację.

więcej

Projekt wnętrza apartamentów w Wiśle - Magiczny Horyzont

Wnętrza apartamentów w inwestycji Magiczny Horyzont w Wiśle zaplanują projektantki z warszawskich pracowni – Sylwia Pogorzelska z OIKOI oraz Magdalena Śliwka z pracowni Black Deer Workshop. Wcześniej urządzały wnętrza m.in. dla Ritz Carlton. Apartamentowce spółki WeWell w Wiśle przechodzą właśnie metamorfozę. Budynki już stoją, zostały wprowadzone do sprzedaży, a obecnie trwa modernizacja ich elewacji.

więcej

Nowoczesna klasyka – projekt współczesnej willi w Bielsku-Białej

Pięcioosobowa rodzina z Bielska-Białej pragnęła zamieszkać w domu, który nie tylko spełniłby ich oczekiwania pod kątem funkcjonalności, ale także odpowiednio oddawał estetyczne upodobania. Wyobrażali sobie posiadłość w eklektycznym stylu, współczesną, choć przemycającą odrobinę klasyki.

więcej

Od urzędu cenzury do alternatywnego domu handlowego. 10 lat na MYSIEJ 3

Obecnie w ofercie MYSIEJ 3 znajdują się nie tylko butiki polskich projektantów, ale także sklepy międzynarodowych marek oraz przestrzeń konferencyjna i eventowa. Warto spytać zatem, czy w przyszłości dom czekają poważne zmiany i czy założyciele centrum żałują decyzji, które podjęli w trakcie swojej 10-letniej drogi.

więcej

Ogrody Ulricha wróciły na mapę Warszawy. Architekci z pracowni WXCA przywrócili do życia zabytkowe szklarnie

Pochodzące z XIX w. szklarnie i park, będące w przeszłości fundamentami pionierskiego przedsiębiorstwa ogrodniczego rodziny Ulrichów, powróciły na mapę Warszawy. Szklarnie, w których niegdyś rosły słynne w kręgach warszawskiej arystokracji ananasy, są dziś tętniącym życiem miejscem spotkań mieszkanek i mieszkańców.

więcej

Fasada Roku 2022 – znamy wyniki głosowania internautów

Przez 6 miesięcy społeczność internetowa oceniała budynki z całej Polski w ramach plebiscytu Fasada Roku 2022. W ten sposób z 270 elewacji wyłoniono 5 laureatów w 5 kategoriach, do których wędruje specjalny tytuł „Wyróżnienie internautów”.

więcej

Elegancki minimalizm w kolorach ciemnego, tajemniczego lasu

W liczącym ponad 55 metrów kwadratowych mieszkaniu na warszawskim Wawrze królują szarości, czernie, butelkowa zieleń, ciemne drewno i niewielki dodatek złota. Nowoczesne przestrzenie mieszkania uzupełniono nawiązaniami do stylu industrialnego. Dzięki połączeniu naturalnych materiałów, złotych detali i ciemnej palety kolorów udało się uzyskać spójną, elegancką aranżację, której jednak nie brakuje energii

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;