Projekty strefy gastronomicznej dla festiwalu Sansusī Forest

Ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu Sansusī Forest Food Court.  Konkurs realizowany był przy współpracy z festiwalem Sansusī na Łotwie. Zadanie polegało na opracowaniu strefy gastronomicznej/konstrukcji, która może być zbudowana ręcznie z trwałych materiałów.

Pierwszą nagrodę otrzymał projekt "Hanging Out" autorstwa Daniila Chechina, Marii Levitskaya, Mariia Samahala i Mykhailo Zhuk z Austrii. Projekt przedstawia zabawną aranżację konstrukcji w kształcie szopy, wykorzystującą panele ze sklejki i malowaną metalową siatkę. Jury były pod wrażeniem funkcjonalności i walorów ekonomicznych projektu, zwracając uwagę na wykorzystanie lokalnych materiałów. Koncepcja zakłada również m.in. wykorzystanie pni drzew jako siedzisk i stołów.

Drugie miejsce zajął zespół w składzie Laura India Garinois i Liam Martin ze Stanów Zjednoczonych. Projekt "Re(treat)" to modułowa strefa gastronomiczna stworzona na podstawie drewnianej ramy z przesuwnymi oknami i wejściami.

Trzecia nagrodę przyznano za projekt "The Banquet" autorstwa Ash McCarthy, Alette Avsnes, Selma Gulden i Andrei Nemes z Danii. Koncepcja opiera się na prostych konstrukcjach ułożonych w półokrągłą strefę gastronomiczną, tworząc wizualnie urzekającą atmosferę.

Nagroda za najlepszy projekt studencki otrzymał zespół w składzie Yanguang Zhu, Zhiyan Xu, Qingdong Hu i Binghao Yao z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.

Z kolei nagroda za najlepszy projekt uwzględniający idee zrównoważonego rozwoju - Sustainability Award przyznano zespołowi ze Szwajcarii w składzie: Nicolas Moser, Linh Pham, Quang Anh Ha i Khanh Duong.


Wyniki konkursu



I miejsce

Projekty strefy gastronomicznej dla festiwalu Sansusī Forest



II miejsce




III miejsce




Student Award



Sustainability Award



Więcej na stronie konkursu.



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»