Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 21.09.2009 13:58


Nowy futurystyczny obiekt Politechniki Warszawskiej

Przeglądaj zdjęcia ->
Nowy futurystyczny obiekt Wydziału Matematyki i Nauk Informacyjnych Poltechniki warszawskiejWe wrześniu atmosfera na Politechnice była gorąca pomimo, że to już końcówka lata. Ziściły się bowiem marzenia naukowców z Wydziału Matematyki i Nauk Informacyjnych o nowoczesnym i przestronnym gmachu.

Inwestycja jest prezentem dla wydziału z okazji jego 10-tych urodzin. Podpisanie umowy potwierdzającej realizację inwestycji zbiegło się w czasie z rocznicą jego powstania.


Wiadomości warszawskie TVN zaprosiły do studia dziekankę wydziału Panią Irminę Herbut, która z nieukrywaną radością opowiadała o szczegółach projektu.

Wstępny kosztorys zakłada wybudowanie inwestycji kosztem 51 mln zł. Niebawem zostanie ogłoszony przetarg na wybór generalnego wykonawcy, uczelnia nie ukrywa, że liczy na niższe oferty w przetargu co pozwoli na wykorzystanie pozostałych środków na lepszą adaptacje i wyposażenie uczelni. Nowy gmach będzie typowym budynkiem dydaktycznym, w którym znajdą się nowoczesne sale wykładowe i seminaryjne, a t akże wiele pomieszczeń dla pracowników naukowych i studentów. Pracownicy Wydziału ogólnie cieszą się na nowy gmach choć są nieliczni, którzy negatywnie oceniają zimną i futurystyczną bryłę, która stanie pośrodku ponad 100-letniej zabytkowej zabudowy.

Pani Herbut broni projektu, tłumacząc, że został on wykonany pod nadzorem konserwatora zabytków. Podkreśla, że szklane ściany pozwolą na to aby stuletnie, zabytkowe kamienice odbijały się w nich a stosunkowo niska zabudowa nie zaburzy ogólnej linii i charakteru tego miejsca. Dziekan wydziału zastrzega rygorystyczne podejście do terminów i dotrzymanie założonego harmonogramu. Jeżeli przyszłoroczna zima nie będzie zbyt surowa to budowa powinna rozpocząć się na początku roku i od tego czasu generalny wykonawca obiektu będzie miał dwa lat na realizację tej inwestycji.


Gmach będzie się składał z sześciu kondygnacji użytkowych oraz parkingu podziemnego. Elewacja będzie skomponowana ze szkła i stali. Obecnie wydział liczy 900 studentów, do okresu zakończenia budowy przewidywany jest wzrost liczby studentów o ok. 25%.



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Ekskluzywne wnętrze według pracowni Mind Design

Wnętrze biura sprzedaży Vanke - Starry Metropolis zaprojektowane przez pracownię Mind Design zachwyca swoim niezwykle eleganckim i wyrafinowanym stylem. To połączenie prostych i minimalistycznych form z artystycznym zmysłem i sztuką.

więcej

Projekt The Mushroom - drewniany dom w środku lasu

The Mushroom to oryginalny projekt pracowni ZJJZ. Okrągły dom położony jest w lesie sosnowym w mieście Xin Yu City, w prowincji Jiangxi w Chinach. Relacja między naturą a architekturą stała się podstawową inspiracją i założeniem projektu.

więcej

Tétris przygotował nowe biuro dla Allianz Partners

Pracownicy Allianz Partners mogą już korzystać z przygotowanego z myślą o ich komforcie pracy biura w Parku Rozwoju przy ul. Konstruktorskiej w Warszawie. Spółce w procesie relokacji doradzała firma Cresa Polska. Projektem wnętrz zajmowało się Studio Quadra, a fit-outem Tétris.

więcej

Projekt pracowni MYP Design - Zhongzhou Peninsula City

Luksusowy charakter obiektu podkreślają wysokie sufity i duże, otwarte przestrzenie. W projekcie użyto takich materiałów jak czarna szczotkowana stal, marmur i kamień. Zastosowano również farbę teksturową, fornir i metalową siatkę. Inspiracją dla projektantów był również dekonstruktywizm, który widać m.in. w nakładaniu się struktur, materiałów i kolorów, które razem tworzą spójny klimat całego wnętrza.

więcej

Industrialna willa na warszawskiej Saskiej Kępie

Dom położony na pięknej działce z okazałymi, starymi drzewami był marzeniem Małgorzaty i Piotra. Nie chcieli jednak wyprowadzać się poza Warszawę, szukali więc odpowiedniego miejsca do mieszkania w „zielonych” dzielnicach miasta – na Żoliborzu, Mokotowie i Saskiej Kępie. Ta ostatnia okazała się strzałem w dziesiątkę. Gospodarze wraz z dwoma kotami – Rudą i Leonem – czują się tutaj wspaniale.

więcej

Kosmiczny klimat - Poly. FS. Skyline Garden

Poly. FS. Skyline Garden to nowe i niezwykle oryginalne centrum sprzedażowe w mieście Dongguan w prowincji Guangzhou w Chinach. Za projekt tego nietypowego wnętrza odpowiedzialna jest pracownia T.K. Chu Design.

więcej

Nowoczesna stodoła – stylowa oaza spokoju dla rodziny

Dom, którego wnętrza zaprojektowali architekci MIKOŁAJSKAstudio, składa się z dwóch połączonych ze sobą brył zwieńczonych dachami dwuspadowymi. Nietypowa forma miała duży wpływ nie tylko na układ funkcjonalny wnętrz, ale również na aranżację. Wysokie, skośne sufity wykończone drewnianymi panelami, to luźne nawiązanie od tradycyjnej stodoły o podobnej formie. Dębowe deski stały się bazą całego wystroju.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;