Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 15.04.2014 12:49


Gdański Business Center - jakość i wygodny design

Przeglądaj zdjęcia ->
Gdański Business Center - jakość i wygodny design
Pierwsza faza biurowca Gdański Business Center, zbudowanego u zbiegu ulic Andersa i Inflanckiej w Warszawie przez spółkę HB Reavis jest na ukończeniu. W obu częściach kompleksu zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania projektowe. Wszystko po to aby dobrze służył ludziom przez kolejne lata


Gdański Business Center to kompleks biurowy, składający się z dwóch obiektów: szesnastopiętrowego budynku A i ośmiopiętrowego budynku B. Obecnie budynek B jest już oddany do użytku, natomiast w budynku A trwają ostatnie prace wykończeniowe. Planowany termin oddania go w ręce pierwszych najemców to lipiec 2014 roku.

– Zarówno elementy konstrukcyjne, jak i design kompleksu zostały zaplanowane przede wszystkim z myślą o ludziach, którzy będą korzystali z biurowca przez najbliższych kilka i więcej lat. W przypadku Gdański Business Center, tak jak przy innych naszych inwestycjach stawiamy na jakość wykonania i design. Chcemy żeby zarówno pracownicy, jak i mieszkańcy najbliżej okolicy korzystali z tego co oferuje im kompleks. Gdański Business Center to coś więcej niż tylko miejsce pracy – mówi Rene Popik, Head of Development HB Reavis.


Ciepło piaskowca budynku B
Z myślą o przyszłych najemcach zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz inwestycji zastosowano materiały najwyższej jakości. Elewacja niższego budynku została obłożona 7200 m piaskowca „Teakwood”, pochodzącego z Indii. To powierzchnia równa boisku piłkarskiemu Stadionu Narodowego. Aby uzyskać odpowiednią jakość i równomierne ułożenie słojów spółka zakupiła 10 000 mkw tego kamienia, a do podtrzymania konstrukcji kamiennych płyt zastosowano ważącą 165 ton stalową podkonstrukcję. Podobnym materiałem, o ciepłym, beżowym odcieniu wyłożone zostało lobby. Środkowy pas na podłodze, płynnie przechodzący na ścianę i sufit to trudnodostępny „Traveronyks” z Pakistanu, który nawiązuje do elewacji zewnętrznej. Kamień na pozostałej części podłogi to chorwacki i grecki marmur.


Sercem lobby budynku B jest imponująca, artystycznie wykonana lampa znajdująca się nad ladą recepcji, która przyciąga uwagę od samego wejścia. Została ona zaprojektowana na zamówienie i ręcznie wykonana przez znaną w Europie czeską firmę Lasvit, specjalizującą się w projektowaniu wyjątkowego oświetlenia. Lasvit zaprojektował między innymi oświetlenie w londyńskim domu towarowym Harrods. Koszt żyrandola to kilkadziesiąt tysięcy euro. Aby móc zamontować ten designerski „detal”, spółka musiała wykonać specjalną, stalową podkonstrukcję, zatwierdzoną przez Instytut Techniki Budowlanej.


Dwa żywioły budynku A
O wyjątkowości biurowca stanowi szkoło, jakim budynek A został obłożony w całości. Jest to najwyższej jakości materiał, w ilości niemal 17 700 mkw. Dzięki dużej przezierności fasady, biura są właściwie doświetlone w ciągu dnia, a widoki z okien zapierają dech w piersiach. Przeciwwagą dla lodowej bryły wyższego z budynków jest jego lobby, utrzymane w ciepłej czerwieni. Podświetlane, wykonane na zamówienie czerwone, stalowe rury, o średnicy 8 cm, pokrywają powierzchnię 360 mkw zaokrąglonych ścian i ogrzewają wizualnie wnętrze. Za ladą recepcyjną powstanie okładzina z 12 milimetrowego corianu.

W recepcji  także dużą rolę odegra oświetlenie. Specjalnie pod projekt tego wnętrza  zostały zaprojektowane lampy – aż 780 szklanych kul, zawieszonych na różnej wysokości. Dodatkowo zostały one zróżnicowane transparentnością szkła i źródłami światła. Autorem projektu lamp jest firma Sipek Team, znana między innymi z projektów dla Karla Lagerfelda, Vitry czy Rosenthala.


Wszechobecna technologia najwyższej klasy
Aby uczynić kompleks maksymalnie przyjaznym dla użytkowników, został on wyposażony w wiele udogodnień. Najemcom będą służyć przestronne tarasy na wyższych kondygnacjach, z których można podziwiać panoramę miasta. Także rozwiązania techniczne zostały zaprojektowane z najwyższą dbałością o detale. Między innymi nowoczesne, ekologiczne windy, o niestandardowej wysokości kabin 260 cm i prędkości 2,5 m na sekundę, pozwolą pracownikom na pokonywanie pięter z prędkością o około 30% krótszą niż w standardowych biurowcach.

Gdański Business Center to elastyczna powierzchnia pięter, która pozwala na zrealizowanie różnych układów aranżacyjnych. Rozwiązania zastosowane w projekcie sprawiają, że gama potencjalnych najemców może być bardzo szeroka. Ponadto przestrzeń między budynkami została zaprojektowana z największą dbałością o detale. Dużo zieleni i elementy małej architektury, a nawet plac zabaw, to czynniki, dzięki którym sąsiedztwo biurowców jest przyjazne mieszkańcom najbliższej okolicy.


Budynki A i B Gdański Business Center projektowała firma E&L Architects, a lobby i projekt zagospodarowania terenu jest autorstwa angielskiej firmy architektonicznej Benoy.

Strona projektu: hbreavis.com

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Konrad Wieczorkiewicz Niesamowity kolos, tak bym to określił. Przy tak dużych projektach dobrze mieć firmę która nie tylko zrealizuje projekt ale też będzie potrafiła doradzić w technicznych sprawach. Ja polecam Kingspana jeśli chodzi o doradztwo, realizację i nie tylko. Dodany: 2014.05.08

Inne projekty architektoniczne:

Wnętrze firmowe z klasą - projekt HWCD

Biurową przestrzeń wypełniono obrazami i ekskluzywnymi dodatkami. W połączeniu z drewnianymi elementami i dekoracjami wnętrze nabiera bardziej domowego i przytulnego klimatu. Wysokiej jakości materiały wykończeniowe takie jak kamień i marmur oraz nowoczesne oświetlenie nadają przestrzeni również luksusowego i dystyngowanego charakteru.

więcej

Dom w Bieszczadach od Medusa Group

Architektura domu lokalizuje do na granicy z przyrodą. Od drogi pozostanie nieogrodzony. Drzewa, które udało się zachować uzupełniono nowymi nasadzeniami. Strukturę ziemną z darnią naciągnęliśmy na dach, aby jeszcze mocniej wpisać dom w kontekst miejsca i osłabić poczucie jego obecności w pejzażu.

więcej

Sztuka powściągliwej elegancji na warszawskiej Woli

Projektowanie 135-metrowego apartamentu na Woli architekt Patrycja Dmowska, z pracowni Dmowska Design, zaczęła od optycznego powiększenia przestrzeni i… wyburzenia części ścian, by w efekcie stworzyć miejsce o jakim zawsze marzyli młodzi inwestorzy. Funkcjonalne, nowoczesne, ale niepozbawione duszy, która we wnętrzach warszawskiego mieszkania, ukryła się w znakomitej kolekcji sztuki jego przyszłych mieszkańców.

więcej

Pracownia 81.WAW.PL laureatem International Architecture Awards 2020

Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design oraz The European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies nagrodzili ponad 125 nowych budynków i projektów urbanistycznych z 38 krajów w tegorocznej – 15 edycji International Architecture Awards 2020. Pracownia 81.WAW.PL została w tym konkursie nagrodzona jako jedyna z Polski.

więcej

Ukłon w stronę czerni w luksusowym apartamencie

W tym wnętrzu pierwsze skrzypce gra nieśmiertelny duet bieli i czerni. Wtórują mu naturalne materiały i wzornictwo, który nikogo nie pozostawia obojętnym. Prostota form przenika się tu z odważnym ukształtowaniem przestrzeni, a harmonijnie skomponowane materiały stanowią przyjemną stymulację dla zmysłów.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Hourglass

Zadanie polegało na opracowaniu obiektu, który stałby się pomnikiem dla naszej planety, ale który jednocześnie wykraczałby poza ramy tradycyjnego monumentu. Taka konstrukcja lub budowla zgodnie z założeniami konkursu mogłaby z jednej strony przypominać o zachodzących zmianach klimatycznych, a z drugiej - proponować rozwiązania współczesnych problemów.

więcej

Największy salon motocyklowy w Europie projektu REFORM Architekt

Budynek o powierzchni 9000 m² zlokalizowany przy ulicy Puławskiej w Piasecznie to prawdziwa mekka dla motocyklistów! Największy w Europie salon motocyklowy dla grupy Liberty Motors został zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";