Projekty
   
Share |

Centrum sztuki Lotus Square według projektu Raynon Chiu

Centrum sztuki Lotus Square według projektu Raynon Chiu

Projekt Lotus Square znalazł się w gronie laureatów prestiżowej nagrody A'Design Award & Competition w roku 2016 w kategorii A' Interior Space, Retail and Exhibition Design (architektura wnętrz przestrzeni publicznych, handlowych i wystawowych).

Lotus Square został zaprojektowany przez tajwańskiego architekta wnętrz Raynon Chiu. W skład zespołu architektonicznego znalazły się jeszcze trzy osoby: Fan Zhang, Xu'an Liu oraz Guozhao Xue.


Główne wyznaczniki projektu to zielone budownictwo, ekologia oraz przyszłość. Celem tak zaprojektowanej przestrzeni było zwiększenie wydajności energii z jednoczesnym zmniejszeniem jej konsupcji oraz zmniejszeniem emitowanych zanieczyszczeń, czyli osiągnięcie pewnej harmonii z naturą.


Budynek wyróżnia dach, który pokryty jest trawą. Dzięki temu Lotus Square, który otoczony parkami, wtapia się w otoczenie. Jedną z wytycznych władz było nieniszczenie środowiska i odpowiednia adaptacja budynku względem krajobrazu. 

Budynek zlokalizowany jest w miejscowości Zhuhai w Chinach.



Raynon Chiu


Lotus Square Art Center
Projekt: Raynon Chiu
Zdjęcia: Dabin Interior Photography



A'Design Award & Competition 
Patronat medialny: InfoArchtiekta.pl



Data publikacji: 5.01.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Nowy Nikiszowiec na nowo. Pracownia 22Architekci zaproszona do tworzenia katowickiego osiedla

Projektanci z  pracowni 22Architekci zwyciężyli w konkursie na opracowanie zabudowy mieszkaniowej przy ulicy Górniczego Dorobku w Katowicach. Celem konkursu organizowanego przez BGK Nieruchomości S.A. było wyłonienie najlepszej pod względem użytkowym, funkcjonalnym, wizualnym i ekonomicznym koncepcji przestrzennej zespołu budynków wielorodzinnych.

więcej

BARGEWORK - Od kreacji do realizacji - nowa koncepcja rzeki

Bulwary nadodrzańskie w Opolu są ważnym elementem tkanki miasta. Forma ich zagospodarowania definiuje sposób, w jaki mieszkańcy budują relację z rzeką. Nowoczesne narzędzia do projektowania umożliwiają pojawienie się nowej koncepcji współistnienia architektury z wodą.

więcej

PIERWSZY NA ŚWIECIE BUDYNEK Z KLEJONEGO WARSTWOWO TULIPANOWCA AMERYKAŃSKIEGO

W brytyjskim mieście Oldham uroczyście otwarto Maggie’s Centre – ośrodek dla osób dotkniętych chorobą nowotworową. Jest to pierwszy na świecie budynek wzniesiony z klejonego warstwowo drewna liściastego (CLT – cross-laminated timber). Niezwykły projekt autorstwa pracowni dRMM Architects, wspierany przez AHEC (Stowarzyszenie Handlowe Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego) ma przełomowe znaczenie dla współczesnej architektury i budownictwa.

więcej

PKP Szczecin Główny – nowe oblicze

Dworzec PKP Szczecin Główny to jedna z najstarszych stacji kolejowych w Polsce. W sierpniu 1843 roku na ówczesny Berlinerbahnhof wjechał pierwszy pociąg, dając tym samym początek liniom kolejowym na Pomorzu. Budynek dworca, którego historia sięga około 1900 roku, odbudowywany został po zniszczeniach, którym uległ podczas II wojny światowej. Obiekt ma za sobą kilka przebudowań, a także kompletną, zakończoną w 2016 roku modernizację. Ostatni remont, obejmujący budynek główny, a także sąsiadującą z nim infrastrukturę trwał 1,5 roku. Przebudowa ta była jedną z największych, dotychczasowych inwestycji PKP S.A.

więcej

I Nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich

Głównym założeniem projektu było przywrócenie pierwotnego charakteru Domu Rodziny Pileckich, jako położonego w ogrodzie małomiasteczkowego domu ziemiańskiego. Nowa zabudowa ma podkreślać walory ogrodu oddając pierwszeństwo domowi jako najważniejszego elementu Muzeum. Jej powściągliwa architektura odwołuje się do podstawowych elementów architektonicznych takich jak rytm, materiał, przenikanie się wnętrza i zewnętrza. Poprzez te proste środki wyrazu rozbudowa Muzeum ma szansę stać się godnym upamiętnieniem postaci Rotmistrza Pileckiego, który konsekwentnie szedł przez życie kierując się tradycyjnymi wartościami.

więcej

II Nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich

Wyeksponowanie historycznej bryły domu rodzinnego rodziny Pileckich w ogrodowym otoczeniu, układ funkcjonalny dający możliwość interesującej aranżacji ekspozycji muzealnej oraz umiejętne operowanie skalą przy wydzielaniu stref muzeum – to najwyżej ocenione aspekty projektu pracowni Nizio Design International, który został uhonorowany drugą nagrodą w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej. Konkurs rozstrzygnięto 9 lipca.

więcej

Nowa siedziba DESA Unicum prawie gotowa

To będzie pierwszy tego typu obiekt nie tylko w Warszawie, ale i w Europie. Nowa siedziba Domu Aukcyjnego DESA Unicum na skrzyżowaniu ulic Pięknej i Johna Lennona stanie się zarówno miejscem zakupu dzieł sztuki, jak i prywatną instytucją kulturalną. Prace budowlane dobiegają końca, wkrótce rozpocznie się etap wykańczania wnętrz. Otwarcie zaplanowano na listopad.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj