Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 11.04.2017 10:56


Nowa Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie

Nowa Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie

Nowa Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie, zrealizowana według projektu Nizio Design International, zostanie otwarta w pierwszym kwartale 2019 roku. Koncepcja zakłada prezentację kulturowego dorobku antycznych cywilizacji, przedstawienie więzi je łączących oraz ich wpływu na czasy nowożytne. Całkowita rearanżacja Galerii będzie możliwa dzięki dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej.

Koncepcja nowej Galerii Sztuki Starożytnej wypracowana przez zespół architektów pracowni Mirosława Nizio, otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie ogłoszonym przez Muzeum Narodowe w Warszawie. Projekt, oparty na kluczowym dla narracji kontraście światła i ciemności, skupia się na ukazaniu niebagatelnego wpływu cywilizacji starożytnych oraz bogactwa ich osiągnięć na rozwój kultury i sztuki europejskiej.  


Eksponaty ze zbiorów MNW stanowią klucz do Galerii podzielonej na dziewięć odrębnych przestrzeni, dedykowanych zagadnieniom związanym z kulturowym dorobkiem Egiptu, Bliskiego Wschodu, Rzymu i Grecji. Elementy scenograficzne, opracowane w najdrobniejszym szczególe i dopasowane ściśle do stylistyki panującej w danym obszarze kulturowym, nie zdominują ekspozycji. Ich minimalistyczna forma stanie się subtelnym narracyjnym tłem, które wydobędzie i zaakcentuje klasyczne piękno oraz ponadczasową wartość zgromadzonych dzieł. Syntetyczna i abstrakcyjna formuła scenografii z jednej strony jest całkowicie podporządkowana funkcji wystawienniczej. Z drugiej strony zespoli się z modernistycznymi przestrzeniami gmachu Muzeum, zaprojektowanego w latach 20. ubiegłego wieku przez Tadeusza Tołwińskiego.


Budując koncepcję ekspozycji architekci nie kopiowali antycznych przedmiotów i wnętrz. Odwołali się natomiast do unikatowej charakterystyki sztuki oraz architektonicznych detali, a także topografii starożytnych cywilizacji. Silna inspiracja antycznymi wzorcami i formą modernistycznego budynku zaowocowała wypracowaniem spójnej, komunikatywnej i funkcjonalnej przestrzeni. Architekci zaakcentowali oryginalny rytm okien i położenie budynku względem stron świata, dzięki czemu sale zachodnie będą ciemne, a wschodnie – jasne i nasłonecznione. Zabieg ten pomoże w efektownym zaprezentowaniu stricte symbolicznych treści, takich jak wędrówka słońca po niebie, granica między światem żywych i umarłych.


-Widz rozpocznie zwiedzanie Galerii od zapoznania się ze sztuką starożytnego Egiptu i Bliskiego Wschodu, aby przejść do sal prezentujących kulturę Grecji i zakończyć wędrówkę w części poświęconej sztuce starożytnego Rzymu. Najważniejsze aspekty cywilizacji starożytnych: początki kultury Mezopotamii i Egiptu, sztuka wojenna Greków, sympozjon, polis, synkretyzm religijny w Imperium Romanum etc. zostaną zilustrowane wybranymi zabytkami. Mamy nadzieję stworzyć w ten sposób atrakcyjne uzupełnienie programów nauczania na różnych poziomach – mówi kurator galerii, Alfred Twardecki. 


Dofinansowanie na rearanżację Galerii Sztuki Starożytnej zostało przyznane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w wysokości 7 243 838,40 zł netto w ramach Działania 8.1 Ochrona dziedzictwa kulturowego i rozwój zasobów kultury Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020. Całkowita wartość inwestycji wyniesie 12 129 176,53 zł brutto.

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nisko budżetowo z granatowym akcentem

Wnętrza te powstały dla pary młodych ludzi, którzy marzyli o własnej, indywidualnej przestrzeni. W trakcie ustalania wytycznych projektowych często pojawiał się kolor "szafirowy". To on nadał ton całemu projektowi. Czasem w dodatkach, czasem na większych powierzchniach - odcienie granatu królują w tym mieszkaniu. Do tej pięknej barwy dobrane zostały spokojne kolory bazowe oraz uzupełniające złoto.

więcej

Dom na skarpie

Inwestycja zlokalizowana jest na pochylonej działce w kierunku południowym w widokowej części Krakowa. Dom powstał jako przebudowa istniejącego budynku mieszkalnego z lat 70. Budynek mieści ok 120 m2 powierzchni użytkowej.

więcej

Nagroda dla polskiej pracowni w konkursie World Architecture & Design Awards 2019

Wśród laureatów konkursu World Architecture & Design Awards 2019 organizowanego przez APR znalazło się polskie studio projektowe arch. Leszka Kalandyka - LK&PROJEKT. Pracownia została uhonorowana pierwszą nagrodą w kategorii Housing (Mieszkania) za projekt rezydencji "Play Of Light"

więcej

Więcej radości - projekt IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects

Centrum kultury Xiafu na Tajwanie to oryginalny projekt obiektu użyteczności publicznej będący wynikiem współpracy pracowni IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects. Projekt inspirowany jest tajwańską kulturą. Wielość kolorów ma podkreślać różnorodność tego miejsca. Znakiem charakterystycznym dla projektu jest połączenie oryginalnego dachu z barwnymi kolumnami.

więcej

Wnętrze z żartem - Hotel Axel w Madrycie

Projektując wnętrza hotelowe architekci często mogą pozwolić sobie na trochę więcej fantazji, niż w przypadku aranżacji przestrzeni domowych. Hotel to miejsce, w którym zatrzymujemy się tylko na chwilę. Żywe kolory, kiczowate akcenty - to elementy estetyki, które mogą intrygować i przyciągać uwagę gości, a ze względu na krotki czas ekspozycji - nie nużą ani nie denerwują.

więcej

Centrum Kutlury Shui - projekt West-line Studio

Inspiracją dla obiektu Centrum Kultury w Guizhou (Chiny) były tradycje kulturowe ludności Shui, jednej z mniejszości narodowych w Chinach. Architekci w swoim projekcie posłużyli się m.in. unikalnymi piktogramami. Zastosowali również wiele elementów nawiązujących do rytuałów przodków Shui. Projekt West-line Studio stanowi hołd dla lokalnej kultury i tradycyjnej architektury tego rejonu.

więcej

Nowoczesne wnętrza we Wrocławiu

Wnętrza tego mieszkania powstały dla pary, która lubi zarówno nowoczesne wnętrza, jak i eleganckie akcenty. I właśnie taki jest ten projekt. Bazę stanowią szarości, kolor taupe i proste formy, ale są one uzupełnione o modne, piękne materiały, takie jak welur czy płytki imitujące marmur. Całość dzięki temu jest wciąż przytulna, ale również stylowa i nieoczywista. Blasku w części dziennej dodaje biokominek obudowany pięknymi płytkami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj