Projekty
   
Share |

Projekt Sydnity - III miejsce w konkursie organizowanym przez portal ARCHmedium

Projekt Sydnity - III miejsce w konkursie organizowanym przez portal ARCHmedium
Projekt Sydnity jest odpowiedzią na międzynarodowy konkurs organizowany przez portal ARCHmedium, w którym zajął III miejsce. Konkurs miał na celu zrealizowanie programu dla nowych sal prób oraz sal koncertowych, przy jednoczesnym odpowiednim wpisaniu się w krajobraz.

Ponad sześćdziesiąt lat po wygraniu przez Jørn Utzon’a konkursu na operę w Sydney w 1955 roku, ARCHmedium zorganizowało konkurs na stworzenie nowego, zintegrowanego założenia pawilonów poświęconych muzyce. Miałyby one uzupełniać sceniczne przeznaczenie słynnej opery i dodawać wartości do jej symbolicznego założenia – usytuowane pomiędzy wiekowymi drzewami Royal Botanic Garden, a zarazem w odległości kilku metrów od opery.



Inspiracją dla projektu Sydnity jest świat muzyki oraz krajobraz, w którym zlokalizowane jest miasto Sydney. Ideami, które wpłynęły na formę założenia był okrąg, symbolizujący jedność muzyki, oraz kształt zatoki Sydney. Z połączenia tych rzeczy powstała kładka piesza wznosząca się nad centralną częścią Royal Botanic Garden i opadająca w wody zatoki Farm.

Kluczowymi cechami projektu jest zachowanie odpowiedniego dystansu od opery, ze względu na uszanowanie przestrzeni tej ikony architektury, oraz uzupełnienie panoramy biznesowego centrum miasta, co dodatkowo utworzyło, wcześniej niedostępny punkt widokowy na majestatyczną operę oraz most Sydney Harbour Bridge. Koncept Sydnity integruje parkową przestrzeń Royal Botanic Garden z wodami zatoki Farm w sposób nieingerujący w ukształtowanie terenu oraz istniejącą zieleń. Spaja części ogrodu siecią muzycznych audytoriów i sal prób, wplecionych pomiędzy historyczną zieleń założenia parkowego, a zarazem otwiera nową przestrzeń publiczną dostępną dla wszystkich, w formie pieszej kładki o szerokości 11 metrów. Jednocześnie zapewnia przestrzeń dla sześciu audytoriów oraz dwunastu sal prób, o trzech różnych typach: naziemnym (przykrytym kładką), nadziemnym (na kładce) i podwodnym (w zanurzonej części kładki). Każde audytorium jest zorientowane w taki sposób, żeby zapewniać właściwe parametry akustyczne.



Sydnity tworzy niepowtarzalną oraz urozmaiconą ścieżkę widokową, dostosowaną do indywidualnych potrzeb jej użytkowników i jest to możliwe dzięki nachyleniu jej względem osi poziomej. W najwyżej położonym punkcie wznosi się na 24 m ponad parkiem, natomiast w najniższej części schodzi do 7 m poniżej poziomu wód zatoki Farm. Dostęp na nią jest możliwy bezpośrednio z poziomu terenu, w dwóch miejscach, przy brzegu zatoki, a zarazem poprzez trzy wejścia zlokalizowane w sąsiedztwie najważniejszych ośrodków funkcjonalno-komunikacyjnych Royal Botanic Garden, takich jak Sydney Conservatorium of Music czy The Calyx. Zapewnia to łatwość dostępu do projektowanego założenia oraz zespala ze sobą przestrzenie parku.



Eteryczność projektu
jest możliwa dzięki parametrycznie zaprojektowanej konstrukcji podtrzymującej okrągłą formę kładki. Inspirowany nieregularną formą wybrzeża Sydney, sinusoidalny kształt konstrukcji składa się z 2000 prostych, stalowych prętów, z wewnętrznym, zmiennym podświetleniem LED. Forma ta przenika się z zielenią parkową, tworząc ciekawe formy przestrzenne, nowe ścieżki, a przede wszystkim kontrastuje z prostą, minimalistyczną formą białej kładki i szklaną kubaturą mieszczącą funkcje kulturowe.



Kładka widokowa
z realizowanym programem sal koncertowych oraz sal prób, mimo rozległego założenia, jest projektowana w idei niewielkiej kubatury, dzięki czemu nie dzieli przestrzeni parku, a ją urozmaica i wnosi nowe wartości przestrzenne i kulturowe. Sydnity integruje naturę, muzykę oraz ekspresyjną formę tworząc nowe atrakcyjne przestrzenie publiczne wśród zabytkowej zieleni Royal Botanic Garden.


Zespołu projektowy:
Marta Landowska, Paweł UngerMaksymilian Macur - Politechnika Gdańska


Przekrój


Rzut parter


Rzut 1 piętro

Data publikacji: 13.05.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Most pieszo-rowerowy przez Wisłę - wyniki konkursu

W czwartek, 14 września ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na jej koncepcję. Zwyciężył projekt Schuessler-Plan Inżynierzy Sp. z o.o. z Warszawy. Konkurs ogłoszono w grudniu ubiegłego roku i cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem architektów. Wpłynęło aż 40 prac konkursowych z czego 6 z zagranicy.

więcej

Wizualizacje nagrodzonych projektów na dom modelowy

Zakończył się konkurs na opracowanie domu modelowego dla programu Mieszkanie Plus organizowanego przez spółkę BGK Nieruchomości. Prezentujemy wizualizacje projektów nagrodzonych w konkursie na dom modelowy. Spośród 11 nadesłanych do drugiego etapu prac, sąd konkursowy zdecydował wyróżnić 4 i przyznać im równorzędne nagrody po 35 tysięcy złotych.

więcej

Nowy restauracyjny koncept przy Muzeum Polskiej Wódki

Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaci się wkrótce o restaurację ZONI i bistro WuWu, które powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio. Oba lokale będą stanowić swoistą kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich doświadczeń właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.

więcej

BUŁ-a perłą architektury PRL

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, popularna BUŁ-a, została ukończona w 1960 r. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości gmachu łódzkiej biblioteki UŁ opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

więcej

Biel i drewno w prostych formach

Projekt pracowni 81.waw.pl to wnętrze utrzymane w bieli, ocieplone drewnem. Stonowane kolory i ich surowość przełamuje bijące od jasnego drewna ciepło. Dzięki temu przestrzeń zyskuje przytulną atmosferę. Na pozór ascetyczne wnętrze o prostych formach kryje charakterystyczne elementy i dodatki.

więcej

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie „WEDDING OASIS” organizowanym przez Young Architects Competitions trafia do polskiego zespołu A2T w składzie: Tomasz Sołtysiak, Joanna Kuczkowska, Joanna Gizelska. UNDER THE CLOUD.

więcej

Filmowa opowieść o Muzeum Katyńskim

Muzeum Katyńskie autorstwa BBGK Architekci, Jerzego Kaliny i Krzysztofa Langa jest próbą znalezienia wyważonego języka narracji dla obiektu martyrologicznego i wpisania go w trudny i słabo powiązany z zagadnieniem kontekst Cytadeli. W odważny sposób weszliśmy w przestrzeń Kaponiery i jej okolic z własną architekturą, którą nie próbowaliśmy się upodabniać do historycznej zabudowy fortyfikacyjnej.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj