Projekty
   
Share |

Port House Zahy Hadid

Port House Zahy Hadid Nowy projekt łączy harmonijnie trzy elementy strukturalne: betonowy most, zabytkowy budynek i innowacyjną, szklaną nadbudowę

Synergia sztuki i technologii – Port House Zahy Hadid, ukończony w 2016 roku budynek Port House w Antwerpii projektu Zahy Hadid to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności, a jednocześnie widoczny na kilometry symbol handlu morskiego i „diamentowego miasta”. Swoją futurystyczną formę obiekt zawdzięcza specjalnym, przestrzennym fasadom Schüco.

Jako drugi pod względem wielkości w Europie port w Antwerpii odgrywa znaczącą rolę w międzynarodowym, jak i lokalnym handlu morskim. Zaprojektowany przez Zahę Hadid główny budynek Port House łączy w sobie harmonijnie hanzeatycką tradycję, nowoczesną technologię i futurystyczny design. Obiekt pełni nie tylko rolę wizytówki miasta, lecz również stanowi miejsce pracy dla ponad 500 pracowników z takich branż jak IT, handel czy administracja. Bryła zachwyca swoją nietypową formą przypominającą kadłub statku i panoramiczną fasadą z trójkątnymi szklanymi wypełnieniami, które efektownie odbijają światło i obraz morskich fal. Nieregularna struktura złożona z kombinacji wypełnień transparentnych i nietransparentnych daje niespotykany efekt dynamizmu. Ten spektakularny design to wynik połączenia nowej generacji technologii fasadowych, trójwymiarowego modelowania metodą BIM i precyzyjnego wykonawstwa na maszynach sterowanych numerycznie.

„Latarnia dla świata” projektu Zahy Hadid z fasadą marki Schüco

Perfekcyjna koegzystencja
Przy rozbudowie tradycyjnego obiektu portowego podjęto decyzję o pozostawieniu zabytkowej, ceglanej części w stanie niemal nienaruszonym. Zamiast jednak projektu nowego budynku, powstał pomysł stworzenia wertykalnej nadbudowy, która lekko „unosi się” nad istniejącą, historyczną podstawą. Dynamiczna bryła projektu Zahy Hadid ciekawie kontrastuje z tradycyjną, hanzeatycką tkanką architektoniczną. Nowa struktura Port House jest interesującą fuzją trzech samodzielnie funkcjonujących elementów architektonicznych – historycznej siedziby straży pożarnej, ciężkiego betonowego mostu oraz nowej, organicznej nadbudówki. Nowa budowla została wsparta na dwóch masywnych betonowych kolumnach. Jedna z nich znajduje się w centrum atrium budynku straży pożarnej, druga natomiast – po jego frontowej stronie. Nowa konstrukcja nawiązuje swoim designem zarówno do charakterystycznego szlifu diamentu, jak i do kadłubu statku, łącząc tym samym dwie dziedziny, z których słynie Antwerpia - szlifierstwo diamentów oraz handel morski. Do stworzenia niezwykłej fasady projektu Zahy Hadid zostały wykorzystane specjalne aluminiowe konstrukcje fasadowe Schüco.

Niesamowite przejścia
Swój charakterystyczny kształt oraz specyficzną, strukturalną powierzchnię o subtelnych geometrycznych podziałach obiekt zawdzięcza metodzie modelowania 3D i panoramicznym systemom fasadowym Schüco. Trójkątne moduły nie tylko nadają płaskim fragmentom fasady ciekawy design, lecz również tworzą spektakularne przejścia w struktury gięte i stopniowane.

Przemyślany układ wypełnień przeziernych i nieprzeziernych pozwolił na wykreowanie jasnych, bardzo futurystycznych wnętrz

- W trakcie całego procesu współpracowaliśmy z lokalnym architektem, wykonawcą fasady i firmą Schüco, co pozwoliło na stworzenie racjonalnego konceptu, który był optymalny zarówno pod względem designu, jak i kosztów wykonania. Analiza struktury pozwoliła nam stwierdzić, ile i jakich dokładnie modułów potrzebujemy, by uzyskać efekt różnorodności, a projekt fasady nie wydawał się powtarzalnypodkreśla Joris Pauwels, kierownik projektu z pracowni Zaha Hadid Architects.

Wrażenie dynamiki potęguje odbijające się w przeziernych i nieprzeziernych wypełnieniach światło, które powoduje, że budynek zmienia swój odcień w zależności od pory dnia oraz warunków atmosferycznych. Starannie przemyślany układ przeszkleń wpływa również na maksymalne doświetlenie wnętrz, co pozwala skrócić czas pracy sztucznego oświetlenia. Ze względu na dość wymagające środowisko, jakim jest obecność akwenu i występowanie wiatrów o dużej sile, firma Schüco przeprowadziła szereg testów polegających na sprawdzeniu akustyki i wodoszczelności, by zagwarantować najwyższe parametry techniczno-użytkowe powłoki.

tekst i fot: Schüco


Data publikacji: 16.05.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Most pieszo-rowerowy przez Wisłę - wyniki konkursu

W czwartek, 14 września ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na jej koncepcję. Zwyciężył projekt Schuessler-Plan Inżynierzy Sp. z o.o. z Warszawy. Konkurs ogłoszono w grudniu ubiegłego roku i cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem architektów. Wpłynęło aż 40 prac konkursowych z czego 6 z zagranicy.

więcej

Wizualizacje nagrodzonych projektów na dom modelowy

Zakończył się konkurs na opracowanie domu modelowego dla programu Mieszkanie Plus organizowanego przez spółkę BGK Nieruchomości. Prezentujemy wizualizacje projektów nagrodzonych w konkursie na dom modelowy. Spośród 11 nadesłanych do drugiego etapu prac, sąd konkursowy zdecydował wyróżnić 4 i przyznać im równorzędne nagrody po 35 tysięcy złotych.

więcej

Nowy restauracyjny koncept przy Muzeum Polskiej Wódki

Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaci się wkrótce o restaurację ZONI i bistro WuWu, które powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio. Oba lokale będą stanowić swoistą kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich doświadczeń właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.

więcej

BUŁ-a perłą architektury PRL

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, popularna BUŁ-a, została ukończona w 1960 r. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości gmachu łódzkiej biblioteki UŁ opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

więcej

Biel i drewno w prostych formach

Projekt pracowni 81.waw.pl to wnętrze utrzymane w bieli, ocieplone drewnem. Stonowane kolory i ich surowość przełamuje bijące od jasnego drewna ciepło. Dzięki temu przestrzeń zyskuje przytulną atmosferę. Na pozór ascetyczne wnętrze o prostych formach kryje charakterystyczne elementy i dodatki.

więcej

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie „WEDDING OASIS” organizowanym przez Young Architects Competitions trafia do polskiego zespołu A2T w składzie: Tomasz Sołtysiak, Joanna Kuczkowska, Joanna Gizelska. UNDER THE CLOUD.

więcej

Filmowa opowieść o Muzeum Katyńskim

Muzeum Katyńskie autorstwa BBGK Architekci, Jerzego Kaliny i Krzysztofa Langa jest próbą znalezienia wyważonego języka narracji dla obiektu martyrologicznego i wpisania go w trudny i słabo powiązany z zagadnieniem kontekst Cytadeli. W odważny sposób weszliśmy w przestrzeń Kaponiery i jej okolic z własną architekturą, którą nie próbowaliśmy się upodabniać do historycznej zabudowy fortyfikacyjnej.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj