Projekty
   
Share |

Hangzhou International Expo Center w Chinach

Hangzhou International Expo Center w Chinach
Hangzhou International Expo Center - widok z lotu ptaka

Międzynarodowe Centrum EXPO Hangzhou zlokalizowane jest nad rzeką Qiantang w chińskim mieście Zhejiang. Obecnie jest to największy i najbardziej zaawansowany tego typu kompleks urbanistyczny w Chinach. Centrum organizowane są konferencje i wystawy, znajdują się tu również przestrzenie komercyjne, biurowe oraz hotelowe. 

W strefie konferencyjnej lokalizowano m.in. miejsce konferencyjne, centrum informacyjne oraz centrum bezpieczeństwa i ochrony, obszerną poczekalnie, dodatkowe loże w tym loże dla vipów. Strefa ta może pomieścić nawet 600 osób. Z kolei strefa wystawowa pokrywa 900,000 metrów kwadratowych powierzchni na łącznie 10 halach wystawowych. Ważnym zapleczem budynku jest również strefa biurowa oraz hotelowa, a także system transportowy.

Hangzhou International Expo Center - widok z lotu ptaka

W Hangzhou International Expo Center organizowana jest m.in. konferencja BIAD poświęcona architekturze i designowi.

Liu Mingjun jest zastępcą głównego architektem Pekińskiego Instytutu Architektury (Beijing Institute of Architectural Design) oraz jest członkiem China Association for Exhibition Centers.

Liu Mingjun projektuje budynki konferencyjne i wystawowej, a także budynki komercyjne. Jest autorem pro m.in. takich projektów jak  he New China Exhibition Center, Qingdao Olympic and International Expo Center; Fuzhou Strait International Conference & Exhibition Center; Hangzhou International Expo Center; Taiyuan International Expo Center. Oriental Plaza; Kuntai International Building; Nanxincang Business Tower; BHG Wanliu Mall.

Hangzhou International Expo Center - widok z lotu ptaka

Instytut Architektury w Pekinie - Beijing Institute of Architectural Design został stworzony w 1949 roku, a w 2008 poszerzyło się o  Office of Conference and Exhibition Architecture. Więcej informacji o Instytucie na stronie biad3a7.com.

Hangzhou International Expo Center

Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Hangzhou International Expo Center
Lokalizacja: Jingben Avenue, Qianjiang Shijicheng, Xiaoshan District, Hangzhou, Zhejiang, China
Nazwa firmy: Beijing Institute of Architectural Design, Office of Conference and Exhibition Architecture (BIAD Office 3A7
Strona internetowa: http://www.biad3a7.com/
Główny architekt: Liu Mingjun
Czas projektowania: 15 month
Obszar: 841, 584 m2
Początek budowy: 2011
Zakończenie budowy: 2015
Zdjęcia: Lu Xu

Hangzhou International Expo Center - Hall

Hangzhou International Expo Center - hall multifunkcjonalny

Hangzhou International Expo Center - recepcja

Hangzhou International Expo Center - sala kongresowa

Hangzhou International Expo Center

Hangzhou International Expo Center - showroom

Liu Mingjun

Data publikacji: 6.07.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

BARGEWORK - Od kreacji do realizacji - nowa koncepcja rzeki

Bulwary nadodrzańskie w Opolu są ważnym elementem tkanki miasta. Forma ich zagospodarowania definiuje sposób, w jaki mieszkańcy budują relację z rzeką. Nowoczesne narzędzia do projektowania umożliwiają pojawienie się nowej koncepcji współistnienia architektury z wodą.

więcej

PIERWSZY NA ŚWIECIE BUDYNEK Z KLEJONEGO WARSTWOWO TULIPANOWCA AMERYKAŃSKIEGO

W brytyjskim mieście Oldham uroczyście otwarto Maggie’s Centre – ośrodek dla osób dotkniętych chorobą nowotworową. Jest to pierwszy na świecie budynek wzniesiony z klejonego warstwowo drewna liściastego (CLT – cross-laminated timber). Niezwykły projekt autorstwa pracowni dRMM Architects, wspierany przez AHEC (Stowarzyszenie Handlowe Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego) ma przełomowe znaczenie dla współczesnej architektury i budownictwa.

więcej

PKP Szczecin Główny – nowe oblicze

Dworzec PKP Szczecin Główny to jedna z najstarszych stacji kolejowych w Polsce. W sierpniu 1843 roku na ówczesny Berlinerbahnhof wjechał pierwszy pociąg, dając tym samym początek liniom kolejowym na Pomorzu. Budynek dworca, którego historia sięga około 1900 roku, odbudowywany został po zniszczeniach, którym uległ podczas II wojny światowej. Obiekt ma za sobą kilka przebudowań, a także kompletną, zakończoną w 2016 roku modernizację. Ostatni remont, obejmujący budynek główny, a także sąsiadującą z nim infrastrukturę trwał 1,5 roku. Przebudowa ta była jedną z największych, dotychczasowych inwestycji PKP S.A.

więcej

I Nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich

Głównym założeniem projektu było przywrócenie pierwotnego charakteru Domu Rodziny Pileckich, jako położonego w ogrodzie małomiasteczkowego domu ziemiańskiego. Nowa zabudowa ma podkreślać walory ogrodu oddając pierwszeństwo domowi jako najważniejszego elementu Muzeum. Jej powściągliwa architektura odwołuje się do podstawowych elementów architektonicznych takich jak rytm, materiał, przenikanie się wnętrza i zewnętrza. Poprzez te proste środki wyrazu rozbudowa Muzeum ma szansę stać się godnym upamiętnieniem postaci Rotmistrza Pileckiego, który konsekwentnie szedł przez życie kierując się tradycyjnymi wartościami.

więcej

II Nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich

Wyeksponowanie historycznej bryły domu rodzinnego rodziny Pileckich w ogrodowym otoczeniu, układ funkcjonalny dający możliwość interesującej aranżacji ekspozycji muzealnej oraz umiejętne operowanie skalą przy wydzielaniu stref muzeum – to najwyżej ocenione aspekty projektu pracowni Nizio Design International, który został uhonorowany drugą nagrodą w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej. Konkurs rozstrzygnięto 9 lipca.

więcej

Nowa siedziba DESA Unicum prawie gotowa

To będzie pierwszy tego typu obiekt nie tylko w Warszawie, ale i w Europie. Nowa siedziba Domu Aukcyjnego DESA Unicum na skrzyżowaniu ulic Pięknej i Johna Lennona stanie się zarówno miejscem zakupu dzieł sztuki, jak i prywatną instytucją kulturalną. Prace budowlane dobiegają końca, wkrótce rozpocznie się etap wykańczania wnętrz. Otwarcie zaplanowano na listopad.

więcej

Ściany mają uszy, więc muszą mieć też twarz

To motto przyświecające Pawłowi Kobryńskiemu, Wojciechowi Krawczukowi i Marcinowi Saksonowi, czyli trzem „filarom” pracowni FRONT ARCHITECTS. O tym, że taki sposób myślenia o projektach architektonicznych daje efekty godne najwyższego podziwu świadczy pierwsze miejsce w prestiżowym plebiscycie marki Baumit „Fasada Roku 2016”, które jurorzy konkursu przyznali jednej z realizacji ich autorstwa - zlokalizowanemu w Szczecinie budynkowi biurowemu przy al. Wojska Polskiego.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj