Projekty
   
Share |

Renowacja jednorodzinnej willi z lat 50

Renowacja jednorodzinnej willi z lat 50
Willa została odziedziczona prze klienta po swojej ukochanej cioci. Chciał on aby projekt renowacji zachował związane z nią wspomnienia oraz uczucia dając jej jednocześnie nowe życie oraz dostosowując ją do potrzeb swojej rodziny. Stało się to głównym celem projektu. Niosło to ze sobą ryzyko banalnej rekonstrukcji dziecięcych wspomnień, które architekci postanowili podjąć, kładąc nacisk na ekspresję pełnego potencjału tego starego, zatartego piękna z lat 50.

Trzypiętrowa willa jest otoczona przez duży ogród i położona na podgórzu Ceseny, zaraz za murami miasta. Ta korzystna pozycja daje wspaniałe widoki na stare miasto, które znajduje się jedynie kilka metrów dalej. Ze względu na to, że willa stoi na niewielkim wzniesieniu przy skrzyżowaniu, jest widoczna dla każdego kto zmierza od strony historycznego centrum.



Kwestia widoczności przewija się w projekcie w wielu miejscach. Wprowadza ona harmoniczną równowagę pomiędzy zachowaniem przeszłości, która jest ważna dla klienta, a nadaniem domowi radykalnego stylu i przeprowadzeniem jego funkcjonalnej odnowy. To poszukiwanie równowagi jest również odzwierciedlone w doborze kolorów – ciepła szarość wyróżnia się spośród innych budynków wokół oraz kontrastuje z wnętrzem białych wykuszy łuków i płynnie opadającymi parapetami, które ulepszają proporcje oryginalnej bryły i nadają jej elegancki wygląd. Oryginalna forma została także zmodyfikowana poprzez projekt poręczy na niewielkim balkonie, których rytm został powtórzony na okratowaniach tylnych okien.

System bram z frezowanego drewna tworzy główne wejście na posesję i nawiązuje do oryginalnego charakteru, teraz odnowionego, wejścia pieszego. Wejście to oraz bramy są dwoma końcami ścieżki pieszej, która tworzy sekwencję stopni wykorzystując wyjątkową morfologię działki. Ścieżki wiją się wokół ogrodu zamiast być poprowadzonymi w tradycyjny sposób – prosto od bramy do drzwi wejściowych. Dzięki temu różne perspektywy domu otwierają się wraz ze stopniowym podchodzeniem bliżej. W tym samym czasie, można chłonąć kolory oraz zapachy z posadzonych wzdłuż ścieżki w  donicach roślin o różnych wysokościach i rozmiarach. Podjazd jest oczywiście poprowadzony bardziej linearnie i przebiega pomiędzy domem a pozostałą ścianą oddzielającą działkę od sąsiedniej posesji, wygładzoną poprzez małe, strategicznie usytuowane frezowanie i podcięcia. Ściana oraz donice są pomalowane tą samą szarością co dom, tak żeby wszystkie elementy współgrały ze sobą.



Schody prowadzące do głównego wejścia, podwyższonego w stosunku do podłoża, pokryte są beżowym wapieniem, takim samym jak wnętrza łuków. Szeroka weranda działa jako łącznik pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem. Jej drewniana oraz kamienna posadzka i eleganckie białe poręcze nadają smak mieszance współczesnego stylu pojawiającego się w całym projekcie.

Po przejściu werandy trafiamy na główne drzwi prowadzące do wysokiego holu wejściowego. Wyróżniającymi się elementami wnętrza są szeroka klatka schodowa, łącząca parter z pierwszym piętrem, oraz jodełkowy wzór tekowanej posadzki, która jednolicie przebiega przez cały dom, także wzdłuż schodów prowadzących na pierwsze piętro. Kontrast pomiędzy duchem przeszłości oraz współczesną renowacją jest natychmiast podkreślony poprzez wijącą się, gładką poręcz, która zastępuje tradycyjną, żelazno-drewnianą. Jej prosta linia przykuwa nasz wzrok oraz podkreśla prostotę drewnianych schodów.



W wielu miejscach są widoczne nawiązania do stylu lat 50., który zreinterpretowany został we współczesnym duchu. Profile drzwi  i ościeżnic prowadzą dyskretną grę z kontekstem, odtwarzając go w całym domu poprzez wykorzystanie linii i form charakterystycznych dla tego okresu.

Pewne akcenty, takie jak ściśle zachowane rozpostarte okna oraz nowy projekt kuchni, zachowujący łagodne, rodzinne uczucie, współgrają z ostrzejszymi detalami. Nowy kominek w salonie, zamiast być wyeksponowanym jako rzeźba, usytuowany został w rogu pokoju. Wyposażenie dwóch łazienek na piętrze zostało zaprojektowane przy użyciu przerwanych linii oraz współczesnych form, które razem ogłaszają przybycie nowego pokolenia.


Tissellistudioarchitetti
corso garibaldi 83/85
47521 cesena (fc) italy
www.tissellistudio.com
info@tissellistudio.com
t: +39 054723024


tissellistudioarchitetti zostalo założone w 1998 roku przez Filippo Tisselli, do którego w 2001 dołącza Cinzia Mondello, a w 2011 Marcin Dworzyński. Biuro specjalizuje się w architekturze mieszkaniowej i architekturze wnętrz, zyskując międzynarodowy rozgłos dzięki swoim projektom. Największą zaletą niewielkiego biura jest niewątpliwie możliwość osobistego zaangażowania we wszystkich etapach projektu od koncepcji przez budowę aż po jego realizację.






















Data publikacji: 31.07.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie „WEDDING OASIS” organizowanym przez Young Architects Competitions trafia do polskiego zespołu A2T w składzie: Tomasz Sołtysiak, Joanna Kuczkowska, Joanna Gizelska. UNDER THE CLOUD.

więcej

Filmowa opowieść o Muzeum Katyńskim

Muzeum Katyńskie autorstwa BBGK Architekci, Jerzego Kaliny i Krzysztofa Langa jest próbą znalezienia wyważonego języka narracji dla obiektu martyrologicznego i wpisania go w trudny i słabo powiązany z zagadnieniem kontekst Cytadeli. W odważny sposób weszliśmy w przestrzeń Kaponiery i jej okolic z własną architekturą, którą nie próbowaliśmy się upodabniać do historycznej zabudowy fortyfikacyjnej.

więcej

Bulwary Warty przejdą metamorfozę - Częstochowa

Bulwary Warty zakwitną. Nadrzeczne bulwary odżywają na całym świecie, a architekci co rusz znajdują dla nich nowe zastosowanie. Wzdłuż brzegów rzek tworzy się dziś miejsca relaksu, parki, miejskie ogrody, boiska, a nawet amfiteatry i miejskie plaże. Teraz podobne miejsce powstanie także w Częstochowie.

więcej

Dom kaskadowy z kamiennymi ścianami

Dom Kaskadowy to charakterystyczna dla warszawskiej pracowni 81.waw.pl biała elewacja, którą przecinają kamienne ściany. W projekcie w pełni wykorzystano tektonikę budynku, spowodowaną zróżnicowaniem terenu. Konsekwencją jest uskok, dzięki czemu na obiekt składają się dwie bryły usytuowane na dwóch różnych poziomach. W planie architekci umieścili także wewnętrzne i zewnętrze zielone patio.

więcej

Włoska rezydencja w nowoczesnym wydaniu na wzgórzach Chianti w Toskanii

Pracownia architektoniczna Lenzi + Baglini Architetti stworzyła projekt odnowionego XVI-wiecznego domu wiejskiego w nowej, nowoczesnej aranżacji. Budynek zlokalizowany jest na wzgórzach Chianti w regionie Sieny w malowniczej Toskanii. Piękny widok z okna na rozciągający się krajobraz tej malowniczej krainy to nie jedyna zaleta tego projektu.

więcej

Polski pawilon na EXPO 2017

Polski pawilon na Międzynarodowej Wystawie Astana EXPO 2017 zbudowany według koncepcji Pattern Recognition został uznany za jeden z 9 najlepszych, z ponad 100. Przygotowaną ekspozycję można odwiedzać do 10 września w Astanie, stolicy Kazachstanu. Głównym przesłaniem polskiej ekspozycji jest przedstawienie Polski jako kraju nowoczesnych technologii i rozwiązań, ale opartego na tradycji i szanującego swoją historię

więcej

Nowy Nikiszowiec na nowo. Pracownia 22Architekci zaproszona do tworzenia katowickiego osiedla

Projektanci z  pracowni 22Architekci zwyciężyli w konkursie na opracowanie zabudowy mieszkaniowej przy ulicy Górniczego Dorobku w Katowicach. Celem konkursu organizowanego przez BGK Nieruchomości S.A. było wyłonienie najlepszej pod względem użytkowym, funkcjonalnym, wizualnym i ekonomicznym koncepcji przestrzennej zespołu budynków wielorodzinnych.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj