Projekty
   
Share |

Biel i drewno w prostych formach

Biel i drewno w prostych formach

Projekt pracowni 81.waw.pl to wnętrze utrzymane w bieli, ocieplone drewnem. Stonowane kolory i ich surowość przełamuje bijące od jasnego drewna ciepło. Dzięki temu przestrzeń zyskuje przytulną atmosferę. Na pozór ascetyczne wnętrze o prostych formach kryje charakterystyczne elementy i dodatki. 

Strefa dzienna

Parter to otwarta przestrzeń, podzielona umownie drewnianymi blokami. Wejście do apartamentu prowadzi bezpośrednio do salonu z białym monolitycznym kominkiem i czarnym zagłębieniem w ścianie na drewno. Po prawej stronie od kominka zostały ukryte szafki, tak aby jeszcze lepiej wykorzystać przestrzeń. To kluczowy element wystroju, jednak usytuowany na uboczu nie dominuje całej przestrzeni. Po prawej stronie od wejścia znajduje się łazienka dla gości umieszczona w drewnianym bloku oraz wejście do garderoby.  




Centralna część wypoczynkowa, ze znajdującą się pomiędzy oknami drewnianą zabudową na sprzęty kina domowego, została oddalona od wejścia, ale pozostaje w zasięgu wzroku. Duża narożna kanapa oddziela część wypoczynkową od jadalni. Szare dodatki w postaci kanapy, foteli i krzeseł wprowadzają do przestrzeni kolorystyczny ład i stonowanie. Białe firany, sięgające do samej ziemi, chronią prywatność domowników i dobrze przepuszczają światło, zapewniając optymalne naświetlenie pomieszczenia. Czarne obramowania na białej ścianie przy kominku oraz na drewnianych blokach podkreślają kontury wnętrza. W salonie i jadalni dominuje biel ścian i sufitów, a na podłodze położone są białe wielkoformatowe płytki.



Drewno wtopione w biel

Kuchnia wyraźnie oddziela się od strefy wypoczynkowej drewnianą podłogą i sufitem, a białe elementy pojawiają się tylko na jednej ze ścian. Pomieszczenie w drewnianej zabudowie schowane jest w zagłębieniu. Przez kuchnię przebiega blat w białym kolorze, który spełnia również funkcję stołu. Biegnie on równolegle do drewnianego stołu w jadalni. W ten sposób zapewniona jest ciągłość kompozycyjna pomiędzy tymi strefami. 

Zależało nam na tym, aby na parterze biel komponowała się z drewnem, a z drugiej strony, aby te dwie dominanty były do siebie w opozycji i wytyczały granicę części wypoczynkowej i kuchni – podkreśla Anna Paszkowska- Grudziąż z 81.waw.pl.



Ażurowe schody

Bardzo charakterystycznym elementem są kręcone schody. Wijące się ku górze niczym biała wstęga na najwyższym stopniu zostały przeszklone, aby dodatkowo wpuścić jeszcze więcej światła ze świetlika znajdującego się nad nimi. Ażurowa barierka nadaje dodatkowej lekkości i choć schody są dużą konstrukcją, to nie przytłaczają wnętrza. Podłoga pod schodami to kamienna mozaika, w której zostały zatopione białe płyty. 

Schody i kamienna posadzka stanowią odrębną część wnętrza, a jednocześnie świetnie współgrają z dominującym stylem całości. Czarna wnęka, w którą zostały wkomponowane schody, wzmacnia wrażenie odrębności i dodatkowo uwypukla białą konstrukcję – zauważa Rafał Grudziąż z 81.waw.pl.





Przestrzeń osobista

Specyfika górnej części domu świadczy o tym, że jest to przestrzeń intymna, tylko dla domowników. Przeszklenia są charakterystycznym element projektów pracowni 81.waw.pl, pojawiają się na górze i oddzielają łazienki od sypialni. Dwie sypialnie – dla dorosłych i dla dziecka, utrzymane są w bieli przeplatającej się z jasnym drewnem i elementami szarości. 

Sypialnia dla dorosłych współgra z pokojem kąpielowym poprzez zastosowanie efektu lustrzanego odbicia tych pomieszczeń. Na jednej ścianie i suficie sypialni biel przełamuje całe drewno, a w pokoju kąpielowym mamy analogiczne rozwiązanie. Biały element na suficie to świecący sufit napinany, który w dzień tworzy jedność ze ścianą, a w nocy daje nam klimatyczne oświetlenie. Dodatkowo za umywalką znajduje się ukryta toaleta oraz prysznic.






Data publikacji: 24.08.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Most pieszo-rowerowy przez Wisłę - wyniki konkursu

W czwartek, 14 września ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na jej koncepcję. Zwyciężył projekt Schuessler-Plan Inżynierzy Sp. z o.o. z Warszawy. Konkurs ogłoszono w grudniu ubiegłego roku i cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem architektów. Wpłynęło aż 40 prac konkursowych z czego 6 z zagranicy.

więcej

Wizualizacje nagrodzonych projektów na dom modelowy

Zakończył się konkurs na opracowanie domu modelowego dla programu Mieszkanie Plus organizowanego przez spółkę BGK Nieruchomości. Prezentujemy wizualizacje projektów nagrodzonych w konkursie na dom modelowy. Spośród 11 nadesłanych do drugiego etapu prac, sąd konkursowy zdecydował wyróżnić 4 i przyznać im równorzędne nagrody po 35 tysięcy złotych.

więcej

Nowy restauracyjny koncept przy Muzeum Polskiej Wódki

Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaci się wkrótce o restaurację ZONI i bistro WuWu, które powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio. Oba lokale będą stanowić swoistą kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich doświadczeń właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.

więcej

BUŁ-a perłą architektury PRL

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, popularna BUŁ-a, została ukończona w 1960 r. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości gmachu łódzkiej biblioteki UŁ opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

więcej

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie „WEDDING OASIS” organizowanym przez Young Architects Competitions trafia do polskiego zespołu A2T w składzie: Tomasz Sołtysiak, Joanna Kuczkowska, Joanna Gizelska. UNDER THE CLOUD.

więcej

Filmowa opowieść o Muzeum Katyńskim

Muzeum Katyńskie autorstwa BBGK Architekci, Jerzego Kaliny i Krzysztofa Langa jest próbą znalezienia wyważonego języka narracji dla obiektu martyrologicznego i wpisania go w trudny i słabo powiązany z zagadnieniem kontekst Cytadeli. W odważny sposób weszliśmy w przestrzeń Kaponiery i jej okolic z własną architekturą, którą nie próbowaliśmy się upodabniać do historycznej zabudowy fortyfikacyjnej.

więcej

Bulwary Warty przejdą metamorfozę - Częstochowa

Bulwary Warty zakwitną. Nadrzeczne bulwary odżywają na całym świecie, a architekci co rusz znajdują dla nich nowe zastosowanie. Wzdłuż brzegów rzek tworzy się dziś miejsca relaksu, parki, miejskie ogrody, boiska, a nawet amfiteatry i miejskie plaże. Teraz podobne miejsce powstanie także w Częstochowie.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj