Projekty
   
Share |

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu
Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie WEDDING OASIS” organizowanym przez Young Architects Competitions trafia do polskiego zespołu A2T w składzie: Tomasz Sołtysiak, Joanna Kuczkowska, Joanna Gizelska. UNDER THE CLOUD.

Stara Etruska forteca – Castello di Rosciano zlokalizowana jest na wzgórzu, skąd rozlega się wspaniały widok na dolinę Asyżu. To jest wyjątkowe miejsce z bogatą historią i atmosferą. Jest ono wybierane przez wiele par jako najlepsze miejsce do zorganizowania jednego z najważniejszych wydarzeń w życiu każdego – dnia ślubu.
Zamek otoczony jest zielonymi tarasami, z dużą ilością drzew. Z tych tarasów goście mogą podziwiać wspaniałe krajobrazy. Winnice. Lasy i pola. Miasteczka w oddali – nie tylko malownicze wioski, ale też główne miasta tej części Włoch – Perugia na północnym zachodzie i miejsce narodzin św. Franciszka, czyli Asyż, na wschodzie.



Pawilony
Aby dodatkowo podkreślić wyjątkowość tego miejsca, zwiększyć jego funkcjonalność oraz częściowo uniezależnić organizację uroczystości od pogody, zaprojektowane zostały 3 pawilony: restauracyjny, ceremonialny oraz pawilon dla gości. Dodatkowo stworzono też apartamenty dla gości weselnych. Pawilony chronią gości przed złymi warunkami pogodowymi. Podkreślają też piękno tej przestrzeni oraz zachęcają do zatrzymania się na chwilę i podziwiania pięknych widoków. Najważniejsze było zapewnienie ochrony, połączenie nowego projektu z istniejącą przestrzenią (istniejące drzewa wpasowane w założenie), modularność i komfort gości.

Pawilon dla gości
Pawilony te zlokalizowane są wzdłuż głównego dziedzińca zamku, pośród drzew. Jeden modularny element składa się z gazoszczelnej powłoki, z doczepionymi rzepami. Przez mały wentyl „balon” jest napełniany helem. 1m³ helu może unieść 1kg. Objętość balonu wynosi ok. 0,4m³. Zdecydowano się na wykorzystanie helu, ponieważ jest on niewidoczny, pozbawiony zapachu, niepalny, wolniej niż wodór przenika przez materiał (balon będzie dłużej się unosił) oraz nietrujący. Butle z gazem są bardzo proste w użyciu. Mogą być wypożyczane, więc nie ma potrzeby organizowania wielkich przestrzeni magazynowych w zamku.

Pawilon jest przymocowany do ciężarków poprzez stalowe linki. Można łączyć dowolną liczbę „balonów”, aby stworzyć małe lub olbrzymie pawilony/zadaszenia dla gości. Zdecydowano się użyć ozdobnej, lekkiej i wodoodpornej tkaniny, która nada odpowiedni wygląd. Jest ona narzucana na połączone powłoki wypełnione helem, a następnie- podpinana od dołu w dekoracyjny sposób. Tkanina może być biała lub kolorowa, przezroczysta lub półprzezroczysta, z lub bez ornamentów. Dekoracja zależy od życzenia państwa młodych.  
Co jest bardzo istotne w projekcie - pawilony mogą być składane i rozkładane bardzo szybko. Każda część może być przechowywana osobno; powłoka gazoszczelna PCV, stalowe linki, tkanina. Wszystkie użyte materiały są tanie i nieszkodzące środowisku.  
W zaprojektowanych zadaszeniach nie ma ścian. Goście mogą podziwiać otaczające widoki oraz zabytkową architekturę z każdej strony. Otwarta przestrzeń jest ograniczona tylko przez stalowe linki, które łączą pawilon z ziemią. Przestrzeń pod połączonymi „balonami” może być zaaranżowana w dowolny sposób. Jako miejsce na uroczysty obiad,  jako miejsce do tańczenia czy odpoczywania.




Pawilon restauracyjny
Pawilon jest zlokalizowany wzdłuż zbrojowni, pośród istniejących drzew. Zaprojektowano 3 wejścia -  jedno przez rampę, jedno przez niewielki wewnętrzny dziedziniec i jedno które łączy zamkowe komnaty z pawilonem – dla obsługi. Został zaprojektowany jako stalowa szkieletowa konstrukcja ze szklana ścianą osłonową. Ściany są przesuwne – kiedy warunki pogodowe pozwalają, pawilon może być otwarty. Dzięki użyciu szkła, zaciera się granica pomiędzy wnętrzem pawilonu, a światem poza nim. Pawilon wsparty jest na dwuteowniku i nie narusza istniejącej struktury posadzki.



Pawilon ceremonialny
Jest zlokalizowany wzdłuż tarasów z widokiem na Asyż. Jest to jedno z najważniejszych miejsc na tym obszarze -  miejsce całej ceremonii i składania przysiąg małżeńskich. Pawilon pomieści państwa młodych, księdza oraz 100 gości. Ma dwa wejścia, jedno od zachodu i jedno od południa. Panna młoda może dojść do miejsca ceremonii prosto ze swoich apartamentów. Bryła jest dynamiczna ale lekka. Użyto kompozytowych paneli, które łatwo rozmontować. Można je obracać -  pawilon może być otwarty lub zamknięty, jeśli np. warunki pogodowe będą niekorzystne. Gdy pawilon jest otwarty, goście mogą obserwować otoczenie; drzewa, inne pawilony czy krajobrazy.




Apartamenty
Zaprojektowano dwa nowe budynki, które uzupełniają bryłę zamku. Jeden z nich jest usytuowany wzdłuż murów w zachodniej części zamku (6 pokoi, z podwójnymi łóżkami i łazienkami). Drugi jest położony ponad istniejącym wewnętrznym dziedzińcem zamku. Zawiera 12 pokoi. Bryła została nadwieszona, nie narusza istniejącej struktury zabytkowych murów. Otoczony jest tarasem, skąd goście mogą podziwiać widoki. Budynek został zaprojektowany jako konstrukcja stalowa, szkieletowa, z przesuwnymi szklanymi ścianami osłonowymi.



TEAM: A2T

Joanna Kuczkowska
Tomasz Sołtysiak
Joanna Gizelska

(prowadzący: dr inż. arch. Barbara Świt-Jankowska i mgr inż. arch. Agnieszka Rumież)


Więcej: www.youngarchitectscompetitions.com...


W konkursie dodatkowo:

- polka zdobyła złote wyróżnienie:

TEAM prosto

Edyta Ptasznik

- dwie polskie grupy zostały wyróżnione:

TEAM: ALL
MEMBERS:
Liliana Szulakowska
Aleksandra Pakuła
Liliana Smolec

(prowadzący: dr inż. arch. Grażyna Kodym-Kozaczko)

TEAM: AFM
MEMBERS:
Aleksandra Kramnik
Marcin Korytowski
Filip Zieliński

(prowadzący: dr inż. arch. Barbara Świt-Jankowska i mgr inż. arch. Agnieszka Rumież)


- cztery grupy znalazły się w finale:

TEAM: RMJ
MEMBERS:
Roderyk Milik
Mateusz Jóźwiak

(ABSOLWENCI WAPP)

TEAM: MMKK

MEMBERS:
Mikołaj Zajda
Katarzyna Kopeć
Mohamed Farrag

(prowadzący: dr hab. inż. arch. Adam Nadolny)

TEAM NIAK
Piotr Wójtowicz
Marta Mrozek


TEAM: mp_2
MEMBERS:
Mikołaj Polański
Magdalena Priefer

(prowadzący: dr inż. arch. Grażyna Kodym-Kozaczko)

Gratulujemy!




Data publikacji: 21.08.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Most pieszo-rowerowy przez Wisłę - wyniki konkursu

W czwartek, 14 września ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na jej koncepcję. Zwyciężył projekt Schuessler-Plan Inżynierzy Sp. z o.o. z Warszawy. Konkurs ogłoszono w grudniu ubiegłego roku i cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem architektów. Wpłynęło aż 40 prac konkursowych z czego 6 z zagranicy.

więcej

Wizualizacje nagrodzonych projektów na dom modelowy

Zakończył się konkurs na opracowanie domu modelowego dla programu Mieszkanie Plus organizowanego przez spółkę BGK Nieruchomości. Prezentujemy wizualizacje projektów nagrodzonych w konkursie na dom modelowy. Spośród 11 nadesłanych do drugiego etapu prac, sąd konkursowy zdecydował wyróżnić 4 i przyznać im równorzędne nagrody po 35 tysięcy złotych.

więcej

Nowy restauracyjny koncept przy Muzeum Polskiej Wódki

Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaci się wkrótce o restaurację ZONI i bistro WuWu, które powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio. Oba lokale będą stanowić swoistą kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich doświadczeń właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.

więcej

BUŁ-a perłą architektury PRL

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, popularna BUŁ-a, została ukończona w 1960 r. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości gmachu łódzkiej biblioteki UŁ opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

więcej

Biel i drewno w prostych formach

Projekt pracowni 81.waw.pl to wnętrze utrzymane w bieli, ocieplone drewnem. Stonowane kolory i ich surowość przełamuje bijące od jasnego drewna ciepło. Dzięki temu przestrzeń zyskuje przytulną atmosferę. Na pozór ascetyczne wnętrze o prostych formach kryje charakterystyczne elementy i dodatki.

więcej

Filmowa opowieść o Muzeum Katyńskim

Muzeum Katyńskie autorstwa BBGK Architekci, Jerzego Kaliny i Krzysztofa Langa jest próbą znalezienia wyważonego języka narracji dla obiektu martyrologicznego i wpisania go w trudny i słabo powiązany z zagadnieniem kontekst Cytadeli. W odważny sposób weszliśmy w przestrzeń Kaponiery i jej okolic z własną architekturą, którą nie próbowaliśmy się upodabniać do historycznej zabudowy fortyfikacyjnej.

więcej

Bulwary Warty przejdą metamorfozę - Częstochowa

Bulwary Warty zakwitną. Nadrzeczne bulwary odżywają na całym świecie, a architekci co rusz znajdują dla nich nowe zastosowanie. Wzdłuż brzegów rzek tworzy się dziś miejsca relaksu, parki, miejskie ogrody, boiska, a nawet amfiteatry i miejskie plaże. Teraz podobne miejsce powstanie także w Częstochowie.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj