Projekty
   

Z widokiem na Wisłę

Z widokiem na Wisłę
Powiśle należy do jednej z najbardziej stylowych warszawskich dzielnic. Stare kamienice, bloki z lat 60-tych, modernistyczne zabytki przeplatają się tu ze strzeżonymi osiedlami i nowoczesnymi budynkami bibliotek czy muzeów; młodzi mieszkańcy żyją obok starszych pokoleń Warszawiaków. Kwartał tętni życiem od rana do wieczora – jest najlepszym adresem, by szukać modnych kawiarni, restauracji czy sklepów, a jednocześnie daje odetchnąć dzięki bliskości licznych parków i nadwiślańskich bulwarów. Apartament zaprojektowany przez Annę Koszelę świetnie wpisuje się w ten kontekst. Jego koncepcję oparto na grze kontrastów.


250-metrowy apartament usytuowany na najwyższej kondygnacji nowego budynku należy do małżeństwa z dwójką małych dzieci. Jest otoczony tarasami, z których rozpościera się fantastyczny widok na panoramę prawobrzeżnej Warszawy z jej charakterystycznymi punktami: Katedrą św. Floriana, Mostem Świętokrzyskim, Stadionem Narodowym i ujęciem wody ochrzczonym imieniem Grubej Kaśki. Właściciele są miłośnikami ponadczasowej, spokojnej klasyki i w takim duchu chcieli urządzić swoje nowe lokum. Anna Koszela zaproponowała jednak bardziej śmiałe zestawienie elementów starych i nowych, tak by wprowadzić do wnętrz wibrację otaczającego je zewsząd wielkiego i zróżnicowanego miasta.



Nadwiślański penthouse powstał z połączenia dwóch niezależnych mieszkań
, co umożliwiło architektce przeprowadzenie wyraźnego strefowania. Lewa część  - z sypialnią rodziców z dedykowanym salonem kąpielowym i garderobą, dwoma pokojami dzieci, pokojem gościnnym oraz wspólną dla nich łazienką – stała się częścią intymną, a prawa – z gabinetem  oraz dużym salonem połączonym z kuchnią – dzienną, dostępną dla wszystkich. Mimo licznych przeszkleń i dużej ekspozycji pomieszczeń na światło dzienne Annie Koszeli udało się zbudować w apartamencie prywatną atmosferę. W oknach zamontowano drewniane żaluzje i lniane zasłony, które świetnie sprawdzają się nawet w wilgotnych, łazienkowych warunkach.

Bazą do aranżacji były dla architektki luksusowe i uniwersalne materiały wykończeniowe: drewno, kamień, mozaiki oraz najwyższej próby rzemiosło. Na podłogach położono parkiet w jodełkę francuską, z wyjątkiem sypialni małżonków, gdzie znalazły się ich ulubione egzotyczne deski zaimpregnowane i kładzione tak, jak na statkach – z fugą silikonową. Tę samą podłogę zastosowano również w sąsiednim pokoju kąpielowym. Ściany ozdobiły wyrafinowane wzory kwiatowe i geometryczne włoskiej marki Bisazza. Uzupełnieniem tej szlachetnej stylistyki stały się: robiona na zamówienie biblioteka, szklane żyrandole, pianino, tapeta z ptasim motywem, antyczne meble będące własnością inwestorów i dzieła sztuki z ich kolekcji. Kropką nad i zaś pieczołowicie wybrane detale – dekoracyjne panele ścienne,  listwy przypodłogowe i przysufitowe oraz bordiury.



Gdyby poprzestać na analizowaniu projektu Anny Koszeli na tym etapie, idealnie wpisywałby się on w klimat wnętrz historyzujących, nieco paryskich. Projektantka wprowadziła jednak do penthouse’u bardzo nowoczesne akcenty. Jednym z nich stała się zabudowa kuchenna z minimalistyczną bryłą wyspy kuchennej. Innym – wolnostojące łóżko, którego wezgłowie stanowi jednocześnie ściankę działową ukrywającą regał na książki. Anna Koszela przełamała dostojną stylistykę także poprzez minimalistyczną formę kominka, wyposażenie łazienek i oświetlenie (m.in. ekstrawagancką lampę Birds zaprojektowaną przez Ingo Maurera). Dzięki jej doskonałemu wyczuciu proporcji i estetyk powstało wnętrze interesujące, wielowątkowe i wielkomiejskie.

Zdjęcia: Rafał Lipski





















reklama



Inne projekty architektoniczne:

Z elektrowni w Centrum Sztuki Multimedialnej - projekt Mariia Lipina

Ges 2 Center to projekt Centrum Sztuki Multimedialnej rosyjskiej architektki Marii Lipiny. Koncepcja powstała w ubiegłym roku i została zaprezentowana British Higher School of Art and Design. Projekt zdobył wyróżnienie GOLD A' Design w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Muzeum Wangwu Mountain World Geo-Park

Wangwu Mountain National Geopark to muzeum archeologiczne zlokalizowane u podnóża gór Wang Wu w Chinach. Projekt stworzył Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology - HUST).

więcej

Wnętrze przedszkola IBOBI - projekt VMDPE Design

IBOBI to projekt międzynarodowego przedszkola. Autorem koncepcji jest pracownia VMDPE Design specjalizująca się w tego typu przestrzeniach. Głównym założeniem projektu było stworzenie miejsca, które zapewni komfortowe i stymulujące warunki do nauki. Architekci postawili na naturalne drewno w jasnych odcieniach, które połączono z bielą.

więcej

Wyniki konkursu MSADA 2018

Ogłoszono wyniki konkursu APR Media Student Architecture & Design Award 2018 organizowanego przez APR. Konkurs miał charakter międzynarodowy i kierowany był do architektów i  studentów. Zobacz nagrodzone projekty we wszystkich kategoriach konkursowych.

więcej

Śródziemnomorskie klimaty - projekty Fran Silvestre architects

Fran, który kieruje pracownią Fran Silvestre architects, jest pasjonatem architektury, wzornictwa i sztuki. Uzupełnieniem projektów architektonicznych jest kolekcja mebli ogrodowych BLAU dla GANDIABLASCO. Studio projektowe Fran Silvestre Architects otrzymało m.in nagrody takie jak MH w Berlinie (2009), Red Dot Award (2013) oraz German Design Award (2016).

więcej

Nowoczesne biurowce według pracowni ZOE ARCHITECTURE

The Hongkun Financial Valley to kompleks budynków biurowych autorstwa pracowni ZOE ARCHITECTURE. Głównym celem projektantów było maksymalne wykorzystanie idei zrównoważonego budownictwa. Inspiracjami dla projektu była ekologia i zielone budynki. Architekci starali się stworzyć komfortową przestrzeń biurową poprzez racjonalne wykorzystanie energooszczędnych technologii związanych z naturalną energią. W projekcie zastosowano m.in. kierunkowe prowadzenie strumienia powietrza do wnętrza budynku, pompy geotermalne oraz inne nowoczesne rozwiązania.

więcej

Wielka przestrzeń - Centrum Kultury Yiwu

Yiwu Cultural Square to ogromny kompleks kulturowy zlokalizowany nad rzeką Yiwu w Chinach w mieście o tej samej nazwie. Autorem projektu jest Instytut Projektowania Architektonicznego Uniwersytetu ZheJiang (The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University). Ukończony kilka lat temu budynek na stałe wpisał się w architektoniczny krajobraz miasta.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj