Projekty
   

Centrum Edukacji Historycznej w Radzyminie - nowy projekt pracowni Mirosława Nizio

Centrum Edukacji Historycznej w Radzyminie - nowy projekt pracowni Mirosława Nizio

Ukazanie łączności między lokalną a globalną historią oraz między postaciami ważnymi z punktu widzenia „małej ojczyzny” i tymi, których działalność ukształtowała losy świata – to główna idea przyświecająca powstaniu  i działalności „Centrum Edukacji Historycznej – Młoda Niepodległość – Początki II RP” w Radzyminie. Idea ta znalazła odzwierciedlenie w projekcie zaprezentowanym w styczniu 2018 przez warszawską pracownię Nizio Design International, która przygotowała koncepcję budynku Centrum wraz z zagospodarowaniem terenu. Inwestorem jest Gmina Radzymin.

Ideą przewodnią projektu jest ukształtowanie bryły Centrum jako swego rodzaju rzeźby uformowanej w wyniku procesów historycznych. Poprzez swą funkcję, odbywające się w nim działania artystyczne i kulturalne, będzie ono stanowić żywy pomnik wydarzeń i postaci związanych z miastem. Przykuwającym uwagę elementem założenia architektonicznego Centrum, przedstawionego przez pracownię Mirosława Nizio, jest wieża widokowa z pomostami. To miejsce, które pozwoli na wyeksponowanie narracji prezentującej kolejne fazy Bitwy 1920 roku oraz innych wydarzeń historycznych, ważnych dla Radzymina, wiążąc je jednocześnie z konkretnymi miejscami, w których do nich doszło. Projektanci mieli świadomość, że 1920 to najważniejszy rok w historii miasta. Stąd też pomysł, by kształtowaną architekturę powiązać z ważnymi faktami historycznymi jak np. istnienie lokalnej społeczności żydowskiej czy jedna z największych bitew pancernych II wojny światowej, która miała tu miejsce w 1944 roku.



Naczelnym zadaniem było wyodrębnienie w opracowanym planie przestrzennym funkcji: muzealnej, edukacyjnej, kulturalnej i rekreacyjnej. Trzypoziomowy (poziom 0, 1, -1) budynek Centrum to serce całego założenia. Korytarz prowadzący od wejścia przez wnętrze daje zwiedzającym dostęp do poszczególnych części obiektu. Na końcu tego traktu znajduje się otwarta na zewnątrz, przeszklona sala ekspozycyjna, z której zwiedzający mogą przejść do parkowo-edukacyjnej części założenia. Na bocznej wykonanej z polerowanego betonu ścianie, przechodzącej poprzez wnętrze budynku, wyryte zostaną cytaty z wypowiedzi wybitnych postaci związanych z miastem, jak Cyprian Kamil Norwid, Izaak Singer czy Eleonora Czartoryska. Plac przyległy do zachodniej części budynku zamknie monolityczna fasada, wykonana z betonu architektonicznego. Architekci zaproponowali, by podczas imprez i uroczystości odbywających się na placu wejściowym powierzchnia ściany stawała się tłem dla tematycznych projekcji i wydarzeń. 



W przestrzeni budynku wyodrębniono część zachodnią muzealno-audytoryjną oraz wschodnią o funkcji edukacyjno-rekreacyjnej. W części zachodniej, na poziomie -1, ulokowano przestrzeń muzealno-ekspozycyjną, zaś na parterze zaplanowano audytorium, którego powierzchnia może być modyfikowana dzięki systemowi ścian mobilnych.  Wschodnią edukacyjno-rekreacyjną część budynku architekci dedykują miastu – jego teraźniejszości i przyszłości. To tu na poziomie 0 znajdować się będzie przestrzeń do ekspozycji czasowych oraz sale warsztatowe. Z kolei na poziomie +1 umieszczone zostaną biura, sala konferencyjna i antresola. Dodatkowo, w podcieniu elewacji od strony akwenu, zagospodarowane zostanie miejsce sprzyjające organizowaniu wystaw, koncertów i spotkań autorskich. Przeszklona wschodnia fasada pozwoli na obserwowanie z wnętrza budynku przyległego do niego zbiornika wodnego i parku, gdzie ulokowany zostanie kolisty amfiteatr. Komunikacja między amfiteatrem a budynkiem Centrum będzie obywać się przez system kładek. Na dachu budynku Centrum pojawi się szklany pawilon, jako dodatkowe miejsce widokowe, do którego dostęp będzie możliwy z każdej kondygnacji. Dach będzie zaaranżowany jako przestrzeń ekologiczna z zieloną murawą, rozchodnikami i instalacją fotowoltaiczną.








reklama



Inne projekty architektoniczne:

Dom Pasywny w rezerwacie przyrody - projekt Maryann Thompson Architects

Walden Pond to rezerwat przyrody w Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Miasta leżące w pobliżu, Concord i Lincoln - były miejscem narodzin współczesnego ruchu konserwatorskiego. Niedawno nad brzegiem jeziora wybudowano przyjazne środowisku centrum dla odwiedzających rezerwat.

więcej

Centrum finansowe Qingtie CR - futurystyczne wnętrze od LSDCASA i Studio HBA

Futurystyczne wnętrze pełne nowoczesnych, opływowych kształtów uzupełnione instalacjami aorystycznymi - to widok recepcji i przestrzeni centrum finansowego Qingtie CR zlokalizowanego w Chinach. Autorem koncepcji wnętrza jest zespół projektowy LSDCASA i Studio HBA.

więcej

Gra świateł - niecodzienny projekt oświetlenia ulicznego

W 2015 roku połączono dwie szanghajskie dzielnice w jedną. W celu upamiętnienie tego wydarzenia powstał projekt świetlnej instalacji symbolizującej jedność i współpracę. Autorem projektu jest chiński architekt Guojian HU z Shanghai Ruiyi Design. Jego niecodzienna koncepcja oświetlenia ulicznego spotkała się z uznaniem m.in. w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018

więcej

Prestiżowa Nagroda Stirlinga 2018 dla europejskiej siedziby firmy Bloomberg autorstwa Foster + Partners

Otwarta w tym roku w londyńskim City europejska siedziba firmy Bloomberg, światowego potentata w dziedzinie mediów, danych finansowych i oprogramowania, została właśnie uhonorowana prestiżową Nagrodą Stirlinga RIBA, przyznawaną przez Królewski Instytut Architektów Brytyjskich (RIBA). Jury konkursu wskazało, że budynek zaprojektowany przez Foster + Partners to przykład projektu, który trafia się raz na pokolenie, i dzięki któremu możliwe było przesunięcie granic badań i innowacji w architekturze.

więcej

Drewno w roli głównej: Zens Brand Store - projekt CUN Design

ZENS to marka koncentrująca się na azjatyckim designie. W asortymencie ZENS znajdują się projekty młodych chińskich projektantów, których nazwano "Platynowym Pokoleniem". Wiosną 2017 roku ZENS podjęło współpracę z biurem architektonicznym CUN DESIGN, które opracowało dla marki koncepcję nowego salonu firmowego.

więcej

Pawilon Abwab - projekt Fahed + Architects

Architekci opracowali oryginalną strukturę stworzoną z materiałów z recyklingu. Wykorzystując stare metalowe zwoje sprężynowe wzniesiono ażurową konstrukcję. Druciana siatka przypominająca chmurę intryguje i zaprasza do odwiedzenia stoiska.

więcej

Przystanek autobusowy według projektu Davide Fancello

Minimalistyczny, z naturalnych materiałów - projekt dobrze wpisuje się w krajobraz. Jednocześnie nowoczesny i prosty kształt konstrukcji sprawia, że koncepcja wyróżnia się na tle zwyczajnych wiat przystankowych. Drewniane krzesła zachęcają do odpoczynku i podziwiania piękna natury.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj