Projekty
   

Jamsil Sports Hub w Seulu - projekt Studio Niko Kapa

Jamsil Sports Hub w Seulu - projekt Studio Niko Kapa

Seulska metropolia planuje wzbogacić panoramę miasta o nowy projekt, centrum sportowe Jamsil Sports Complex. W kompleksie sportowym znajdzie się stadion baseballowy, sala gimnastyczna, basen, muzeum, sklepy i restauracje. Cały projekt obejmuje budowę centrum kongresowo-wystawienniczego, 1000-pokojowego hotelu biznesowego, 500-pokojowego hotelu pięciogwiazdkowego i 250-pokojowego schroniska młodzieżowego. 

Kompleks budynków sportowych zostanie uzupełniony o ścieżki rowerowe, ścieżki do joggingu, a także pozwoli na uruchomienie szybkiego promu, który połączy części miasta miasta oddzielone rzeką Han.

Budowa podzielona została na trzy etapu. Pierwszy etap budowy kompleksu ruszy w 2019 roku a planowane zakończenie prac nastąpić ma w roku 2022. Kolejny etap ruszy w 2023 roku a zakończy się w 2025. W przyszłości kompleks budynków Jamsil Sport będzie ważnym elementem na mapie miasta zarówno dla mieszkańców jak i turystów, będąc miejscem rekreacji i aktywności fizycznej oraz potkań towarzyskich.

Jamsil Sports Hub
Projekt: Niko Kapa
Lokalizacja: Seul, Korea Południowa



Basen Aquatics Plaza

Basen Aquatics Plaza

Hala Expo

Siłownia






Skate Park


Re-thinking The Future


reklama



Inne projekty architektoniczne:

Odrodzenie powojennego modernizmu z pracownią MTWW Architekci

Modernizm to ważna część polskiej architektury. Wokół nas wciąż istnieją budynki, które przypominają nam o tym cennym dziedzictwie. Niestety wiele z nich już się mocno postarzało. Jak nadać im nową jakość, nie zatracając przy tym ich wartości kulturowej? Znakomitym przykładem ratowania dobrej powojennej architektury jest termomodernizacja budynku Urzędu Miasta w Krakowie wg projektu studio MTWW Architekci.

więcej

Projekt "puchatków" zajął pierwsze miejsce w Plebiscycie Architektów Małopolski

Projekt "puchatków" na osiedlu Bohaterów Wrzesnia w Krakowie pod nazwą „Nowa Nowa Huta - puchatki”, zajął pierwsze miejsce w Plebiscycie Architektów Małopolski, organizowanego przez Małopolską Okręgową Izbę Architektów w kategorii budownictwo wielorodzinne.

więcej

FIL House – współczesność w najlepszym wydaniu

Z roku na rok wokół nas przybywa domów jednorodzinnych, wpisujących się w nurt nowoczesności przez duże „N”. Zachwycają one często swoją formą, niepowtarzalną stylistyką i funkcjonalnością. Znakomitym przykładem "uszytej na miarę" oczekiwań przyszłych mieszkańców kreacji - jest FIL House w Konstancinie-Jeziornie pod Warszawą, autorstwa pracowni Beczak/Beczak/Architekci.

więcej

Zwycięstwo dla polskiego zespołu w konkursie eVolo Skyscraper Competition

Kolejny polski projekt zwycięża w corocznym konkursie architektonicznym eVolo Skyscraper Competition. Projekt koncepcyjny innowacyjnego wieżowca przyszłości został wybrany przez jury spośród 526 zgłoszeń z całego świata. Autorzy: Damian Granosik - student Politechniki Łódzkiej, Jakub Kulisa - student Politechniki Krakowskiej i Piotr Pańczyk - student Politechniki Wrocławskiej.

więcej

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo jest efektem rozstrzygniętego w 2016 roku konkursu architektonicznego za który pracownia Gierbienis + Poklewski otrzymała 1 nagrodę i który przeznaczony jest do realizacji. W dniu dzisiejszym projekt jest w fazie procedury przetargowej, celem wyłonienia generalnego wykonawcy.

więcej

EcoFlex - projekt pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś

EcoFlex to dwa domy zlokalizowane w centrum miasta na bardzo małej i wąskiej działce. Pozornie trudna do zagospodarowania przestrzeń okazała się doskonałym gruntem nie tylko dla jednorodzinnego ekonomicznego domu ECO, ale również inwestycji w dom FLEX, który może funkcjonować różnie w zależności od zapotrzebowania na rynku nieruchomości jako 4 kawalerki, dwa mieszkania czy jeden niewielki dom.

więcej

Szkoła InsideOut w Ghanie - projekt Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini

InsideOut to prototyp budynku szkoły w wiosce Yeboahkrom w Ghanie, wybudowany po tym gdy silny wiatr zniszczył jedyny tego typu obiekt w okolicy. W międzynarodowym plebiscycie wyłoniono projekt włoskich architektów - pracowni Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini. Konkurs miał charakter non profit, a budżet inwestycji wyniósł zaledwie 12 tys. euro. Budowa trwała zaledwie 60 dni i została ukończona w 2017 roku dzięki pomocy lokalnej społeczności i wolontariuszy z całego świata. Projekt zdobył kilka międzynarodowych wyróżnień w tym pierwszą nagrodę w konkursie Rethinking The Future Sustainability Awards 2017 w kategorii budynki publiczne (obiekty zrealizowane).

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj