Projekty
   

Chata Podcieniowa autorstwa BXBstudio wśród laureatów Salonu Architektury Małopolski

Chata Podcieniowa autorstwa BXBstudio wśród laureatów Salonu Architektury Małopolski

Nagroda dla Małopolskiej Chaty Podcieniowej autorstwa BXBstudio jeszcze przed zakończeniem budowy.

Statuetka wykonana z betonu architektonicznego powędrowała do Bogusława Barnasia i jego zespołu projektowego. Nominacje przyznawane są w drodze głosowania architektów zrzeszonych w Małopolskiej Okręgowej Izbie Architektów RP, jest to zatem prestiżowy znak jakości o której decydują wyłącznie profesjonaliści. Laureatów Salonu Architektury Małopolski 2017 wyłoniono spośród 120 prac i Małopolska Chata zajęła trzecie miejsce w kategorii M (małe obiekty budowlane).

- Jest mi niezmiernie miło, że ten projekt zyskał uznanie kolegów i koleżanek architektów, tym bardziej, że jego realizacja jest jeszcze na końcowym etapie budowy. Chciałbym serdecznie podziękować koleżankom i kolegom architektom za wszystkie oddane głosy i przekazać gratulacje wszystkim laureatom - mówi Bogusław Barnaś.


Małopolska Chata Podcieniowa to dom dla czteroosobowej rodziny, który czerpie inspiracje z tradycyjnej, drewnianej architektury podcieniowej. Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich, umożliwiając komunikację po mieście pod dachem. W terenach górzystych podcienie podążały za topografią terenu tworząc podcieniowe schody. Ciekawym przykładem tego typu rozwiązań są domy podcieniowe zlokalizowane w rynku Lanckorony.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska  
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Zabierzów
Data: 2015-2016
Powierzchnia: 362 m2
Klient: Prywatny











reklama



Inne projekty architektoniczne:

Dom Pasywny w rezerwacie przyrody - projekt Maryann Thompson Architects

Walden Pond to rezerwat przyrody w Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Miasta leżące w pobliżu, Concord i Lincoln - były miejscem narodzin współczesnego ruchu konserwatorskiego. Niedawno nad brzegiem jeziora wybudowano przyjazne środowisku centrum dla odwiedzających rezerwat.

więcej

Centrum finansowe Qingtie CR - futurystyczne wnętrze od LSDCASA i Studio HBA

Futurystyczne wnętrze pełne nowoczesnych, opływowych kształtów uzupełnione instalacjami aorystycznymi - to widok recepcji i przestrzeni centrum finansowego Qingtie CR zlokalizowanego w Chinach. Autorem koncepcji wnętrza jest zespół projektowy LSDCASA i Studio HBA.

więcej

Gra świateł - niecodzienny projekt oświetlenia ulicznego

W 2015 roku połączono dwie szanghajskie dzielnice w jedną. W celu upamiętnienie tego wydarzenia powstał projekt świetlnej instalacji symbolizującej jedność i współpracę. Autorem projektu jest chiński architekt Guojian HU z Shanghai Ruiyi Design. Jego niecodzienna koncepcja oświetlenia ulicznego spotkała się z uznaniem m.in. w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018

więcej

Prestiżowa Nagroda Stirlinga 2018 dla europejskiej siedziby firmy Bloomberg autorstwa Foster + Partners

Otwarta w tym roku w londyńskim City europejska siedziba firmy Bloomberg, światowego potentata w dziedzinie mediów, danych finansowych i oprogramowania, została właśnie uhonorowana prestiżową Nagrodą Stirlinga RIBA, przyznawaną przez Królewski Instytut Architektów Brytyjskich (RIBA). Jury konkursu wskazało, że budynek zaprojektowany przez Foster + Partners to przykład projektu, który trafia się raz na pokolenie, i dzięki któremu możliwe było przesunięcie granic badań i innowacji w architekturze.

więcej

Drewno w roli głównej: Zens Brand Store - projekt CUN Design

ZENS to marka koncentrująca się na azjatyckim designie. W asortymencie ZENS znajdują się projekty młodych chińskich projektantów, których nazwano "Platynowym Pokoleniem". Wiosną 2017 roku ZENS podjęło współpracę z biurem architektonicznym CUN DESIGN, które opracowało dla marki koncepcję nowego salonu firmowego.

więcej

Pawilon Abwab - projekt Fahed + Architects

Architekci opracowali oryginalną strukturę stworzoną z materiałów z recyklingu. Wykorzystując stare metalowe zwoje sprężynowe wzniesiono ażurową konstrukcję. Druciana siatka przypominająca chmurę intryguje i zaprasza do odwiedzenia stoiska.

więcej

Przystanek autobusowy według projektu Davide Fancello

Minimalistyczny, z naturalnych materiałów - projekt dobrze wpisuje się w krajobraz. Jednocześnie nowoczesny i prosty kształt konstrukcji sprawia, że koncepcja wyróżnia się na tle zwyczajnych wiat przystankowych. Drewniane krzesła zachęcają do odpoczynku i podziwiania piękna natury.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj