Projekty
   

Koncepcja wieżowca BCDA - nowej ikony ekologicznego budownictwa według projektu CAZA

Koncepcja wieżowca BCDA - nowej ikony ekologicznego budownictwa według projektu CAZA

Koncepcja nowego budynku agencji BCDA została zaprojektowana z myślą o stworzeniu nowej ikony wschodzącej świadomości ekologicznej. Projekt otrzymał nagrodę główną w kategorii koncepcja budynku biurowego w konkursie Rethinking The Future Sustainability Awards 2017.

Projekt CAZA zakłada stworzenie wielopoziomowego budynku, w którym znajdą się przestrzenie komercyjne i biurowe, muzeum, audytorium, galeria, ale także ogrody i miejska farma zlokalizowana na dachu wieżowca. Budynek zaprojektowano zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju - konstrukcja umożliwia m.in. zbieranie wody przeznaczonej do nawadniania roślinności. 

Architekci tworząc koncepcję opracowali szczegółowe strategie związane z wykorzystaniem energii i ekologią: strategia solarna, strategia wodna, strategia wiatru, strategia odpadów oraz pasywna kontrola temperatury (szczegóły na zdjęciach poniżej).

Zielona infrastruktura zakłada stworzenie ogrodów, w których będą rosły drzewa z podziałem na kategorie - Evergreeen Forest, Cloud Forest, Deciduous Forest, Elfin Forest. W każdym ogrodzie/lesie zaplanowano posadzenie innych gatunków drzew i roślin.

Architekt: Carlos Arnaiz
Członkowie zespołu: LAURA DEL PINO JUN DENG GABY SAN ROMAN IGNACIO REVENGA
Kraj: Stany Zjednoczone





Źródło: RTF Sustainability Awards 2017


reklama



Inne projekty architektoniczne:

Pawilon MultiPly na Festiwalu Designu w Londynie

MultiPly to 9-metrowy pawilon, w całości wykonany z amerykańskiego tulipanowca. Instalacja powstała we współpracy z brytyjską pracownią architektoniczną Waugh Thistleton Architects, Stowarzyszeniem Handlowym Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC) oraz firmą ARUP. To niezwykłe i wyjątkowe dzieło będzie można podziwiać na Dziedzińcu Sacklera przy Muzeum Wiktorii i Alberta w Londynie.

więcej

Wyniki konkursu na Centrum Lokalne ROGATKA

Rozstrzygnięty został konkurs na projekt Centrum Lokalne ROGATKA. Sąd konkursowy postanowił o przyznaniu I i III Nagrody oraz dwóch Wyróżnień. I nagrodę w wysokości 20 000 zł brutto oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na opracowanie dokumentacji projektowej otrzymał zespół: Zuzanna Szpocińska, Tomasz Marciniewicz, Krzysztof Kamienobrodz.

więcej

Light Waterfall - projekt KLID Design Office

Projekt Light Waterfall łączy ze sobą funkcje przestrzeni sprzedażowej ze strefą wystawienniczą. Koncepcję stworzył Kris Lin i Jiayu Yang z KLID Design Office. Oryginalna bryła obiektu i eleganckie wnętrze zostały docenione w A' Design Award & Competition zdobywając Platynową Nagrodę w tegorocznej edycji konkursu. Dominujące elementy w projekcie to woda, światło i marmur.

więcej

Dom, w którym króluje sztuka - projekt Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Dom z lat 50., w którym króluje sztuka. Wnętrza zostały zaprojektowane tak, by po długim dniu pracy zapewnić właścicielom wypoczynek pośród ulubionych eksponatów. Zastosowane, szlachetne materiały wykończeniowe stały się tłem dla zbiorów klientki.

więcej

Polska pracownia nominowana w konkursie The International Design & Architecture Awards 2018

Pracownia projektowa Anny Koszeli ma szansę na zwycięstwo w prestiżowym konkursie The International Design & Architecture Awards 2018. Jury nominowało projekt architektki w kategorii Interior Design Scheme Europe (kategoria nr 10, pozycja 2). O ostatecznym wyniku konkursu zadecyduje głosowanie internautów.

więcej

Restauracja pop-up od Dom Pérignon i GANDIABLASCO

Restauracje pop-up to coraz bardziej popularne, krótkotrwałe miejsca pojawiające się na mapach na całym świecie. Pop-up oznacza lokal otwarty tylko przez pewien krótki okres czasu. Charakterystyczna chwilowość tego typu wydarzeń sprawia, że miejsca te często są niepowtarzalne. Jedną z takich inicjatyw była otwarta tylko chwilę luksusowa restauracja prestiżowej firmy szampańskiej Dom Pérignon.

więcej

Magiczne wnętrze w linię

Pracownia 81.waw.pl stworzyła kolejną przestrzeń, której wizytówką są nieoczywiste rozwiązania oraz wysoka użyteczność. Architekci w projekcie mieszkania zastosowali rozmieszczenie na planie krzyżujących się korytarzy. Krótszy z nich prowadzi od wejścia do salonu, a drugi od kuchni do sypialni.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj