Projekty
   

FIL House – współczesność w najlepszym wydaniu

FIL House – współczesność w najlepszym wydaniu


Z roku na rok wokół nas przybywa domów jednorodzinnych, wpisujących się w nurt nowoczesności przez duże „N”. Na czele zmian w architekturze domów jednorodzinnych stoją projekty na indywidualne zamówienie tych inwestorów, którzy cenią jakość wykonania, unikatowość produktu i dopasowanie do potrzeb. Zachwycają one często swoją formą, niepowtarzalną stylistyką i funkcjonalnością. Znakomitym przykładem takiej „uszytej na miarę” oczekiwań przyszłych mieszkańców kreacji jest FIL House w Konstancinie-Jeziornie pod Warszawą, autorstwa pracowni Beczak/Beczak/Architekci.

FIL House jest jednym z przykładów na to, że współpraca pomiędzy inwestorem a architektem może przynosić nadzwyczaj pozytywne rezultaty, a wymagania tegoż klienta wcale nie muszą ograniczać wyobraźni projektanta, wręcz przeciwnie – stwarzać pole do popisu.   



Otwarty, ale zamknięty

Niewielu wie, że FIL House był projektowany dwukrotnie. W pierwszej koncepcji był większy i posiadał piętro. Docelowo jednak piętro zastąpiliśmy trzema antresolami, ale zmieniony plan wciąż był spójny z cechami, na których zależało inwestorom. A zależało im na tym, aby ich dom był jednocześnie otwarty i zamknięty – opowiada arch. Maciej Beczak i dodaje: – Nas jako architektów niemiernie to ucieszyło, ponieważ tego typu stwierdzenia, otwierające drogę do kompletnie nietypowych rozwiązań, zdarzają się wyjątkowo rzadko.

FIL House jaki dzisiaj oglądamy to budynek, który rozszerza się ku zachodowi, w kierunku ogrodu dopełniającego najszerszą salonową strefę domu. Kształt budynku to przede wszystkim pochodna małej działki, o nietypowych proporcjach. Reszta podyktowana była oczekiwaniami inwestora. 

Najbardziej charakterystycznym elementem domu jest jego dach, podzielony wzdłuż dłuższej osi na dwie sekcje: zamknięty, ciemny blok południowy i wyższy, jasnoszary blok północny. Kontynuacja wyższego dachu pokrywa taras od strony zachodniej. Zagranie różnymi wysokościami i odmiennymi kolorami pozwoliło wywołać wrażenie dwóch przecinających się brył. Prosta geometria brył w których wyrzeźbiona jest kubatura budynku jest bardzo czytelna. Aby uzyskać tą czytelność zastosowano ramy konstrukcyjne tam, gdzie bryły zostały wycięte. 

Dla klienta ważne było zachowanie prywatności. Na jej straży stanęła wolna ściana w południowej części domu, bezpośrednio sąsiadująca z ulicą. Wysoka na 4,6 m ściana północna stanowi parawan od drugiej strony ogrodu, oraz podporę dla wysokiego zadaszenia. W tej wysokiej strefie domu kryje się salon, oraz sypialnie. Taka wysokość pozwoliła na zbudowanie antresoli zastępujących piętro i wprowadzenie do nich światła w sposób określony jako „górno-boczny”. Gabaryt i kompozycja domu wynika z różnic wysokości. Tarasy zewnętrzne, połączone bezprogowo z wnętrzem położone są zaledwie 20cm ponad terenem. Tak niskie położenie domu stworzyło efekt przenikania się ogrodu z tarasami, a tarasów z wnętrzem. Budynek jest maksymalnie „wciśnięty” w wąski klin niewielkiej działki, co pozwoliło na zachowanie możliwie największej powierzchni ogrodu.



Odejmowanie sposobem na sukces

Arch. Maciej Beczak wyjaśnia: – W swojej filozofii podejścia do architektury stosujemy sposób projektowania przez odejmowanie. Pracując nad projektem FIL House, wzięliśmy zatem dwie zasadnicze bryły, połączyliśmy je, a dodatkowe elementy – wynikające z funkcji lub estetyki –wycięliśmy z tych brył, co najlepiej obrazuje narożnik kawiarniany.

Elewacja FIL House to gra trzech aktorów: szkła, drewna i tynku strukturalnego. Jednak to ten ostatni w największym stopniu podkreśla charakter bryły. Jasna część elewacji jest jednolita, gładka, natomiast ciemniejszą – grafitową – podzielono deseniem wykorzystując boniowanie i odwzorowując w ten sposób układ kamiennych elementów. Architekci postawili na sprawdzony już tynk silikonowy renomowanej firmy Baumit. – Na materiałach firmy Baumit pracujemy od lat. Wiemy czego możemy się po nich spodziewać, więc projektując FIL House zdecydowaliśmy się na kompletny system ocieplenia wykończony Baumit SilikonTop. Tynki fasadowe tego producenta spełniają najwyższe oczekiwania jakościowe, wykazując przy tym najlepszą odporność na kurz i zanieczyszczenia. Ponadto, dostępne są w najszerszej palecie kolorów. Nierzadko zastępujemy droższe materiały elewacyjne typu kamień właśnie strukturą Baumit – nadmienia arch. Maciej Beczak.



FIL House walczy o nagrody

FIL House w Konstancinie Jeziornie w lutym br. wywalczył tytuł Fasada Roku 2017. Teraz reprezentuje polską myśl architektoniczną w międzynarodowej odsłonie zmagań – Baumit Life Challenge 2018. Stawką jest tytuł Europejskiej Fasady Roku. O zwycięstwie zdecyduje Jury złożone z 13 wybitnych architektów z całej Europy, które z 325 zgłoszonych elewacji wyłoniło już 36 finalistów. Wśród nich znalazł się także FIL House. 

Swoje typy wskażą także Internauci. Do 3 maja 2018 r. do godz. 12.00 na stronie http://lifechallenge.baumit.com/ trwa głosowanie online. Głosować można codziennie, zwiększając tym samym swoją szansę na wygranie wycieczki do Bratysławy. Oczywiście o ile zdecydujemy się zarejestrować swój głos. Tylko te bowiem wezmą udział w losowaniu, którego zwycięzca otrzyma od Baumit dwuosobowe zaproszenie, obejmujące dwudniowe zakwaterowanie w 4-gwiazdkowym hotelu oraz udział w Gali Life Challenge Awards 2018, która odbędzie się 14 czerwca br., włącznie z uroczystą kolacją w Filharmonii.


Patronat medialny
InfoArchitekta.pl




Fot. Baumit



Artykuły z tagiem:patronat

Biblioteka po japońsku - projekt Kazunobu Nakamura

To co wyróżnia projekt biblioteki to przełamanie tradycyjnej konwencji bibliotecznych przestrzeni. Zrezygnowano tu z klasycznego podziału równoległe rozmieszczenie regałów z książkami. Zamiast tego regały przybrały bardziej dynamiczną formę, są zaokrąglone i owalne. Wykończenie sufitu w podobny sposób sprawiło, że regały z książkami stały się również ścianami oddzielającymi przestrzeń.

więcej

Z bambusowego lasu - projekt Ting Wang

Projekt autorstwa Ting Wang to multifunkcjonalna przestrzeń będąca miejscem spotkań, wystaw i konferencji prasowych. Inspirowany krajobrazem bambusowego lasu, przeszklony i rozświetlony w nocy obiekt, staje się przyciągającym wzrok punktem w panoramie miasta.

więcej

Wyniki konkursu na projekt rewitalizacji terenu wokół zalewu w Strawczynie

Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno–przestrzennej rewitalizacji terenu wokół zalewu w Strawczynie. Pierwsze miejsce otrzymał projekt duetu architektów: Dominik Budyn i arch. Dominika Dacka. Poniżej prezentujemy nagrodzone prace.

więcej

Nominacja dla Wrocławia - EU Mies van der Rohe Award 2019

Jednym z polskich obiektów nominowanych do nagrody EU Mies van der Rohe Award 2019 jest projekt wrocławskiego osiedla ekonomicznego Atmosfera na Nowych Żernikach opracowany przez zespół autorski w składzie, w którym znajdują członkowie SARP O/Wrocław: ARCH_IT PIOTR ZYBURA (główny projektant, koordynator projektu) oraz: PAG, HORN ARCHITEKCI, S3NS i TSB.

więcej

Projekt Platinum City - miasto przyszłości

Platinum City to futurystyczna miasta przyszłości, której autorem jest Sean Thomas Allen. Projekt został nagrodzony specjalnym wyróżnieniem w konkursie LAKA Competition 2018. Architektoniczna wizja Platinum city zakłada stworzenie przemysłowego miasta, które byłoby odpowiednio zoptymalizowane, tak by symulować warunki ziemskie w kosmosie.

więcej

Dom Polny ukryty pośród pól

Dom Polny jest kolejnym projektem architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Głównym założeniem realizacji i podstawowym wymogiem inwestora było oddzielenie budynku od ulicy oraz wkomponowanie go w otaczający polny krajobraz.

więcej

IA TOP - najciekawsze WNĘTRZA na InfoArchitekta w 2018 roku

Aż chciałoby się tu zamieszkać! - tak można było pomyśleć w mijającym roku przeglądając projekty wnętrz prezentowane na portalu InfoArchitekta.pl! Piękne, zachwycające, oryginalne, czasem także kontrowersyjne i przykuwające uwagę, nierzadko również minimalistyczne i nowoczesne - o takich przestrzeniach pisaliśmy na przestrzeni tego roku. Wśród projektów publikowanych na IA znalazły się wnętrza prywatne, publiczne i komercyjne. Zobacz wybór redakcji TOP IA Wnętrza'18.

więcej

Studenci zaprojektowali powierzchnię mieszkalną w akademiku Livinn Kraków!

Wioletta Nowak i Szymon Bierówka – oto zwycięzcy drugiej edycji konkursu architektonicznego „DORMITORIUM. Studencka Jednostka Mieszkalna”, którego organizatorami są Wydział Architektury i Sztuk Pięknych Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego oraz Golub GetHouse, inwestor nowopowstającego akademika Livinn Kraków. Zadaniem, z którym musieli zmierzyć się uczestnicy, było zaprojektowanie jednostki mieszkalnej dla jednej lub czterech osób właśnie w Livinn Kraków. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe. Ostatnia edycja konkursu wystartuje wiosną 2019 roku.

więcej

Konkursy w ramach Międzynarodowych Targów Światło 2019

Przypominamy o zbliżającej się dacie przesyłania zgłoszeń w konkursach organizowanych w ramach Międzynarodowych Targów Światło 2019: "Lampa OLED dla potrzeb rekreacji i turystyki" - na projekt lampy oraz "Rytm światła, dom marzeń" - na projekt wnętrza.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj