Projekty
   

Futurystyczny projekt domu od pracowni Joao Silva+Paola De Francesco

Futurystyczny projekt domu od pracowni Joao Silva+Paola De Francesco

Projekt domu "Dynamic Facade" to oryginalna wizja domu, którego głównym punktem jest system złożony ze szklanej fasady podzielonej na szereg przesuwnych tarasów. Konstrukcja stworzona jest z metalowego szkieletu, w którym ukryto okablowanie i który umożliwia gromadzenie wody deszczowej. Futurystyczna wizja zdobyła uznanie w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition, w którym projekt uhonorowano nagrodą Gold A' Design Award 2018 .

Koncepcja zakłada stworzenie wysuwanych tarasów, tj. pomieszczeń z dynamicznym, wysuwanym balkonem, który przemienia wewnętrzny pokój w miejsce z tarasem. Inspiracją dla projektu była południowoafrykańska roślina, która kwietnie w dzień, a w nocy zamyka swoje płatki. Zgodnie z tą ideą, wysuwane tarasy pozwalają użytkownikom korzystać z zalet naturalnej wentylacji i świeżego powietrza w dzień, a w nocy dom "zamyka" się chroniąc swoich mieszkańców. Dodatkowo projekt zakłada zamontowanie okien wyposażonych w ogniwa słoneczne, które mają zaspokoić zapotrzebowanie na energię elektryczną.


Pracownia projektowa Joao Silva + Paola De Francesco  została założona w 2004 roku przez duet architektów Paolę De Francesco i Joao Silva. Studio tworzy projekty z zakresu architektury, projektowania wnętrz i wzornictwa. 

Projekty pracowni Joao Silva+Paola De Francesco znalazły się m.in. na wystawach Muzeum Designu w Zurychu w Szwajcarii ("Do it Yourself Design)", a także we Włoszej ("Recession Design 3", Fabbrica del Vapore) i Austrii ("Nomadic Furniture 3", Mak museum Vienna).





Fot. A'Design Award & Competition.


reklama



Inne projekty architektoniczne:

Dom Pasywny w rezerwacie przyrody - projekt Maryann Thompson Architects

Walden Pond to rezerwat przyrody w Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Miasta leżące w pobliżu, Concord i Lincoln - były miejscem narodzin współczesnego ruchu konserwatorskiego. Niedawno nad brzegiem jeziora wybudowano przyjazne środowisku centrum dla odwiedzających rezerwat.

więcej

Centrum finansowe Qingtie CR - futurystyczne wnętrze od LSDCASA i Studio HBA

Futurystyczne wnętrze pełne nowoczesnych, opływowych kształtów uzupełnione instalacjami aorystycznymi - to widok recepcji i przestrzeni centrum finansowego Qingtie CR zlokalizowanego w Chinach. Autorem koncepcji wnętrza jest zespół projektowy LSDCASA i Studio HBA.

więcej

Gra świateł - niecodzienny projekt oświetlenia ulicznego

W 2015 roku połączono dwie szanghajskie dzielnice w jedną. W celu upamiętnienie tego wydarzenia powstał projekt świetlnej instalacji symbolizującej jedność i współpracę. Autorem projektu jest chiński architekt Guojian HU z Shanghai Ruiyi Design. Jego niecodzienna koncepcja oświetlenia ulicznego spotkała się z uznaniem m.in. w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018

więcej

Prestiżowa Nagroda Stirlinga 2018 dla europejskiej siedziby firmy Bloomberg autorstwa Foster + Partners

Otwarta w tym roku w londyńskim City europejska siedziba firmy Bloomberg, światowego potentata w dziedzinie mediów, danych finansowych i oprogramowania, została właśnie uhonorowana prestiżową Nagrodą Stirlinga RIBA, przyznawaną przez Królewski Instytut Architektów Brytyjskich (RIBA). Jury konkursu wskazało, że budynek zaprojektowany przez Foster + Partners to przykład projektu, który trafia się raz na pokolenie, i dzięki któremu możliwe było przesunięcie granic badań i innowacji w architekturze.

więcej

Drewno w roli głównej: Zens Brand Store - projekt CUN Design

ZENS to marka koncentrująca się na azjatyckim designie. W asortymencie ZENS znajdują się projekty młodych chińskich projektantów, których nazwano "Platynowym Pokoleniem". Wiosną 2017 roku ZENS podjęło współpracę z biurem architektonicznym CUN DESIGN, które opracowało dla marki koncepcję nowego salonu firmowego.

więcej

Pawilon Abwab - projekt Fahed + Architects

Architekci opracowali oryginalną strukturę stworzoną z materiałów z recyklingu. Wykorzystując stare metalowe zwoje sprężynowe wzniesiono ażurową konstrukcję. Druciana siatka przypominająca chmurę intryguje i zaprasza do odwiedzenia stoiska.

więcej

Przystanek autobusowy według projektu Davide Fancello

Minimalistyczny, z naturalnych materiałów - projekt dobrze wpisuje się w krajobraz. Jednocześnie nowoczesny i prosty kształt konstrukcji sprawia, że koncepcja wyróżnia się na tle zwyczajnych wiat przystankowych. Drewniane krzesła zachęcają do odpoczynku i podziwiania piękna natury.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj