Projekty
   

Architektura w ojczyźnie chińskiej kaligrafii - Shuyang Art Gallery

Architektura w ojczyźnie chińskiej kaligrafii - Shuyang Art Gallery

Miejscowość Shuyang uznawana jest w Chinach za ojczyznę tradycyjnej chińskiej kaligrafii. To właśnie tu powstała galeria sztuki Shuyang Art Gallery poświęca azjatyckiej sztuce pisania. Idee sztuki kaligrafii zostały przeniesione do koncepcji architektonicznej, gdzie inspiracje widać już z zewnątrz budynku. Autorem projektu jest The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University (UAD). Głównym architekt jest Danshen Dong. W skład zespołu projektowego weszli Jian Chen, Jian Ni, Yi Cai.

Projekt opiera się na trzech podstawowych kolorach: czerni, bieli i czerwieni inspirowanymi chińską kaligrafią wykonywaną za pomocą pędzla na papierze ryżowym. Koncepcja architektoniczna nawiązuje do stylu kaligrafii chińskiego artysty Zheng Banqiao.




Fasada największej hali wystawowej spośród kompleksu budynków została wykonana z czerwonej cegły. Swoim wyglądem budynek ten ma przypominać pieczęć odciśniętą na eleganckim papierze. Inspiracją dla projektu była sztuka pisania liter, gdzie ważna jest precyzja i kąt nachylenia pędzla. Wgłębienia i wycięcia w bryle budynku nie tylko nawiązują do kaligrafii, ale również poprzez zabawę światłem i cieniem, tworzą ciekawy efekt wizualny. 




Pozostałą część kompleksu galeryjnego uzupełniają budynki z białą i czarną elewacją. Białe wiszące prefabrykowane płyty wykonane z betonu wraz z odbitym na nich wzorem nawiązują do papieru ryżowego i jego faktury tworząc kontrast dla czerniej, gładkiej elewacji sąsiadujących budynków. Czerń z kolei tutaj nawiązuje do koloru tuszu stosowanego w kaligrafii. 

Wszystkie sale wystawowe to otwarta przestrzeń bez kolumn, dzięki czemu wnętrze można łatwo zaaranżować zgodnie z potrzebami poszczególnych wystaw. Odpowiednia aranżacja i zastosowanie świetlików zapewnia dobre oświetlenie tworząc przejrzystą przestrzeń wewnętrzną.



Informacje o projekcie: 
Shuyang Art Gallery
Lokalizacja: Crossroad Xueyuan Road and Nanhu nan Road, Shuyang County,Suqian City, Jiangsu Province, China
Projekt: The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University Co,Ltd
Główny projektant: Danshen Dong
Zespół projektowy: Jian Chen, Jian Ni, Yi Cai
Structural engineer: Kaizhong Wei;Shuai Wu
MEP consultant: Yi Yang;Ping li;Minmin Zhang;Dahong Pan;Xing Zhou
Lighting consultant: Peiyu Zhou
Landscape consultant: Xiaoang Cai
Quantity surveyor: Chaohui Qiu
Zdjęcia: Qiang Zhao
















reklama



Inne projekty architektoniczne:

NAWA nominowana do Architektonicznej Nagrody im. Miesa van der Rohe!

Nominowana do konkursu NAWA jest architektoniczną rzeźbą publiczną, składającą się z 35 stalowych łuków, wykonanych w autorskiej technologii nadmuchiwanego metalu, zwanej FiDU. Razem tworzą ultralekką, trwałą konstrukcję, której polerowana powierzchnia odbija otoczenie i zmienia swój wygląd w ciągu dnia.

więcej

Uchi Soto no Uchi - projekt w duchu japońskiego minimalizmu

Ideą projektu było zatarcie granicy między wewnętrzną a zewnętrzną stroną budynku. Sposób ułożenia budynku zapewnia prywatność domowników z jednoczesnym dostępem do światła dziennego. Taki rozkład pomieszczeń z zacienionym dziedzińcem ma również pozwolić na odpowiednią regulację temperatury podczas upalnych dni. Autorem koncepcji jest pracownia Sside architects i Hironari Itoi.

więcej

Nowoczesny wiejski dom - projekt Evolution Design

Pracownia projektowa Evolution Design przekształciła tradycyjny wiejski dom w zachwycającą, nowoczesną rezydencję. Projekt nagrodzono w konkursie A'Design Award & Competition 2018. W jaki sposób projektanci przemienili zwyczajny dom w miejsce pełne dobrego wzornictwa?

więcej

Nadmorska rezydencja na spadzistym stoku – nowe spojrzenie na współczesny dom luksusowy

Przy małej, spokojnej, nadmorskiej uliczce Bolesława Prusa w Gdyni można znaleźć głównie klasyczną, jednorodzinną, niską zabudowę. Znajduje się tam jednak jeden wyjątkowy obiekt, który zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych domów – to luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie. Projekt biura architektonicznego Arch-Deco.

więcej

Hotel Casa de la Flora - projekt Vaslab Architecture

Casa de la Flora to oryginalny projekt nowoczesnego hotelu w Khao Lak w Tajlandii. Zaprojektowany przez Vaslab Architecture, nadmorski kurort Casa de la Flora miał na celu ożywienie miejscowość Khao Lak po Tsunami w 2004 roku. Nazwa projektu nawiązuje do jego głównej inspiracji.

więcej

Instalacja Crystals otwiera nowy wymiar

Crystals to formacja lustrzanych obiektów łącząca geometryczne kształty z płynnymi przejściami. Polerowane powierzchnie zakrzywiają światło, tworząc zachwycająca gra refleksów i cieni.

więcej

Jeden obiekt, dwie funkcje - projekt centrum sprzedażowego The Curtain

The Curtain to projekt centrum sprzedaży autorstwa pracowni Larry Wen - Aoe. Głównym wyzwaniem dla architektów było przeznaczenie obiektu, które zakładało stworzenie budynku biurowego, które w późniejszym okresie zostanie przekształcone na przedszkole. W jaki sposób udało się architektom sprostać temu wyzwaniu?

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj