Projekty
   

Fabryka Wyrobów Drewnianych

Fabryka Wyrobów Drewnianych

Fabryka Wyrobów Drewnianych to przykład kreatywnego podejścia do projektowania budynków przemysłowych oraz siedzib renomowanych firm. Pokazuje, że oszczędny budynek przemysłowy podporządkowany technologii produkcyjnej może być doskonałą wizytówką.

Fabryka Wyrobów Drewnianych to wielofunkcyjny budynek przemysłowy, który stanie się nową siedzibą prężnie rozwijającej się firmy. Bezpośrednim pretekstem ideowym oraz kompozycyjnym dla tego projektu stało się drzewo gruszy, które zarówno w istniejącej siedzibie firmy przekazywanej z pokolenia na pokolenie jak i nowoprojektowanej przez nas siedzibie jest ważnym elementem kompozycyjnym, symbolicznym i znaczeniowym.


Pięć białych, minimalistycznych sekcji funkcjonalnych Fabryki Wyrobów Drewnianych bezpośrednio nawiązuje do pięciu białych płatków kwiatu gruszy. Poszczególne sekcje ułożone są na planie okręgu tworząc reprezentacyjny, wewnętrzny dziedziniec ozdobiony drzewem gruszy. Jest to serce całego układu. Przeszklone elewacje dziedzińca wykończono indywidualnie zaprojektowaną dwuwarstwową, transparentną, drewnianą fasadą, która zostanie wykonana w ramach możliwości produkcyjnych fabryki. Zarówno drewniane elementy budynku jak i betonowe płyty dziedzińca nawiązują do idei pięciokątów i lekkich płatków kwiatu gruszy. Jedna z zaprojektowanych sekcji funkcjonalnych to strefa administracyjno - usługowa, której wnętrze łączy się stylistycznie z ideą siedziby Fabryki Wyrobów Drewnianych.



Najważniejszym kontekstem dla tego budynku są ludzie. W siedzibie Fabryki Wyrobów Drewnianych są to głównie stolarze.  To ich dłonie zainspirowały nas do wykreowania wartości dodanej - przeniesienia metafory ich pracy w przestrzeń materii.  Tworzymy miejsce, w którym wszystko, czego dotykamy: klamki, balustrady, włączniki - jest zrobione z drewna. Pozostałe elementy kompozycji zachowują czystą, biało-szarą tonację, ustępując pierwszeństwa szlachetności surowca.







Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Maria Caterina Bertano, Natalia Bryzek, Clement Godry, Fabian Klein, Marcin Kitala, Filippo Cossa Majno Di Capriglio, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Eva Allerhard
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska
Data: 2015-2018
Powierzchnia: 2100 m2
Klient: Poufne



***
The Wood Factory HQ  

The Wood Factory HQ is an example of a creative approach to the design of industrial buildings and the headquarters of renowned companies. It shows that an economical industrial building that follows rational technological aspects can be a representative place as well.



The Wood Factory HQ is a multifunctional industrial building that will become the new headquarters of a dynamically developing company. The pear tree has been chosen as a symbolic idea for this project, and it is an important compositional, symbolic and meaningful element in both existing company headquarters handed down from generation to generation and in newly designed buildings.

Five white, minimalistic and functional sections of the Wood Factory HQ directly correspond to the five white petals of a pear flower. All sections are arranged in a circular plan to create a representative, inner courtyard with a pear tree at the centre. The pear tree is at the heart of the whole structure. The glazed facades of the courtyard are finished with an individually designed double-layered, transparent, wooden facade, which will be made as part of the factory's production capabilities. Both the wooden elements of the building and the concrete slabs of the courtyard correspond to the idea of ​​pentagons and the light petals of the pear flower. One of the designed functional sections is an administrative and service zone, whose interior is stylistically connected with the idea of ​​the headquarters of the Wood Factory HQ.

People are the most important feature of this project. Here, they are mainly carpenters. It was their hands that inspired us to create added value - transferring the metaphor of their work into the material world. We can create a place where everything we touch, door handles, balustrades, switches etc, is made of wood. The remaining elements of the composition retain a clean, white/gray tone, giving way to the superiority of the raw material.

Project: BXBstudio Bogusław Barnaś
Team: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Maria Caterina Bertano, Natalia Bryzek, Clement Godry, Fabian Klein, Marcin Kitala, Filippo Cossa Majno Di Capriglio, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Eva Allerhard
Visualisations& Graphics: BXBstudio Bogusław Barnaś
Location: Poland
Date: 2015-2018
Area: 2100 m2
Client: Confidential




reklama



Inne projekty architektoniczne:

NAWA nominowana do Architektonicznej Nagrody im. Miesa van der Rohe!

Nominowana do konkursu NAWA jest architektoniczną rzeźbą publiczną, składającą się z 35 stalowych łuków, wykonanych w autorskiej technologii nadmuchiwanego metalu, zwanej FiDU. Razem tworzą ultralekką, trwałą konstrukcję, której polerowana powierzchnia odbija otoczenie i zmienia swój wygląd w ciągu dnia.

więcej

Uchi Soto no Uchi - projekt w duchu japońskiego minimalizmu

Ideą projektu było zatarcie granicy między wewnętrzną a zewnętrzną stroną budynku. Sposób ułożenia budynku zapewnia prywatność domowników z jednoczesnym dostępem do światła dziennego. Taki rozkład pomieszczeń z zacienionym dziedzińcem ma również pozwolić na odpowiednią regulację temperatury podczas upalnych dni. Autorem koncepcji jest pracownia Sside architects i Hironari Itoi.

więcej

Nowoczesny wiejski dom - projekt Evolution Design

Pracownia projektowa Evolution Design przekształciła tradycyjny wiejski dom w zachwycającą, nowoczesną rezydencję. Projekt nagrodzono w konkursie A'Design Award & Competition 2018. W jaki sposób projektanci przemienili zwyczajny dom w miejsce pełne dobrego wzornictwa?

więcej

Nadmorska rezydencja na spadzistym stoku – nowe spojrzenie na współczesny dom luksusowy

Przy małej, spokojnej, nadmorskiej uliczce Bolesława Prusa w Gdyni można znaleźć głównie klasyczną, jednorodzinną, niską zabudowę. Znajduje się tam jednak jeden wyjątkowy obiekt, który zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych domów – to luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie. Projekt biura architektonicznego Arch-Deco.

więcej

Hotel Casa de la Flora - projekt Vaslab Architecture

Casa de la Flora to oryginalny projekt nowoczesnego hotelu w Khao Lak w Tajlandii. Zaprojektowany przez Vaslab Architecture, nadmorski kurort Casa de la Flora miał na celu ożywienie miejscowość Khao Lak po Tsunami w 2004 roku. Nazwa projektu nawiązuje do jego głównej inspiracji.

więcej

Instalacja Crystals otwiera nowy wymiar

Crystals to formacja lustrzanych obiektów łącząca geometryczne kształty z płynnymi przejściami. Polerowane powierzchnie zakrzywiają światło, tworząc zachwycająca gra refleksów i cieni.

więcej

Jeden obiekt, dwie funkcje - projekt centrum sprzedażowego The Curtain

The Curtain to projekt centrum sprzedaży autorstwa pracowni Larry Wen - Aoe. Głównym wyzwaniem dla architektów było przeznaczenie obiektu, które zakładało stworzenie budynku biurowego, które w późniejszym okresie zostanie przekształcone na przedszkole. W jaki sposób udało się architektom sprostać temu wyzwaniu?

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj