Projekty
   

Projekt wyróżniony w konkursie Koło 2018 w Słupsku

Projekt wyróżniony w konkursie Koło 2018 w Słupsku

Projekt Pawilonu Edukacji Ekologicznej w Słupsku został wykonany w ramach 20 edycji konkursu na projekt łazienki organizowanego przez KOŁO zawsze w dobrym stylu za który nasza pracownia otrzymała nagrodę specjalną za funkcję dodatkową.

Tegoroczne warunki konkursu wprowadzając dużą powierzchnię funkcji dodatkowej umożliwiły wykonanie projektu, który mógł mieć bardziej autorski wyraz. Pozwoliło nam to na zaproponowanie projektu, który jest jednocześnie wyrazem naszych zainteresowań i ideologii pracy projektowej, jak i odpowiedzią na potrzeby mieszkańców miasta Słupska, które aspiruje do bycia tzw. zielonym miastem. Atrakcyjna lokalizacja wzdłuż bulwarów rzeki Słupii dodatkowo utwierdziła nas w przekonaniu, że budynek edukacyjny w duchu architektury zrównoważonej jest właściwym pomysłem na funkcję.


Zrównoważony rozwój zwraca uwagę na relację człowieka ze środowiskiem. Ludzie przez swoją działalność doprowadzają do widocznego wpływu na krajobraz, zmian klimatycznych, zaburzenia funkcjonowania flory i fauny, a nawet pogorszenia zdrowia. Aspekty ekologiczne, ekonomiczne i społeczne stają się dziś równoważne z funkcjonalnością i estetyką. Na przestrzeni ostatnich lat również widzi się, jak istotną rolę psychologiczną odgrywa przyroda w życiu człowieka.


Główną wytyczną projektu było wprowadzenie w pas bulwarów niewielkiego budynku, który nie zaburzy swoją stroną wizualną i techniczną zastanego eksosystemu. W przedstawionej koncepcji to drzewa mają duży wpływ na kształt budynku - założenie ich zachowania zdeterminowało decyzję o miękkich liniach zadaszenia, które wije się pomiędzy ich pniami. Ze względów funkcjonalnych obiekt toalet został oddzielony od budynku edukacyjnego tak, aby mógł działać niezależnie oraz zmniejszał jednolitą kubaturę. Obiekty pozostają zintegrowane poprzez wspólną zadaszoną strefę wejściową. Dach jest dostępny i służy działalności obiektu.


Współczesne technologie budowlane oparte na betonie i stali są niezwykle energochłonne. Projekt zakłada zastosowanie, jako materiału konstrukcyjnego i jednocześnie wykończeniowego prefabrykatów wielkogabarytowych z drewna laminowanego krzyżowo typu CLT. Zaletami technologii są mały przekrój, czas realizacji, parametry termiczne i akustyczne oraz co najważniejsze: niski ślad węglowy. Istotne są także wartości psychofizyczne. Przebywanie w pomieszczeniach pozytywnie wpływa na samopoczucie. Na komfort użytkowania ma wpływ również wykorzystanie naturalnego światła poprzez duże przeszklenia.


Projekt zakłada naturalne zbieranie wody deszczowej w oczku wodnym. W tym fragmencie zagospodarowania wprowadza się rozsączanie wody i naturalnie bagienną florę, poszerzając ofertę bioróżnorodności, która jest przede wszystkim wykorzystywana na dachu obiektu. Łące kwietnej towarzyszą hotele dla owadów, a atrakcją może być również prowadzenie warsztatów np. ich prostej realizacji. Woda deszczowa wykorzystywana jest do podlewania roślin, a woda szara do instalacji wewnętrznych.




***

Pracownia projektowa Gierbienis + Poklewski s.c. została założona w 2016 roku w Krakowie przez Marcina Gierbienisa i Damiana Poklewskiego - Koziełł. Na swoim koncie ma już nagrody zdobyte w ogólnopolskich konkursach architektonicznych między innymi drugą za projekt biblioteki publicznej w Mielcu, oraz pierwszą przeznaczoną do realizacji za projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo - prezentowany powyżej. Budynek edukacyjny otrzymał Grand Prix konkursu „Zmień wizję w projekt” organizowanego przez firmę Rockwool. Zyskał również uznanie jury XI edycji konkursu o Nagrodę im. Macieja Nowickiego zdobywając główną nagrodę. Temat konkursu - architektura samowystarczalna, zrównoważona energetycznie, bezpieczna dla ludzi i środowiska, w którym żyjemy i oczywiście pięknie wpisująca się w otaczającą nas przestrzeń krajobrazową, wpisuje się w najważniejsze założenia ideowe pracowni. www.gierbienis.pl





Inne projekty architektoniczne:

Biblioteka po japońsku - projekt Kazunobu Nakamura

To co wyróżnia projekt biblioteki to przełamanie tradycyjnej konwencji bibliotecznych przestrzeni. Zrezygnowano tu z klasycznego podziału równoległe rozmieszczenie regałów z książkami. Zamiast tego regały przybrały bardziej dynamiczną formę, są zaokrąglone i owalne. Wykończenie sufitu w podobny sposób sprawiło, że regały z książkami stały się również ścianami oddzielającymi przestrzeń.

więcej

Z bambusowego lasu - projekt Ting Wang

Projekt autorstwa Ting Wang to multifunkcjonalna przestrzeń będąca miejscem spotkań, wystaw i konferencji prasowych. Inspirowany krajobrazem bambusowego lasu, przeszklony i rozświetlony w nocy obiekt, staje się przyciągającym wzrok punktem w panoramie miasta.

więcej

Wyniki konkursu na projekt rewitalizacji terenu wokół zalewu w Strawczynie

Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno–przestrzennej rewitalizacji terenu wokół zalewu w Strawczynie. Pierwsze miejsce otrzymał projekt duetu architektów: Dominik Budyn i arch. Dominika Dacka. Poniżej prezentujemy nagrodzone prace.

więcej

Nominacja dla Wrocławia - EU Mies van der Rohe Award 2019

Jednym z polskich obiektów nominowanych do nagrody EU Mies van der Rohe Award 2019 jest projekt wrocławskiego osiedla ekonomicznego Atmosfera na Nowych Żernikach opracowany przez zespół autorski w składzie, w którym znajdują członkowie SARP O/Wrocław: ARCH_IT PIOTR ZYBURA (główny projektant, koordynator projektu) oraz: PAG, HORN ARCHITEKCI, S3NS i TSB.

więcej

Projekt Platinum City - miasto przyszłości

Platinum City to futurystyczna miasta przyszłości, której autorem jest Sean Thomas Allen. Projekt został nagrodzony specjalnym wyróżnieniem w konkursie LAKA Competition 2018. Architektoniczna wizja Platinum city zakłada stworzenie przemysłowego miasta, które byłoby odpowiednio zoptymalizowane, tak by symulować warunki ziemskie w kosmosie.

więcej

Dom Polny ukryty pośród pól

Dom Polny jest kolejnym projektem architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Głównym założeniem realizacji i podstawowym wymogiem inwestora było oddzielenie budynku od ulicy oraz wkomponowanie go w otaczający polny krajobraz.

więcej

IA TOP - najciekawsze WNĘTRZA na InfoArchitekta w 2018 roku

Aż chciałoby się tu zamieszkać! - tak można było pomyśleć w mijającym roku przeglądając projekty wnętrz prezentowane na portalu InfoArchitekta.pl! Piękne, zachwycające, oryginalne, czasem także kontrowersyjne i przykuwające uwagę, nierzadko również minimalistyczne i nowoczesne - o takich przestrzeniach pisaliśmy na przestrzeni tego roku. Wśród projektów publikowanych na IA znalazły się wnętrza prywatne, publiczne i komercyjne. Zobacz wybór redakcji TOP IA Wnętrza'18.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj