Projekty
   

Wnętrza restauracji ZONI i bistro WuWu

Wnętrza restauracji ZONI i bistro WuWu
WuWu, fot. Piotr Krajewski

Na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca – restauracja ZONI oraz bistro WuWu. Otwarte na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser przy działającym od czerwca Muzeum Polskiej Wódki korespondują z koncepcją całego założenia. Za projekt wnętrz oraz aranżację przestrzeni odpowiada pracownia architektoniczna Mirosława Nizio. Innowacyjność i wyjątkowość projektu polega przede wszystkim na wykorzystanych materiałach oraz technologiach wypracowanych na potrzeby rewitalizowanych przestrzeni.

Do aranżacji wnętrz restauracji ZONI znajdującej się w historycznym budynku rektyfikacji wykorzystano pozostałości dawnych instalacji: przemysłowe lampy, wykończenia z drewna, stali i mosiądzu. Stanowiły one również inspirację dla Mirosława Nizio przy tworzeniu nowych mebli oraz detali. Na długości baru ustawiono potężne, stare żeliwne kotły, a schody prowadzące do sali jadalnej wykonano z drewna z przedwojennych beczek. Na wysokości sufitu pozostawiono miedziane i żelazne elementy orurowania, w które wmontowano elementy oświetlenia uzyskując ciekawy efekt rozjaśnienia rozległej przestrzeni. Mosiężne balustrady, okratowania czy ruchome moduły utrzymano w ciemnej kolorystyce podobnie jak drewno, z którego wykonano zaprojektowane specjalnie do restauracji ZONI eleganckie krzesła. Obite czarnymi materiałami kanapy łagodnie kontrastują ze stołami oraz podłogą wykonanymi z drewna o jaśniejszym odcieniu. Nawet drobne elementy jak szklana szafka na wina lub szufladki na sztućce przy każdym stoliku zostały zaprojektowane przez Mirosława Nizio tak, aby współgrały z atmosferą miejsca. Industrialne detale: nogi barowych krzeseł czy szyny, po których można przesuwać ażurowe moduły wydzielające strefy w przestrzeni restauracji oraz ceglane ściany budynku tworzą nostalgiczną atmosferę miejsca, lecz nie dominują. Architektowi zależało na tym by uzyskać efekt harmonii z tym, co w ZONI najważniejsze, czyli wyjątkowymi potrawami utytułowanego szefa kuchni Aleksandra Barona.

WuWu

Koncepcja architektury wnętrz czynnego całą dobę bistro WuWu zakładała oddanie nowoczesnego charakteru miejsca przy użyciu bardziej oszczędnych w formie rozwiązań. W podłużnym pomieszczeniu bistro uwagę przyciąga sporych rozmiarów ściana wykonana z luksferów utrzymanych w bursztynowych barwach subtelnie nawiązujących do głównych bohaterów WuWu – wysokoprocentowych trunków. Pod sufitem podwieszono miedzianą kratę, z której na wysokości baru zwisa roślinność. Kontuar, stoliki, długi wspólny stół oraz wysokie krzesła są proste i lekkie. Wykonano je z jasnego, gładko szlifowanego drewna dodając ciemne mosiężne elementy. Ciekawa gra materiałów użytych przez architekta do aranżacji wnętrz bistro została osiągnięta dzięki eksponowanemu w przestrzeni baru szkłu oraz betonowym ścianom z delikatnymi ornamentami. Zastosowane rozwiązania pozwoliły wykreować jasną, otwartą przestrzeń spotkań i zabawy.

WuWu



Działające na terenie Centrum Praskiego Koneser bistro WuWu i restauracja ZONI to unikatowe miejsca, w których historia i tradycja łączą się z zamiłowaniem do dobrego smaku. Zaprojektowane z troską o najmniejszy szczegół wnętrza obu lokali sprzyjają delektowaniu się potrawami podczas spotkań towarzyskich i biznesowych, zapraszają do wspólnej zabawy oraz odkrywania bogactwa polskich smaków i trunków o każdej porze dnia i nocy. Oba miejsca prowadzi spółka REST Team. Mirosław Nizio wraz z pracownią Nizio Design International odpowiedział także za projekt ekspozycji Muzeum Polskiej Wódki. 

Zoni









Zdjęcia: Piotr Krajewski


reklama



Inne projekty architektoniczne:

Business Link: między pracą a pasją

Czasy, w których biura były projektowane według powtarzalnego schematu, bezpowrotnie minęły. Dziś zmierzamy w stronę odważnych przestrzeni, wypełnionych najlepszym światowym designem. Miejsc, niepozbawionych nonszalancji i luksusu, które inspirują i pobudzają kreatywne myślenie.

więcej

Muzeum w sercu Parku - Qinglong

Muzeum The Dinosaur Egg w Parku Narodowym w górach Qinglong w Chinach to oryginalny projekt obiektu muzealnego stworzony przez Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology). Muzeum powstało w miejscu wykopalisk archeologicznych.

więcej

Projekt wyróżniony w konkursie Koło 2018 w Słupsku

Projekt Pawilonu Edukacji Ekologicznej w Słupsku został wykonany w ramach 20 edycji konkursu na projekt łazienki organizowanego przez KOŁO zawsze w dobrym stylu za który nasza pracownia otrzymała nagrodę specjalną za funkcję dodatkową.

więcej

Biuro w dobrym stylu - Furusaki Tokyo Office

Wielka, tłoczna tokijska metropolia może być wyzwaniem dla projektantów. Zadaniem architektów projektu Furusaki Tokyo Office było stworzenie oryginalnej koncepcji, która spełnia wszystkie potrzeby i funkcje biura. Architektom z pracowni Void nie tylko udało się dobrze wykorzystać niewielki metraż, ale również tchnąć w przestrzeń trochę klasyki i dostojnego klimatu.

więcej

Przypominamy najciekawsze #projekty

Są takie projekty, które warto sobie przypomnieć i spojrzeć na nie jeszcze raz. Na stronie infoArchitekta na Facebooku, co jakiś czas odświeżamy najciekawsze projekty, o których pisaliśmy na portalu IA. Dziś zebraliśmy posty, które cieszyły się zainteresowaniem wśród naszych czytelników.

więcej

Projekt muzeum Dongting Lake Expo Park

Zlokalizowany na przylądku, otoczony z trzech stron wodą - Dongting Lake Museum staje się centralnym punktem krajobrazu. Inspiracją dla projektu były klasyczne naczynia garncarskie Yuezhou Kiln. Budynek swoim kształtem przypomina ceramiczne wazy i talerze formowane od węższej podstawy ku szerszej górze. Autorem projektu jest Instytut Architektury Uniwersytetu Tsinghua

więcej

Mały dom z widokiem - Hadar´s House

Projekt domu Hadar mimo swoich niewielkich rozmiarów robi duże wrażenie. Architektom udało się nie tylko doskonale wpisać obiekt w otaczający go krajobraz, ale również stworzyć nowoczesne wnętrze dobrze łączące się zza pięknym widokiem z okna. Koncepcja została doceniona w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition. Autorem projektu jest szwedzka pracownia Asante Architecture & Design.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj