Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 10.08.2018 12:10


Muzeum w sercu Parku - Qinglong

Przeglądaj zdjęcia ->
Muzeum w sercu Parku - Qinglong

Muzeum The Dinosaur Egg w Parku Narodowym w górach Qinglong w Chinach to oryginalny projekt obiektu muzealnego stworzony przez Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology). Muzeum powstało w miejscu wykopalisk archeologicznych.

Konstrukcja obiektu wyłania się spośród otaczających ją wysokich drzew i dzikiego krajobrazu. Ideą projektu była jak najmniejsza ingerencja w panoramę Parku Narodowego. Architektom zależało na opracowaniu koncepcji z poszanowaniem natury, historii miejsca i wykopalisk archeologicznych. Z jednej strony budynek nie jest dominującym punktem widoku, z drugiej zaś jego oryginalny kształt, materiały i kolory sprawiają, że obiekt intryguje i zaciekawia odbiorcę.

Stary materiały + nowa technika budowy

W projekcie wykorzystano szybko rosnący lokalny bambus. Materiał ten często używany jest w projektach w tym regionie świata. Tym razem bambus wykorzystano w inny sposób niż w większości projektów. Drzewo bambusowe posłużyło głównie do wykonania form, które w połączeniu z betonem stworzyły oryginalną i "szorstką" elewację z widoczną teksturą. Do stworzenia dachu wykorzystano z kolei poddane recyklingowi stare płytki z opuszczonych domów znajdujących się w pobliżu muzeum.

Plan obiektu został podzielony na kilka mniejszych części wyznaczonych zgodnie z topografią terenu. Na całej długości obiektu rozmieszczono świetliki w kształcie kominów, które zapewniają naturalne oświetlenie wewnątrz budynku, co dodatkowo nadaje również tajemniczego klimatu temu miejscu i całej wystawie.

Informacje o projekcie:

The Dinosaur Egg Museum In Qinglong Mountain National Geo-Park China, 2012
Lokalizacja: Qinglong Mountain National-Geo-Park, Shiyan, Hubei Province, China
Projekt: The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology
Baofeng LI
Główny architekt: rchitect:Zeng Zhongzhonbg、Guo Nfan、Qu Tianming
Urbanista: Ding Jianmin
Architektek krajobrazu: Xu Changshun
Zdjęcia: Su Shengliang











Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom ukryty w głębi lasu - projekt Artem Babayants Architects

Pracownia Artem Babayants Architects wyszła na przeciw oczekiwaniom osób, które marzą o własnej posiadłości zlokalizowanej gdzieś w środku lasu i stworzyła projekt niskobudżetowego i samowystarczalnego leśnego domku. Nowoczesna przestrzeń zamknięta w kubistycznej bryle może być ciekawą alternatywą dla standardowych domów letnich.

więcej

Wreszcie u siebie! - Pracownia Projektowa MGN

W wynajmowanym mieszkaniu nikt tak naprawdę nie czuje się jak u siebie. Wprawdzie można wstawić swój fotel czy inny mebel i otoczyć się ulubionymi drobiazgami, ale resztę wystroju, nawet jeśli jest brzydki czy niemodny, trzeba zaakceptować. Jaka jest na to rada? Nie pozostaje nic innego, jak kupić własne lokum i urządzić je po swojemu!

więcej

Projekt budynku biurowego Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii Biurowce

Prezentujemy kolejny projekt wrocławskiego biura AP Szczepaniak nagrodzony w konkursie Global Future Design Awards. Budynek biurowy Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii „Biurowce”. Pierwszym nagrodzonym projektem, który prezentowaliśmy na infoArchitekta.pl jest "Atal Towers". Zdobył on pierwszą nagrodę w kategorii „Architektura – budynek wielofunkcyjny”.

więcej

Oryginalna konstrukcja od FGMF Architects

Miejsca, w których deweloperzy stawiają nowe budynki mieszkalne zazwyczaj na długo przed rozpoczęciem budowy pozostawione są opustoszałe i zaniedbane. Pracownia projektowa FGMF wpadła na oryginalny pomysł, aby zwykle rusztowanie zamienić w oryginalny projekt. Tak powstał tymczasowy obiekt Stand POD ożywiający szarą, miejską przestrzeń.

więcej

Połączenie idealne, czyli klasyka z odrobiną luksusu na warszawskiej Woli

Wystrój mieszkania na warszawskiej Woli tworzy ciekawy miks stylów spiętych klamrą koloru – wyróżniającą się barwą jest tu niebieski w estetycznym otoczeniu bieli, szarości i akcentów czerni. Jasny, przestronny apartament wygląda elegancko, przytulnie i nowocześnie. Mimo stylistycznej mieszanki wystrój jest spójny.

więcej

Centrum kultury Jiande - projekt pracowni GOA

Projekt składa się z czterech obiektów kulturalnych: centrum kongresowo-wystawienniczego, hali wystawienniczej, muzeum oraz centrum aktywności dla kobiet i dzieci. Koncepcja zakłada zintegrowanie czterech budynków w postaci jednego, dużego obiektu. Projektanci postawili na niską, rozciągniętą zabudowę wzdłuż rzeki.

więcej

Rewitalizacja według włoskiej pracowni Piuarch

Udana rewitalizacja może odświeżyć miejską przestrzeń i nadać jej nowego charakteru. Metamorfoza może dotyczyć zarówno obiektów użyteczności publicznych jak i projektów komercyjnych. Przykładami dobrych rozwiązań są realizacje włoskiej pracowni Piuarch.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj