Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 18.12.2018 10:46


Przedszkole w Zabrzu - Fasada Roku 2018 w kategorii "budynek po termomodernizacji"

Przeglądaj zdjęcia ->
Przedszkole w Zabrzu - Fasada Roku 2018 w kategorii "budynek po termomodernizacji"

Jeszcze do niedawna staromodny, daleki od kanonu współczesnej architektury, dziś zachwyca formą i funkcjonalnością przestrzeni. Budynek Przedszkola nr 43 w Zabrzu, bo o nim mowa, to przykład metamorfozy o tyle niezwykłej, że poza czysto technicznymi aspektami skrywa niezwykłą wartość dodaną. Ale o tym za chwilę…   

Na pierwszy rzut oka inwestycja jakich wiele. Podstawowym założeniem było dostosowanie obiektu do obowiązujących przepisów, powiększenie jego powierzchni użytkowej o dwie sale dydaktyczne na poziomie I i II piętra, hol wejściowy z szatnią na poziomie parteru, a także budowę placu zabaw wraz z małą architekturą. Budynek został poddany gruntownej rearanżacji funkcjonalnej oraz rozbudowie. Wykonano termomodernizację obejmującą docieplenie ścian zewnętrznych, wymianę stolarki czy instalacji wewnętrznych, podnosząc tym samym klasę energetyczną i komfort cieplny obiektu. 

W wyniku przeprowadzonych prac Przedszkole zmieniło się nie do poznania! Nie tylko zyskało nowoczesny, stylowy wygląd, lecz – co najważniejsze – po raz pierwszy od lat naprawdę przypomina miejsce, w którym swój czas spędzają najmłodsi.  



Przedszkole nr 43 w Zabrzu – historia prawdziwa

– Niemal prawie już nie pamiętamy, jak wyglądał budynek przed zmianami. Przypominają o tym jedynie setki zdjęć zrobionych dla potrzeb dokumentacji – mówi arch. Grzegorz Tkacz z biura PROJEKTPLUSARCHITEKCI, jeden z ojców tej wyjątkowej metamorfozy. – Za to dobrze pamiętamy moment, w którym narodziła się idea zaprojektowania „okna sztuki” – dodaje arch. Tomasz Borkowski, współautor projektu. W tym właśnie miejscu zaczyna się opowieść o budynku, który pomógł dzieciom dostrzec inny świat. 

Historia rozgrywa się w pełnym kontrastów Zabrzu. To tam przy ul. Klonowej zlokalizowane jest Przedszkole nr 43. Przechadzając się ulicami miasta, w każdym niemal miejscu spotykamy się z jego pięknem, miejscami z witalną zielenią, ale i z czarnymi od sadzy elewacjami kamienic. Ten właśnie klimat często jest źródłem inspiracji w twórczości artystycznej śląskich malarzy i tenże klimat towarzyszy niemal codziennie dzieciom idącym do pobliskich szkół i przedszkoli.



A gdyby tak uporządkować ten swoisty chaos wprowadzając go w kadr okien, przez które spojrzenie na świat nabrałoby innego znaczenia? Tak postawione pytanie zrodziło pomysł, aby pełną sprzeczności przestrzeń miejską, oddzielić od dobudowanych sal przedszkola dużym oknem, a w istocie kompozycją wielu okien. Zabieg ten zainicjował pewien tok ciekawych zdarzeń.

Od strony wejściowej na białej jak śnieg elewacji pojawiło się duże, kolorowe, abstrakcyjne okno. Zestawienie kolorowych ram, ciepłych barw oraz wypełnień okiennych zaświeciło pozytywną energią tak mocno charakteryzującą temperament dzieci. Różowy akcent przy drzwiach wejściowych stał się symbolicznym odciskiem szminki takim samym, jak ten pozostawiany na policzkach dziecka przez całus mamy, która odprowadza je właśnie do przedszkola.

Zestawione elementy stolarki z białymi i gładkimi ścianami elewacji Baumit zadziałały jak obrazy osadzone w passe-partout. Tak skomponowana bryła budynku zaczęła pobudzać zmysły przechodniów i pozwoliła im dostrzec element sztuki w przestrzeni miejskiej. Zauważyli też, że wpisała się ona w otoczenie i zaczęła na nie pozytywnie oddziaływać, by w końcu zmienić je na bardziej przyjazne i estetyczne.

Nie zapominajmy jednak o głównych bohaterach tej opowieści – przedszkolakach, dla których w taki sposób zrealizowano obiekt. Duże okno z podziałem na różnej wielkości ramy już zaczyna wpływać na ich wyobraźnię, pobudzając do kreatywnego myślenia. Rzeczywistość widziana w drodze do przedszkola i ta zza okna nie są już takie same. Mali Ola, Monika i Tomek w wydzielonych kadrach dostrzegają inny świat, w którym fragment drzewa i siedzący na gałęzi ptaszek łączą się z fragmentem domu oraz nieba. W końcu też dostrzegają, że to co widzą i często uwieczniają na białej kartce papieru to również forma sztuki.



Opowieść z morałem

Jak każda historia, także i ta ma swój morał. Dobrze zrealizowana inwestycja wpływa pozytywnie na mieszkańców i użytkowników. Na początku, w każdej z nich należy znaleźć pomysł, który później ma być umiejętnie rozwijany. Przy użyciu odpowiednich materiałów architekci godzą wyżej opisane wymagania. Główną rolę w tym przypadku odegrały tynki Baumit. Dały one odpowiednią jakość wszystkim elewacjom, dzięki którym świat dziecka będzie wyglądał zupełnie inaczej... 

Efekt przeprowadzonej metamorfozy doceniają przedszkolaki, ich rodzice, dyrekcja placówki, a także lokalna społeczność, która zyskała miejsce o wysokich walorach estetycznych. Kunszt zrealizowanych prac dostrzega także środowisko architektoniczno-budowlane. Budynek został właśnie nagrodzony przez konkursowe jury tytułem Fasada Roku 2018 w kategorii „budynek po termomodernizacji”, a zwyciężając na poziomie krajowym wpisał się na listę obiektów, które wkrótce zawalczą o kolejne laury w ramach międzynarodowej odsłony zmagań – Baumit Life Challenge. Gratulujemy!


Biuro projektowe PROJEKTPLUSARCHITEKCI s.c. zostało założone w Zabrzu w 2008 r. przez architektów Grzegorza Tkacza i Tomasza Borkowskiego (na bazie działającego nieprzerwanie od 1999 r. biura Projekt Plus). W swojej działalności kładzie nacisk nie tylko na funkcję, lecz także na formę, kompozycję i proporcje układów projektowych. Na swoim koncie ma wiele projektów zrealizowanych zarówno w Polsce, jak również w Niemczech oraz Szwecji. Wielokrotnie nagradzane i wyróżniane. Tylko w tym roku zostało laureatem nagrody International Architecture Awards 2018, przyznawanej projektom wykazującym doskonałość i innowacyjność w architekturze i wzornictwie. Zajęło też I miejsce w konkursie Tubądzin Design Awards 2018 w kategorii Unlimited Architecture dla domu #Unlimited_House. Listę tegorocznych sukcesów zespołu projektowego ze Śląska uzupełnia tytuł Fasady Roku 2018 w kategorii „budynek po termomodernizacji” przyznany przez konkursowe jury za rozbudowę Przedszkola nr 43 w Zabrzu.


Fot. Baumit


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom ukryty w głębi lasu - projekt Artem Babayants Architects

Pracownia Artem Babayants Architects wyszła na przeciw oczekiwaniom osób, które marzą o własnej posiadłości zlokalizowanej gdzieś w środku lasu i stworzyła projekt niskobudżetowego i samowystarczalnego leśnego domku. Nowoczesna przestrzeń zamknięta w kubistycznej bryle może być ciekawą alternatywą dla standardowych domów letnich.

więcej

Wreszcie u siebie! - Pracownia Projektowa MGN

W wynajmowanym mieszkaniu nikt tak naprawdę nie czuje się jak u siebie. Wprawdzie można wstawić swój fotel czy inny mebel i otoczyć się ulubionymi drobiazgami, ale resztę wystroju, nawet jeśli jest brzydki czy niemodny, trzeba zaakceptować. Jaka jest na to rada? Nie pozostaje nic innego, jak kupić własne lokum i urządzić je po swojemu!

więcej

Projekt budynku biurowego Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii Biurowce

Prezentujemy kolejny projekt wrocławskiego biura AP Szczepaniak nagrodzony w konkursie Global Future Design Awards. Budynek biurowy Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii „Biurowce”. Pierwszym nagrodzonym projektem, który prezentowaliśmy na infoArchitekta.pl jest "Atal Towers". Zdobył on pierwszą nagrodę w kategorii „Architektura – budynek wielofunkcyjny”.

więcej

Oryginalna konstrukcja od FGMF Architects

Miejsca, w których deweloperzy stawiają nowe budynki mieszkalne zazwyczaj na długo przed rozpoczęciem budowy pozostawione są opustoszałe i zaniedbane. Pracownia projektowa FGMF wpadła na oryginalny pomysł, aby zwykle rusztowanie zamienić w oryginalny projekt. Tak powstał tymczasowy obiekt Stand POD ożywiający szarą, miejską przestrzeń.

więcej

Połączenie idealne, czyli klasyka z odrobiną luksusu na warszawskiej Woli

Wystrój mieszkania na warszawskiej Woli tworzy ciekawy miks stylów spiętych klamrą koloru – wyróżniającą się barwą jest tu niebieski w estetycznym otoczeniu bieli, szarości i akcentów czerni. Jasny, przestronny apartament wygląda elegancko, przytulnie i nowocześnie. Mimo stylistycznej mieszanki wystrój jest spójny.

więcej

Centrum kultury Jiande - projekt pracowni GOA

Projekt składa się z czterech obiektów kulturalnych: centrum kongresowo-wystawienniczego, hali wystawienniczej, muzeum oraz centrum aktywności dla kobiet i dzieci. Koncepcja zakłada zintegrowanie czterech budynków w postaci jednego, dużego obiektu. Projektanci postawili na niską, rozciągniętą zabudowę wzdłuż rzeki.

więcej

Rewitalizacja według włoskiej pracowni Piuarch

Udana rewitalizacja może odświeżyć miejską przestrzeń i nadać jej nowego charakteru. Metamorfoza może dotyczyć zarówno obiektów użyteczności publicznych jak i projektów komercyjnych. Przykładami dobrych rozwiązań są realizacje włoskiej pracowni Piuarch.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj