Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 21.12.2018 10:07


Muzeum Powstania Warszawskiego - projekt pracowni Mirosława Nizio

Przeglądaj zdjęcia ->
Muzeum Powstania Warszawskiego - projekt pracowni Mirosława Nizio

Projekt pracowni Mirosława Nizio zajął pierwsze miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną rozbudowy i modernizacji Muzeum Powstania Warszawskiego. Koncepcja wybrana przez jury spośród 11 zgłoszonych do konkursu, zakłada  rozbudowę przestrzeni i wprowadzenie nowych rozwiązań funkcjonalnych , wynikających z potrzeb rozwojowych instytucji. Wyniki konkursu ogłoszono 19 listopada 2018. Dokładnie 15 lat temu pracownia wygrała konkurs na projekt ekspozycji stałej w tworzonym wówczas Muzeum.

Opracowana przez Mirosława Nizio i jego zespół koncepcja przebudowy Muzeum Powstania Warszawskiego zakłada stworzenie w obrębie obiektu nowych funkcjonalnych przestrzeni, na które zapotrzebowanie pojawiło się w toku działalności placówki. Projekt przewiduje zarówno stworzenie nowej obszernej i wygodnej strefy wejściowej Muzeum, która stałaby się jego wizytówką, jak również nowego zagospodarowania terenu, związanego ze zmianami organizacji ruchu zwiedzających oraz dodatkowej strefy magazynowej.


Nowy projekt ma pokazać relację między przeszłością i współczesnością. Obszar będzie podzielony na dwie części. Pierwsza z nich, merytoryczna, będzie związana z wystawą stałą i dotychczasowym budynkiem. Druga – zlokalizowana od strony ulicy Towarowej – stanie się symbolem  współczesności. Strefa otwarta na miasto będzie się składała z Pawilonu Wejściowego i strefy wejściowej. Od strony głównej arterii komunikacyjnej zostanie zlokalizowane wejście główne na teren Muzeum co pozwoli w projektowanym budynku wyodrębnić rozległą przestrzeń sprzyjającą edukacji, rekreacji, a także refleksji nad treściami związanymi z Powstaniem Warszawskim. Strefa będzie pełnić rolę służebną wobec merytorycznej głównej wystawy stałej. Stanie się też swoistą meta-przestrzenią Muzeum, służącą dialogowi, dyskusji i refleksji.


Głównym elementem nowej strefy wejściowej jest pawilon zlokalizowany od strony ulicy Towarowej. Jego forma i lekkość nawiązuje do działającego w tym miejscu dotychczas Pawilonu na Lato (Pokój na lato). Istniejący na terenie Muzeum Mur Pamięci pozostanie niezmieniony od strony zachodniej, gdzie umieszczone są pamiątkowe inskrypcje. Od strony wschodniej wzdłuż niego powstanie nowy mur o tej samej wysokości i długości. 


We wnętrzu budynku zaakcentowane będą trzy trzony funkcjonalne. Pierwszym będzie strefa „welcome centre”, zawierająca m.in.: punkt informacyjny, sklepik muzealny, bramki kontroli bezpieczeństwa, kasy, a dalej szerokie schody i windy, wiodące w dół do podziemnego łącznika prowadzącego na wystawę w głównym budynku muzealnym oraz do strefy wielofunkcyjnej z małą kawiarnią. Drugi filar mieści pomieszczenia służące edukacji, a trzeci restaurację. Wnętrze Pawilonu będzie jasne i otwarte. To wrażenie zbudują m.in. wielkie ściany szklanych okien oraz bujna, żywa roślinność. Wewnątrz ramy okienne są licowane jasnym drewnem. Od zewnątrz są zaś wykończone czarną stalą, co stanowi uzewnętrznienie powagi i dramaturgii Powstania.


Dach projektowanego Pawilonu Wejściowego niczym pochylnia podnosi się w kierunku północnym. Zgodnie z założeniem architektów będzie on stanowić m.in. taras widokowy do oglądania zabytkowych budynków byłej elektrowni tramwajowej i panoramy miasta. W miejscu gdzie dach Pawilonu będzie się stykał z ziemią, znajdzie się niewielki plac. 

Istniejąca bryła budynku Muzeum, wieża muzealna wraz z nowo zaprojektowanym Pawilonem Wejściowym, rozciągniętym wzdłuż ulicy Towarowej, tworzą w warstwie architektoniczno-plastycznej swoistą rzeźbę przestrzenną.


W 2003 roku pracownia Mirosława Nizio wygrała konkurs na projekt ekspozycji stałej w powstającym wówczas Muzeum Powstania Warszawskiego. Zwycięski projekt powstał we współpracy z Jarosławem Kłaputem oraz Dariuszem Kunowskim. Nizio Design International  odpowiadało za współtworzenie projektu wystawy stałej oraz za jej realizację. Była to pierwsza tego rodzaju multimedialna i interaktywna wystawa narracyjna w Polsce, która zrewolucjonizowała myślenie o projektowaniu muzealnych ekspozycji i do dziś jedną z najchętniej i najliczniej odwiedzanych wystaw w stolicy. 


Dyskusja pokonkursowa odbędzie się 15 stycznia 2019 (wtorek) w Sali pod Liberatorem Muzeum Powstania Warszawskiego, o godz. 18.00. Wstęp wolny. 


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Apartament na Muranowie według projektu pracowni Taff Architekci

Klimatyczne kawiarnie i restauracje, zabytki i przepiękny Ogród Krasińskich. Muranów ma nieodparty urok. Mimo że znajduje się niemal w samym sercu Warszawy - pęd stolicy nie jest tu tak odczuwalny. Właśnie tu, w jednej z kamienic, mieści się luksusowy apartament, który przypomina misterną mozaikę, składającą się ze sztuki, dobrego designu i starannie dobranych detali.

więcej

Projekt pracowni Nizio Design International na shortliście East Centric Arhitext Awards

Zaprojektowane przez pracownię Nizio Design International Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej trafiło na shortlist East Centric Arhitext Awards. Na krótkiej liście konkursu dla najlepszych środkowoeuropejskich projektów architektonicznych i urbanistycznych ostatnich lat, znalazły się 34 ze 134 projektów rozpatrywanych przez międzynarodowe jury.

więcej

Dom po przekątnej - pracownia architektoniczna 81.waw.pl

Dom po przekątnej to projekt podmiejskiej willi, której elewację pokryto deską zmieniającą kolor wraz z upływem czasu. Architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL mieli za zadanie stworzenie dla przyszłych lokatorów nowoczesnego i komfortowego projektu, który jednocześnie wpisywałby się w okolicę Puszczy Kampinoskiej.

więcej

Konkurs Art Moves na najlepszą pracę bilbordową rozstrzygnięty!

Ogromne zainteresowanie twórców z całego świata Konkursem Art Moves – otrzymaliśmy prace z 68 krajów świata! W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Nadciągająca katastrofa czy szansa by uratować siebie i świat?” Znamy już laureatów konkursu – zwycięzcę i 9 prac wyróżnionych.

więcej

Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przestrzeń, która oddziałuje na wszystkie zmysły, pozwala się wyciszyć i na chwilę zwolnić. Starannie przemyślana, ascetyczna, pełna odwołań do natury i ziemi – pozbawiona nadmiaru przedmiotów, w której nie ma miejsca na przypadek. Przestrzeń dająca azyl od zgiełku miejskiego życia – o takim miejscu marzyli właściciele.

więcej

Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Lokalizacja w sercu Warszawy, cisza, spokój i kreatywnie zaaranżowana przestrzeń. Ostatnia realizacja architektów z pracowni Decoroom jest spełnieniem wizji inwestorki, której zależało, by w centrum miasta stworzyć azyl, jednocześnie uciekając od utartych rozwiązań projektowych. To dowód na to, że nowoczesne wnętrza z mocną, industrialną nutą jednocześnie mogą być przytulne i pełne ciepła.

więcej

Siłownia i spa Lush Life - projekt pracowni MADAMA

Moda na zdrowy tryb życia trwa. Miejsc, gdzie można go realizować jest coraz więcej. Jednym z nich jest przestrzeń Lush Life, zaprojektowana przez architektki z pracowni MADAMA, w której mieści się siłownia oraz salon odnowy biologicznej. Punkt zlokalizowany w Turku nieopodal Poznania wyróżnia się jednak dopracowanymi w każdym detalu wnętrzami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";