Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 30.01.2019 09:00


Hotel jak ogród - projekt pracowni Noa

Hotel jak ogród - projekt pracowni Noa

Hotel Seehof prowadzony przez włoską rodzinę, za sprawą pracowni architektonicznej Noa, przemienił się w nowoczesne i luksusowe miejsce. Obiekt idealnie wkomponowuje się w otaczający go krajobraz zachowując przy tym elegancki i niepowtarzalny charakter. Inspiracją dla projektu była architektura ogrodowa.

W 2017 hotel przeszedł gruntowną renowację. Dodano 16 nowych apartamentów, nowy basen i strefę spa. Głównym celem metamorfozy było dostosowanie budynku do otaczającego go krajobrazu przy jednoczesnym podniesieniu standardu obiektu.

Hotel zlokalizowany jest w północnej części Włoch w miejscowości Bressanone. Położenie w górach nadaje hotelowi alpejskiej atmosfery z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Cechą wyróżniającą projekt z zewnątrz są duże, głębokie loggie będące otwartymi przestrzeniami, które optycznie powiększają apartamenty, a także pozwalają na "wpuszczenie" natury do środka. Charakter obiektu podkreślają drewniane elementy połączone ze stonowanymi, ziemistymi kolorami.

Autorem koncepcji jest włoskie studnio architektoniczne Noa, które tworzą Lukas Rungger oraz Stefan Rier. Renowacja hotelu Seehof w Bressanone przyniosła pracowni duży rozgłos. Projekt został nagrodzony m.in. w konkursie A'Design Award & Competition 2018.






Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Obiekt schowany jest za dzikimi tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska.

więcej

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar

Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

więcej

Na styku kultur - projekt Angel Verdasco Arquitectos

W 2003 roku w hiszpańskim mieście Melilla leżącym na wschodnim wybrzeżu Maroka w Afryce zamknięto miejski rynek. W 2008 roku ogłoszono konkurs na projekt zagospodarowania pustego terenu. Władze miasta postanowiły przenieść tam trzy ośrodki edukacyjne: Akademię Muzyczną, Szkołę Języków i Centrum Edukacyjne dla Dorosłych. Konkurs wygrała pracowania Ángel Verdasco Arquitectos, a ukończony obiekt oddano do użytku w 2018 roku.

więcej

Odrodzone dziedzictwo – perła Wielkopolski znów błyszczy

Pałace i inne obiekty rezydencjonalne to od wieków integralna część polskiego krajobrazu. Jedną z takich niezwykłych pamiątek przeszłości jest Pałac w Jankowicach pod Tarnowem Podgórnym (woj. wielkopolskie), który dzięki zabiegom renowacyjnym niedawno powrócił do czasów swojej największej świetności, zdobywając przy tym tytuł Fasady Roku 2018.

więcej

Rajskie klimaty w industrialnym stylu - projekt ONG&ONG

Industrialne inspiracje dobrze sprawdzają się nie tylko na tle miejskiej panoramy, ale również... w rajskim ogrodzie. Przykładem takiego połączenia jest projekt nowoczesnej, singapurskiej rezydencji według pracowni ONG&ONG.

więcej

Biało-czarne wnętrze restauracji RL

Inspirowane chińską filozofią Yin i Yang, wnętrze tajwańskiej restauracji RL intryguje swoją czarno-białą kolorystyką. Z jednej strony jasne i otwarte, z drugiej - klimatyczne i nowoczesne. Autorem aranżacji jest tajwański projektant Min-Han Lin. Koncepcja wnętrza restauracji RL została nagrodzona w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj