Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 30.01.2019 07:30


Fasada Roku 2018: Szkoła Podstawowa w Gostyniu

Przeglądaj zdjęcia ->
Fasada Roku 2018: Szkoła Podstawowa w Gostyniu
Szkoła Podstawowa nr 1 w Gostyniu, fot. Baumit

Czas spędzony w szkole podstawowej jest ważnym okresem w życiu człowieka. To tam rozpoczynamy swoją wieloletnią przygodę z edukacją, często odkrywając swoje życiowe pasje. To czas, w którym łączy się naukę z zabawą, zbierając niesamowite wspomnienia. Wielu zyskuje tam przyjaciół na całe życie. Czasami zdarza się jednak, że w tego typu placówkach zaczyna brakować miejsca. Szkoły zwykle rozwiązują ten problem wynajmując inne budynki pod cele dydaktyczne. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku Szkoły Podstawowej nr 1 w Gostyniu. Na szczęście pojawiła się możliwość rozbudowy wynikiem czego szkoła na inaugurację roku szkolnego 2018/2019 przywitała swoich uczniów nową odsłoną. 

Plany na rozbudowę placówki powstały w 2014 roku. W 2017 roku Urząd Miejski w Gostyniu nawiązał kontakt z biurem architektonicznym PL+ sp. z o.o. z pytaniem o gotowość do pełnienia Nadzoru Autorskiego. I tym sposobem, prace rozpoczęły się w drugiej połowie 2017 roku, a zakończyły w sierpniu 2018 roku. 

Kubatura szkoły została zwiększona ponad dwukrotnie. Budynek zyskał tym samym 6 nowych sal lekcyjnych, pokój nauczycielski z zapleczem socjalnym, świetlicę, szatnie, a także hol wejściowy oraz pomieszczenia magazynowe i techniczne. Dodatkowo zamontowano windę, dzięki której można dostać się na każdą kondygnację. Przed wejściem powstała dodatkowo wielofunkcyjna przestrzeń integracyjna dla użytkowników obiektu.


Pracując nad tą inwestycją, architekci stanęli przed kilkoma wyzwaniami. Wszystko przez dość problematyczne położenie budynku. Szkoła znajduje się w centrum miasta. Z jednej strony sąsiaduje z zabytkowym kościołem, z drugiej – z blokami z lat 90-tych i dyskontami spożywczymi. Jednak tak zróżnicowane otoczenie to nie wszystko. Dodatkowo budżet na cały projekt był ograniczony, a przebudowa musiała przebiegać zgodnie z wymaganiami Konserwatora Zabytków - budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej. Pracy nie ułatwiały również grunty organiczne na terenie budowy.

Zadanie zostało wykonane wzorowo. Powstała budowla spójna z trendami szkolnictwa XXI wieku, przy jednoczesnym nawiązaniu do klasyki lat 20. 


Jak podsumował Paweł Litwinowicz, architekt z PL+sp.z o.o.: Ten projekt był dosyć ciekawy. Budynki oświaty to zawsze wyzwanie, w którym musimy brać pod uwagę nie tylko wymagania bieżących użytkowników, ale także „elastyczność” rozwiązań projektowych pozwalającą na dostosowanie funkcji do zmieniających się realiów – zarówno demograficznych, jak i tych wprowadzanych przez ustawodawcę. 

Dziś Szkoła Podstawowa nr 1 w Gostyniu może pochwalić się dobrze wyposażonym budynkiem. Czyją zasługą jest powodzenie projektu? Jak podpowiada Paweł Litwinowicz: O sukcesie inwestycji nie decyduje jeden podmiot czy jednostka. To połączenie dobrego pomysłu oraz równie dobrego Projektanta, Inwestora, Wykonawcy i Nadzoru Inwestorskiego jest najlepszą recepturą na sukces.


Do renowacji użyto materiałów firmy Baumit. Firma znana jest architektom z PL+sp.z o.o. od lat. Z powodu wykorzystania na elewacji różnych gramatur tynków konieczne było przetestowanie wielu prób z użyciem wszelkich materiałów. I to właśnie próbki firmy Baumit ostatecznie przekonały zespół. 

Nową szkołę doceniło jury konkursu Fasada Roku 2018. Obiekt zwyciężył w kategorii "Budynek niemieszkalny nowy". O wygranej przesądziło między innymi przyjazne użycie kolorów i struktur, a także propagowanie tego typu obiektów w mniejszej miejscowości. Jest to wzorzec szkoły na 100-lecie odzyskania niepodległości. Zwycięstwo umożliwiło budynkowi dołączenie do międzynarodowej obsady Baumit Life Challenge Awards 2020 gdzie będzie walczył o tytuł Europejskiej Fasady Roku.


Patronat Honorowy nad Fasadą Roku 2018 objęły Stowarzyszenie Architektów Polskich (SARP) oraz Fundacja Twórców Architektury (FTA). Patronat medialny nad tegoroczną edycją sprawują tak prestiżowe redakcje jak: „Architektura-Murator”, „Ekspert Budowlany”, „Izolacje”, „Murator”, „Renowacje i Zabytki”, a także portale internetowe: architektura.muratorplus.pl, bryla.pl, infoarchitekta.pl, sztuka-architektury.pl czy muratorplus.pl.

Więcej informacji o konkursie na stronie: www.fasadaroku.pl




Patronat medialny infoArchitekta.pl




www.baumit.com
www.facebook.com/BaumitPolska


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Apartament na Muranowie według projektu pracowni Taff Architekci

Klimatyczne kawiarnie i restauracje, zabytki i przepiękny Ogród Krasińskich. Muranów ma nieodparty urok. Mimo że znajduje się niemal w samym sercu Warszawy - pęd stolicy nie jest tu tak odczuwalny. Właśnie tu, w jednej z kamienic, mieści się luksusowy apartament, który przypomina misterną mozaikę, składającą się ze sztuki, dobrego designu i starannie dobranych detali.

więcej

Projekt pracowni Nizio Design International na shortliście East Centric Arhitext Awards

Zaprojektowane przez pracownię Nizio Design International Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej trafiło na shortlist East Centric Arhitext Awards. Na krótkiej liście konkursu dla najlepszych środkowoeuropejskich projektów architektonicznych i urbanistycznych ostatnich lat, znalazły się 34 ze 134 projektów rozpatrywanych przez międzynarodowe jury.

więcej

Dom po przekątnej - pracownia architektoniczna 81.waw.pl

Dom po przekątnej to projekt podmiejskiej willi, której elewację pokryto deską zmieniającą kolor wraz z upływem czasu. Architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL mieli za zadanie stworzenie dla przyszłych lokatorów nowoczesnego i komfortowego projektu, który jednocześnie wpisywałby się w okolicę Puszczy Kampinoskiej.

więcej

Konkurs Art Moves na najlepszą pracę bilbordową rozstrzygnięty!

Ogromne zainteresowanie twórców z całego świata Konkursem Art Moves – otrzymaliśmy prace z 68 krajów świata! W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Nadciągająca katastrofa czy szansa by uratować siebie i świat?” Znamy już laureatów konkursu – zwycięzcę i 9 prac wyróżnionych.

więcej

Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przestrzeń, która oddziałuje na wszystkie zmysły, pozwala się wyciszyć i na chwilę zwolnić. Starannie przemyślana, ascetyczna, pełna odwołań do natury i ziemi – pozbawiona nadmiaru przedmiotów, w której nie ma miejsca na przypadek. Przestrzeń dająca azyl od zgiełku miejskiego życia – o takim miejscu marzyli właściciele.

więcej

Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Lokalizacja w sercu Warszawy, cisza, spokój i kreatywnie zaaranżowana przestrzeń. Ostatnia realizacja architektów z pracowni Decoroom jest spełnieniem wizji inwestorki, której zależało, by w centrum miasta stworzyć azyl, jednocześnie uciekając od utartych rozwiązań projektowych. To dowód na to, że nowoczesne wnętrza z mocną, industrialną nutą jednocześnie mogą być przytulne i pełne ciepła.

więcej

Siłownia i spa Lush Life - projekt pracowni MADAMA

Moda na zdrowy tryb życia trwa. Miejsc, gdzie można go realizować jest coraz więcej. Jednym z nich jest przestrzeń Lush Life, zaprojektowana przez architektki z pracowni MADAMA, w której mieści się siłownia oraz salon odnowy biologicznej. Punkt zlokalizowany w Turku nieopodal Poznania wyróżnia się jednak dopracowanymi w każdym detalu wnętrzami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";