Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 17.02.2019 11:00


Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

Budynek zlokalizowany jest w nowej, modnej okolicy w mieście Daegu w Korei Południowej. Głównym wyzwaniem dla pracowni projektowej były wytyczne zagospodarowania terenu dotyczące wysokości i wielkości zabudowy. Architekci postanowili podzielić przestrzeń na kilka mniejszych pomieszczeń uzupełniając ją w środku dodatkowymi poziomami. Dwupiętrowy budynek w rzeczywistości stał się przestrzenią łączącą w sobie aż cztery piętra.

Fasadę obiektu wypełniają duże przeszklone okna w różnych, geometrycznych kształtach, których uzupełnieniem są drewniane elementy. Zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz materiałem przeważającym w projekcie jest beton. Sufity pokryto jasnym drewnem, dzięki czemu uzyskano efekt jasnej i przyjaznej przestrzeni.

Informacje o projekcie:

Architektura: 2m2 Architects
Realizacja 2014 -2015
Lokalizacja: Daegu, Korea Południowa
Zdjęcia: Shin Kyungsub




fot. A'Design Award & Competition


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Mieszkanie Gdańsk Niepołomicka - projekt Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Mieszkanie zostało zaplanowane z myślą o parze z dwójką dzieci. Po analizie rzutów od dewelopera zdecydowano się na zmianę lokalizacji aneksu kuchennego, co pozwoliło zaaranżować przestrzeń korzystniejszą dla inwestorów.

więcej

Polacy wśród nagrodzonych w konkursie eVolo 2019 Skyscraper

Kolejny raz z rzędu wśród nagrodzonych prac w konkursie magazynu eVolo "2019 Skyscraper Competition" znalazł się polski projekt. Koncepcja wieżowca Klaudii Gołaszewskiej i Marka Grodzickiego zajęła II miejsce w konkursie.

więcej

Miasteczko filmowe pełne oryginalnych rzeźb. Projekt Chongqing Basic Element Architecture

Miasteczko Filmowe to nowa przestrzeń wystawiennicza i centrum sprzedażowe zlokalizowane w Zhengzhou w Chinach. Projekt powstał za sprawą Giganta nieruchomości Central China Real Estate i sieci kin i telewizji Huayi Brothers. Miejsce to wypełniło się oryginalnymi rzeźbami i instalacjami, które podkreślają charakter obiektu.

więcej

Trendy w aranżacji sypialni

Sypialnia to miejsce wyjątkowe - to tu rozpoczynamy i kończymy każdy dzień. Przygotowujemy się, by sprostać codziennym wyzwaniom i wypoczywamy. W zależności od naszych upodobań, może to być przestrzeń elegancka i pełna harmonii, albo wręcz przeciwnie – artystyczna i ekstrawagancka. Oto najnowsze trendy w aranżacji sypialni.

więcej

Linie Emirates prezentują swój pawilon na Expo 2020 w Dubaju

Linie Emirates, partner kategorii Premier i oficjalna linia lotnicza Expo 2020 w Dubaju, zaprezentowały projekt i planowane atrakcje niezwykle nowoczesnego pawilonu szykowanego na wielkie wydarzenie, które potrwa pół roku. Projekt pawilonu Emirates i program dla zwiedzających wykorzystuje interaktywne technologie i koncepcje, których motywem przewodnim jest przyszłość lotnictwa komercyjnego. Przewoźnik rozpoczął już budowę pawilonu – prace ruszyły w marcu tego roku.

więcej

Modernistyczna biblioteka Heyuan

Duża modernistyczna bryła Biblioteki Publicznej Heyuan nawiązuje do tradycji architektonicznych lokalnej chińskiej grupy etnicznej Hakka. W ubiegłym roku projekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie A'Design Award & Competition. Autorem koncepcji jest Paul Bo Peng z australijskiej pracowni IAPA Pty Ltd.

więcej

Przedszkole Lion - projekt VMDP

Międzynarodowe przedszkole The Lion znajduje się w starej dzielnicy mieszkalnej w mieście Guangzhou w Chinach. W okolicy do tej pory brakowało wygodnego i bezpiecznego miejsca do nauki i zabawy dla dzieci. Pracownia projektowa VMPDE podjęła się zadania stworzenia nowej placówki. W rezultacie dawne fabryczne przestrzenie zmieniły się w nowoczesne a jednocześnie przytulne i przyjazne wnętrze dla dzieci.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj