Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 12.02.2019 11:40


Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Przeglądaj zdjęcia ->
Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG


Zlokalizowana w Singapurze, modernistyczna rezydencja KAP House to połączenie nowoczesnej i tropikalnej architektury. Projekt pracowni ONG&ONG wyróżnia się oryginalną elewacją i wnętrzem otwartym na naturę.

Prace nad projektem rozpoczęły się w 2013 roku, a zakończyły w roku 2016. Jest to już drugi projekt pracowni ONG&ONG, który został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition. 

Obiekt schowany jest za dzikimi, tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu wnętrza na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska. 

Wnętrze budynku to duże, otwarte przestrzenie. Przejście z salonu do ogrodu wykonano z całości wysuwanego szkła, dzięki czemu zlikwidowano granicę między naturą, a tym co wewnątrz obiektu. Aranżację wnętrza uzupełniają minimalistyczne meble i dodatki, a w tym duży ażurowy regał, który oddziela wizualnie przestrzeń zachowując przy tym efekt otwartej przestrzeni.

Również z zewnątrz projekt robi duże wrażenie. Górną część elewacji wykonano z drewna. Zastosowanie naturalnych materiałów nie tylko dodaje ciekawego wyglądu rezydencji, ale pełni również funkcję naturalnej ochrony przed światłem i wysokimi temperaturami. W projekcie zastosowano również takie materiały jak cegła i beton.


Informacje o projekcie:

Pracownia: ONG&ONG
Zespół:
Diego Molina, Maria Arango, Eleazar Manahan, Tomas Jaramillo, Ryan Manuel, Julius Caramat and Lee Cheow Yeh 
Zdjęcia: Derek Swalwell


fot. A'Design Award & Competition 



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Mieszkanie dla podróżniczki

Idealne mieszkanie dla osoby uwielbiającej podróże? Przede wszystkim stanowiące oazę spokoju i relaksu, do którego wraca się po przyjeździe z kolejnej wyprawy. Architekci z Tyma Projekt zaprojektowali mieszkanie nie tylko stwarzające przestrzeń do wypoczynku, ale również kolorystyką nawiązujące do pasji klientki oraz oświetlone oprawami marki AQForm.

więcej

Szkoła "Wunderpark" - projekt Archstruktura

Główną inspiracją dla architektów była wizja szkoły w otoczeniu natury. Ideą projektu była chęć otwarcia budynku na środowisko naturalne. Duże, panoramiczne szyby przepuszczają sporą ilość światła dziennego, ale również pozwalają na podziwianie pięknych widoków wokół.

więcej

The Lobby, Tridel - projekt II BY IV DESIGN

The Lobby to nowe biuro studia projektowego Tridel w Kanadzie. Za projekt odpowiada Dan Menchions i Keith Rushbrook z II BY IV DESIGN. Zadaniem zespołu było opracowanie koncepcji studia, które pozwoliłoby na zintegrowanie rozproszonych biur Tridel z całego świata w nowym, jednym miejscu.

więcej

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej RP w Lublinie

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczpospolitej w Lublinie organizowanym przez Muzeum Lubelskie w Lublinie i Zarząd Główny SARP zajął projekt WXCA i Ralph Appelbaum Associates (RAA). Sąd konkursowy pod przewodnictwem arch. Bolesława Stelmacha przyznał nagrodę jednomyślnie i docenił pracę m.in. za racjonalne podejście do zabytku i wykorzystanie go jako eksponatu.

więcej

Wyniki konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2019

Zakończył się kolejny konkurs organizowany przez platformę APR: Urban Design & Architecture Design Awards 2019. Prezentujemy laureatów głównych nagród we wszystkich kategoriach. W konkursie nie zabrakło również polskich akcentów.

więcej

Fasada Roku 2019: jury wyłoniło zwycięzców!

Konkurs Fasada Roku 2019 powoli przechodzi do historii. Jurorzy właśnie odkryli ostatnie karty, wyłaniając zwycięzców i wyróżnionych. Dla tych pierwszych ta przygoda z całą pewnością jeszcze się nie kończy. Triumfując na poziomie krajowym, cała piątka wpisała się na listę obiektów, które będą reprezentowały polską myśl architektoniczną na scenie międzynarodowej.

więcej

I miejsce w konkursie na rewitalizację i adaptację Wielkiego Pieca

Wielki Piec kiedyś przetwarzał rudy żelaza. Dziś udostępniony do zwiedzania będzie przetwarzać świadomość. Świadomość historii i świadomość miejsca będą materiałem świadomej przyszłości. Proces technologiczny Wielkiego Pieca został pozbawiony logicznego zakończenia w postaci miejsca spustu surówki w hali lejniczej. Nowa inwestycja przywraca ciągłość i sens tego procesu. Pustka po rozebranej hali lejniczej zastanie na nowo wypełniona treścią.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";