Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 11.02.2019 09:39


Nowy kampus Głównego Urzędu Miar



Nowy kampus Głównego Urzędu Miar

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar zostanie zlokalizowany w Kielcach na obszernej działce u stóp Góry Hałasa.


Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.



Budynki kampusu rozmieszczono wokół centralnego, wewnętrznego dziedzińca – taki układ bardzo dobrze wpisuje się w rozległą działkę o nieregularnych kształtach i umożliwia łatwą rozbudowę zespołu w przyszłości.



Ten układ przestrzenny odpowiada archetypowi miejsca z ograniczonym dostępem publicznym, miejsca przechowywania i opracowywania wzorców wiedzy udostępnianej ogółowi społeczeństwa - podobne funkcje w przeszłości pełniły klasztory, uniwersytety, biblioteki itp.

Układ funkcjonalny kampusu oparty jest o podział na osobne strefy funkcjonalne:
  • strefa publiczna z placem i budynkiem dydaktycznym przed kampusem.
  • strefa biurowa wokół wewnętrznego dziedzińca.
  • strefa zewnętrzna o charakterze przemysłowym mieszcząca laboratoria badawcze.
  • Strefa zieleni okalająca wszystkie zabudowania.



Całość kompozycji zabudowy kampusu została podporządkowana modułowi projektowemu. Wszystkie rzuty, elewacje, przekroje, ciągi komunikacyjne oraz elementy zagospodarowania terenu oparto o siatkę ortogonalną o skoku 150 cm. Ten strukturalny korzeń projektowanej zabudowy obrazuje ludzką skłonność do uporządkowania świata, zmierzenia i zważenia go – przełożenia na zapisywalne parametry. Główny Urząd Miar jest kwintesencją takich prób zrozumienia świata. Ortogonalny i przewidywalny układ budynków zderza się tutaj z nieregularnością ukształtowania terenu, chaosem i ciągłymi zmianami zachodzącymi w naturze.



Materiały użyte w projekcie kompleksu GUM w swoim zamierzeniu oddają charakter inwestycji. Kampus jest miejscem gdzie spotyka się natura i prostota zastanego miejsca z technologicznym zaawansowaniem procesów składających się na działalność instytucji. Budynki kampusu zostaną wykończone naturalnym kamieniem miejscowego pochodzenia, a pozostałe elementy, takie jak kładki, wykończenia okien, glifów okiennych i drzwiowych oraz zabudowa techniczna na dachach będą wykonane ze stali i szkła. Bezpośrednią inspiracją dla kompozycji elewacji kamiennych są wyrobiska piaskowca zlokalizowane w okolicy inwestycji (kamieniołom Tumlin-Gród) - ich wertykalna artykulacja będąca efektem procesu technologicznego pozyskiwania kamienia, znalazła swe odzwierciedlenie w rysunku kamienia wykańczającego ściany. Struktura wykończenia budynków jest zestawianiem małych elementów kamiennych, składający się na jednolity masyw ściany, złożony z powtarzalnych „jednostek”.


Projekt



BDM architekci
Racławicka 10
02-601 Warszawa
www.bdma.pl
biuro@bdma.pl

Zespół
Krzysztof Banaszewski
Maciej Dembiński
Filip Karlicki (kontakt: karlicki@bdma.pl)
Jacek Mroczkowski
Teresa Piecuch
Karolina Wojewoda
Kamila Walewska
Martyna Grygorczuk





















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Obiekt schowany jest za dzikimi tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska.

więcej

Na styku kultur - projekt Angel Verdasco Arquitectos

W 2003 roku w hiszpańskim mieście Melilla leżącym na wschodnim wybrzeżu Maroka w Afryce zamknięto miejski rynek. W 2008 roku ogłoszono konkurs na projekt zagospodarowania pustego terenu. Władze miasta postanowiły przenieść tam trzy ośrodki edukacyjne: Akademię Muzyczną, Szkołę Języków i Centrum Edukacyjne dla Dorosłych. Konkurs wygrała pracowania Ángel Verdasco Arquitectos, a ukończony obiekt oddano do użytku w 2018 roku.

więcej

Odrodzone dziedzictwo – perła Wielkopolski znów błyszczy

Pałace i inne obiekty rezydencjonalne to od wieków integralna część polskiego krajobrazu. Jedną z takich niezwykłych pamiątek przeszłości jest Pałac w Jankowicach pod Tarnowem Podgórnym (woj. wielkopolskie), który dzięki zabiegom renowacyjnym niedawno powrócił do czasów swojej największej świetności, zdobywając przy tym tytuł Fasady Roku 2018.

więcej

Rajskie klimaty w industrialnym stylu - projekt ONG&ONG

Industrialne inspiracje dobrze sprawdzają się nie tylko na tle miejskiej panoramy, ale również... w rajskim ogrodzie. Przykładem takiego połączenia jest projekt nowoczesnej, singapurskiej rezydencji według pracowni ONG&ONG.

więcej

Biało-czarne wnętrze restauracji RL

Inspirowane chińską filozofią Yin i Yang, wnętrze tajwańskiej restauracji RL intryguje swoją czarno-białą kolorystyką. Z jednej strony jasne i otwarte, z drugiej - klimatyczne i nowoczesne. Autorem aranżacji jest tajwański projektant Min-Han Lin. Koncepcja wnętrza restauracji RL została nagrodzona w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Hotel jak ogród - projekt pracowni Noa

Hotel Seehof prowadzony przez włoską rodzinę, za sprawą pracowni architektonicznej Noa, przemienił się w nowoczesne i luksusowe miejsce. Obiekt idealnie wkomponowuje się w otaczający go krajobraz zachowując przy tym elegancki i niepowtarzalny charakter. Inspiracją dla projektu była architektura ogrodowa.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj