Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 11.05.2019 10:00


Dom z prywatnym Giewontem - projekt BXBstudio

Dom z prywatnym Giewontem - projekt BXBstudio

Koncepcja prezentowanego domu opiera się na silnej zależności pomiędzy budynkiem, a otaczającą go przyrodą. Projekt bryły, usytuowanej na widokowej działce w Kościelisku, powierzono interdyscyplinarnej pracowni BXBstudio, mającej na swoim koncie wiele międzynarodowych nagród i status jednej z najlepszych pracowni architektonicznych na świecie, według magazynu Wallpaper. 

Proces tworzenia ponad 300-metrowego domu polegał nie tylko na kreatywnym przetworzeniu lokalnej zabudowy Podhala, ale przede wszystkim na odnalezieniu architektonicznej interpretacji krajobrazu Tatr, z uwzględnieniem okolicznego szlaku na majestatyczny Giewont. Naturalne ukształtowanie terenu sprawiło, że z domu roztacza się wyjątkowy, fenomenalny widok na okolicę. Ideę domu stanowi w dużej mierze swoista metafora wspinaczki górskiej po jasno wytyczonym szlaku, który tworzy nie tyko samo otoczenie domu - dojście i ogród,  ale przede wszystkim jego rdzeń – układ komunikacyjny, zwieńczony spektakularnym widokiem na panoramę najbardziej rozpoznawalnego masywu górskiego w Tatrach.


Prywatny szlak 

Struktura domu pozwala na percepcję wzrokową dynamicznego traktu już z poziomu garażu. Na parterze zlokalizowano przestronny hol oraz spa z widokiem na góry. Część dzienna – widokowa - została umiejscowiona na piętrze, tak by wzmocnić doświadczenie okalającej dom natury. Widoczny w całkowicie przeszklonej ścianie szczytowej Giewont, stanowi nieodłączny element wnętrza wydzielonego połaciami dwuspadowego dachu. W tym miejscu zdecydowano się na spektakularną kładkę – ostatni odcinek prywatnego szlaku, który przenosi domowników i gości na platformę widokową, zlokalizowaną w najwyższym możliwym punkcie.



Tradycyjna bryła wtopiona w Giewont

Bryła domu nawiązuje do tradycyjnej zabudowy drewnianej powszechnej w Dolinie Kościeliska oraz Dolinie Chochołowskiej. Barwa, tekstura oraz faktura domu przywodzi na myśl krajobraz Tatr: szare, chropowate skały i ośnieżone białe szczyty. Dom łączy charakter schroniska górskiego, wtopionego w surowy krajobraz z nowoczesną interpretacją zabudowy regionalnej. Całość formuje architekturę trwałą, ponadczasową, zakorzenioną w tradycji. Fasadę tworzą przeszklenia oraz mobilne, ażurowe panele, które pozwalają zamykać lub otwierać dom. Dach pokrywa grafitowa blacha. Elementy te nadają bryle lekkości i zaspokajają potrzebę identyfikacji z otoczeniem.




Ten dom nie ma ogrodzenia, on jest ogrodzeniem

Architekci z pracowni Bogusława Barnasia zaprojektowali również przynależący do działki ogród. Użyli do tego naturalnie występujących na tych terenach skał i kosodrzewiny. Mieszkańcy zyskali tym samym otoczenie nie wymagające nakładów pracy i świetnie komponujące się z ideą szlaku na Giewont. Dom nie został ogrodzony, granice działki podkreślono jedynie drewnianą, ażurową konstrukcją. Funkcję bezpiecznego wymknięcia domu ma pełnić mobilna, sterowana fasada parteru.







Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Michał Kiercz, Jakub Dunal, Edyta Ptasznik
Lokalizacja: Kościelisko, Polska
Powierzchnia: 327 m2
Data: 2018-2019
Status: Pozwolenie na budowę


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Mieszkanie Gdańsk Niepołomicka - projekt Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Mieszkanie zostało zaplanowane z myślą o parze z dwójką dzieci. Po analizie rzutów od dewelopera zdecydowano się na zmianę lokalizacji aneksu kuchennego, co pozwoliło zaaranżować przestrzeń korzystniejszą dla inwestorów.

więcej

Polacy wśród nagrodzonych w konkursie eVolo 2019 Skyscraper

Kolejny raz z rzędu wśród nagrodzonych prac w konkursie magazynu eVolo "2019 Skyscraper Competition" znalazł się polski projekt. Koncepcja wieżowca Klaudii Gołaszewskiej i Marka Grodzickiego zajęła II miejsce w konkursie.

więcej

Miasteczko filmowe pełne oryginalnych rzeźb. Projekt Chongqing Basic Element Architecture

Miasteczko Filmowe to nowa przestrzeń wystawiennicza i centrum sprzedażowe zlokalizowane w Zhengzhou w Chinach. Projekt powstał za sprawą Giganta nieruchomości Central China Real Estate i sieci kin i telewizji Huayi Brothers. Miejsce to wypełniło się oryginalnymi rzeźbami i instalacjami, które podkreślają charakter obiektu.

więcej

Trendy w aranżacji sypialni

Sypialnia to miejsce wyjątkowe - to tu rozpoczynamy i kończymy każdy dzień. Przygotowujemy się, by sprostać codziennym wyzwaniom i wypoczywamy. W zależności od naszych upodobań, może to być przestrzeń elegancka i pełna harmonii, albo wręcz przeciwnie – artystyczna i ekstrawagancka. Oto najnowsze trendy w aranżacji sypialni.

więcej

Linie Emirates prezentują swój pawilon na Expo 2020 w Dubaju

Linie Emirates, partner kategorii Premier i oficjalna linia lotnicza Expo 2020 w Dubaju, zaprezentowały projekt i planowane atrakcje niezwykle nowoczesnego pawilonu szykowanego na wielkie wydarzenie, które potrwa pół roku. Projekt pawilonu Emirates i program dla zwiedzających wykorzystuje interaktywne technologie i koncepcje, których motywem przewodnim jest przyszłość lotnictwa komercyjnego. Przewoźnik rozpoczął już budowę pawilonu – prace ruszyły w marcu tego roku.

więcej

Modernistyczna biblioteka Heyuan

Duża modernistyczna bryła Biblioteki Publicznej Heyuan nawiązuje do tradycji architektonicznych lokalnej chińskiej grupy etnicznej Hakka. W ubiegłym roku projekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie A'Design Award & Competition. Autorem koncepcji jest Paul Bo Peng z australijskiej pracowni IAPA Pty Ltd.

więcej

Przedszkole Lion - projekt VMDP

Międzynarodowe przedszkole The Lion znajduje się w starej dzielnicy mieszkalnej w mieście Guangzhou w Chinach. W okolicy do tej pory brakowało wygodnego i bezpiecznego miejsca do nauki i zabawy dla dzieci. Pracownia projektowa VMPDE podjęła się zadania stworzenia nowej placówki. W rezultacie dawne fabryczne przestrzenie zmieniły się w nowoczesne a jednocześnie przytulne i przyjazne wnętrze dla dzieci.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj