Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 4.06.2019 08:33


Koncepcja rewitalizacji Muzeum Historycznego Mcchety w Gruzji

Przeglądaj zdjęcia ->
Koncepcja rewitalizacji Muzeum Historycznego Mcchety w Gruzji

Pracownia Nizio Design International przygotowała na zlecenie Instytutu Polskiego w Tbilisi koncepcję rewitalizacji modernistycznego obiektu wraz z nowoczesną dobudową z przeznaczeniem na Muzeum Historyczne Mcchety w Gruzji. Mirosław Nizio zaprezentował projekt przed Prezydent Gruzji Salome Zurabiszwili podczas wizyty w Pałacu Prezydenckim w Tbilisi. Zaproponowana koncepcja, oparta na formule „żywej lekcji historii”, da zwiedzającym możliwość odkrywania i interpretacji artefaktów będących częścią kulturowego dziedzictwa Gruzji.



Ideą opracowanej przez Nizio Design International koncepcji
jest poddanie rewitalizacji modernistyczno-funkcjonalistycznego budynku dawnego kina w Mcchecie. Architekci zaproponowali zachowanie pierwotnych elementów architektury i dekoracji: spiralnych schodów na zewnątrz i wewnątrz, figuratywnej reliefowej dekoracji na fasadzie oraz barwnej, ceramicznej dekoracji płaszczyznowej na ścianie dawnego foyer kina. Budynek o ekspozycyjno-widowiskowym przeznaczeniu, którego ostateczny kształt będzie efektem przeprowadzonej rewitalizacji oraz towarzyszący mu nowoczesny, nowo zaprojektowany obiekt o funkcji otwartego magazynu muzealnego, mają stanowić dwa skrzydła zespołu muzealnego. Między budynkami znajdzie się zewnętrzny dziedziniec – miejsce spotkań i działań artystycznych. Przeszklenie elewacji po obu stronach dziedzińca umożliwi efektowne wyeksponowanie zgromadzonych we wnętrzu zabytków w formie widocznego z zewnątrz lapidarium, a tym samym wprowadzenie zwiedzających w tematykę muzeum.



Rewitalizowany i nowo projektowany budynek połączy człon centralny, w którym zaplanowano hol główny i wejście. Z holu głównego do budynku ekspozycyjno-widowiskowego zwiedzający dostaną się przez rampę, obiegającą pozostałości dawnych murów, stanowiących symboliczny fundament muzeum. Przeszklona elewacja parteru pozwoli na obserwację z zewnątrz archeologicznych wykopalisk z fundamentami wczesnośredniowiecznej bramy miejskiej. Po przekroczeniu rampy zwiedzający przejdą do zrewitalizowanej klatki schodowej a z niej, krętymi schodami w górę, do zlokalizowanej w dawnym foyer kina przestrzeni wystaw czasowych. Strefę edukacyjną oddziela od niej ściana pokryta ceramiczną dekoracją z motywami gruzińskich zwyczajów ludowych.  Od strony sali edukacyjnej ściana będzie pełniła funkcję ekranu do projekcji. Charakterystyczny spadek podłogi pozwoli na kontynuowanie w tej przestrzeni jej dawnej kinowej funkcji. Na schodkowo zaaranżowanej widowni staną postumenty i ekspozytory do prezentacji historycznych eksponatów. Podłoga przeważającej części przestrzeni dawnej sali kinowej zostanie wypoziomowana, dzięki czemu projektanci wyodrębnią tu salę ekspozycyjną. W przeszklonych ekspozytorach wbudowanych w podłogę, umieszczone będą artefakty. Takie rozwiązanie pozwoli zwiedzającym wczuć się w rolę archeologów śledzących wykopaliska.



Oczyszczona z detali i uskoków modernistyczna bryła dawnego kina, uzupełniona przez wielkie płaszczyzny szkła, będzie tłem dla prezentacji kolekcji muzealnej. Zwiedzający zostaną współuczestnikami spektaklu, którego sceną będzie muzealna ekspozycja, a głównymi bohaterami - efektownie wyeksponowane artefakty. Po rewitalizacji we wnętrzu budynku zostaną wyodrębnione dwa poziomy. Górny będzie podzielony na trzy przestrzenie: ekspozycyjną, wystaw czasowych i edukacyjną. Osadzenie monumentalnej bryły górnej kondygnacji budynku na szklanej, na wskroś oświetlonej elewacji, da efekt lewitowania bryły.



Zaprojektowany przez zespół Mirosława Nizio nowy budynek, stanowiący element kompleksu architektonicznego, będzie nowoczesnym muzealnym magazynem z przestrzeniami naukowymi i administracyjnymi. Wielkie przeszklone ściany elewacji sprawią, że obiekt zyska unikatowy kształt monumentalnego ekspozytora. Będą tu eksponowane artefakty, którym nie zaszkodzi działanie promieni słonecznych, np. kamienne detale. Pozostałe historyczne obiekty trafią do magazynu poniżej poziomu gruntu. Architekci zaproponowali by znalazła się tu również przestrzeń audytoryjna oraz stała wystawa win poświęcona jednej z najstarszych na świecie, gruzińskiej tradycji produkcji trunku. Budynek o czystej i lekkiej formie wkomponowany jest w kontekst otaczającego go parku. Architektura kompleksu, wzbogacona o kontekst tematycznie powiązanych multimedialnych prezentacji wyświetlanych na ścianach i szybach oraz rozwiązania wystawiennicze, nawiązujące do sytuacji wykopalisk archeologicznych pozwolą zwiedzającym na zanurzenie się w historii i dadzą poczucie udziału w naukowych odkryciach.

Dzięki rewitalizacji istniejącego obiektu oraz nowo zaprojektowanemu budynkowi, Muzeum Historii Mcchety ma się stać dynamicznie funkcjonującym centrum edukacyjnym i naukowym. Projekt został opracowany na zlecenie Instytutu Polskiego w Tbilisi. Mirosław Nizio zaprezentował go podczas spotkania z udziałem Pani Prezydent Gruzji Salome Zurabiszwili, zorganizowanego przez Kancelarię Prezydenta Gruzji przy współpracy z Instytutem Polskim w Tbilisi oraz Agencją Ochrony Dziedzictwa Kulturowego Gruzji









Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Apartament na Muranowie według projektu pracowni Taff Architekci

Klimatyczne kawiarnie i restauracje, zabytki i przepiękny Ogród Krasińskich. Muranów ma nieodparty urok. Mimo że znajduje się niemal w samym sercu Warszawy - pęd stolicy nie jest tu tak odczuwalny. Właśnie tu, w jednej z kamienic, mieści się luksusowy apartament, który przypomina misterną mozaikę, składającą się ze sztuki, dobrego designu i starannie dobranych detali.

więcej

Projekt pracowni Nizio Design International na shortliście East Centric Arhitext Awards

Zaprojektowane przez pracownię Nizio Design International Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej trafiło na shortlist East Centric Arhitext Awards. Na krótkiej liście konkursu dla najlepszych środkowoeuropejskich projektów architektonicznych i urbanistycznych ostatnich lat, znalazły się 34 ze 134 projektów rozpatrywanych przez międzynarodowe jury.

więcej

Dom po przekątnej - pracownia architektoniczna 81.waw.pl

Dom po przekątnej to projekt podmiejskiej willi, której elewację pokryto deską zmieniającą kolor wraz z upływem czasu. Architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL mieli za zadanie stworzenie dla przyszłych lokatorów nowoczesnego i komfortowego projektu, który jednocześnie wpisywałby się w okolicę Puszczy Kampinoskiej.

więcej

Konkurs Art Moves na najlepszą pracę bilbordową rozstrzygnięty!

Ogromne zainteresowanie twórców z całego świata Konkursem Art Moves – otrzymaliśmy prace z 68 krajów świata! W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Nadciągająca katastrofa czy szansa by uratować siebie i świat?” Znamy już laureatów konkursu – zwycięzcę i 9 prac wyróżnionych.

więcej

Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przestrzeń, która oddziałuje na wszystkie zmysły, pozwala się wyciszyć i na chwilę zwolnić. Starannie przemyślana, ascetyczna, pełna odwołań do natury i ziemi – pozbawiona nadmiaru przedmiotów, w której nie ma miejsca na przypadek. Przestrzeń dająca azyl od zgiełku miejskiego życia – o takim miejscu marzyli właściciele.

więcej

Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Lokalizacja w sercu Warszawy, cisza, spokój i kreatywnie zaaranżowana przestrzeń. Ostatnia realizacja architektów z pracowni Decoroom jest spełnieniem wizji inwestorki, której zależało, by w centrum miasta stworzyć azyl, jednocześnie uciekając od utartych rozwiązań projektowych. To dowód na to, że nowoczesne wnętrza z mocną, industrialną nutą jednocześnie mogą być przytulne i pełne ciepła.

więcej

Siłownia i spa Lush Life - projekt pracowni MADAMA

Moda na zdrowy tryb życia trwa. Miejsc, gdzie można go realizować jest coraz więcej. Jednym z nich jest przestrzeń Lush Life, zaprojektowana przez architektki z pracowni MADAMA, w której mieści się siłownia oraz salon odnowy biologicznej. Punkt zlokalizowany w Turku nieopodal Poznania wyróżnia się jednak dopracowanymi w każdym detalu wnętrzami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";