Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 15.07.2019 09:16


Dom nad Czarną Przemszą

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom nad Czarną Przemszą


Dom jednorodzinny ma formę parterowego pawilonu zlokalizowanego na rozległej działce o lekkim nachyleniu w kierunku zachodnim – w stronę rzeki.

Z zewnątrz budynek ma formę prostopadłościanu, w ramach, którego znajdują się strefy stanowiące właściwą przestrzeń mieszkalną – dom, jak również zewnętrzne podcienia, tarasy i strefy zieleni zorganizowanej. W ten sposób powstają strefy buforowe łączące architekturę i przyrodę. Strefa ogrodowa penetruje bryłę domu, staje się bliższa poszczególnym pomieszczeniom.



Układ funkcjonalny
Dom ma prosty i czytelny układ. Funkcja domu została zaprogramowana wzdłuż osi wschód-zachód. Cała strefa dzienna umieszczona jest w zachodniej, natomiast strefa prywatna (nocna) znajduje się we wschodniej części domu. Bryła oparła swoją kompozycję na obrysie prostokąta, w którego zakresie mieszczą się pomieszczenia mieszkalne oraz strefy wydzielonego ogrodu tworząc wspólnie założony w projekcie efekt przenikania się stref zewnętrznych z wewnętrznymi.







Materiały wykończeniowe
Paleta kolorów i materiałów, jakim dopowiedziana jest kompozycja architektoniczna jest celowo ograniczona. Drewno, biel i czarne dodatki kreują ostateczny charakter zaprojektowanej przestrzeni zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz domu. Ujednolicona estetyka jest konsekwencją przyjętych założeń projektowych i potęguje efekt przenikania się wnętrza i zewnętrza. Zatarta zostaje granica miedzy tym, co na zewnątrz (ogród, taras, patio) a tym, co jest już po drugiej stronie przeszklenia – wewnątrz.

Projekt: MUS ARCHITECTS
Lokalizacja: Przeczyce, Polska

www: musarch.pl





































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Funkcjonalna łazienka z charakterem

Łazienka to jedno z takich pomieszczeń, które musi być doskonale dopasowane do rytmu życia, przyzwyczajeń i upodobań domowników. Dobrze zaprojektowana, funkcjonalna i praktyczna łazienka pomoże z energią rozpocząć nowy dzień oraz umożliwi oddanie się błogiemu relaksowi w wolnej chwili.

więcej

Wyniki konkursu Sanctoreum

Zakończył się międzynarodowy konkurs na projekt mieszkań dla osady górniczej w RPA. Poniżej prezentujemy zwycięskie koncepcje. Pierwsze miejsce w konkursie zdobył projekt pt. "Ridges" autorstwa Miguela Veillette. Przyznano również trzy nagrody redakcji.

więcej

Antarktyczna latarnia morska spod kreski Kuryłowicz & Associates

Latarnie morskie należą do jednych z ciekawszych architektonicznie obiektów, biorąc pod uwagę nie tylko ważną funkcję bezpieczeństwa, ale często także ich nietypowe lokalizacje. Za taki szczególny projekt latarni, wchodzącej w skład kompleksu Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego na wyspie Króla Jerzego, odpowiada warszawska pracownia Kuryłowicz & Associates.

więcej

Kaszubskie ZEN – projekt modeko.studio

Pragniecie się wyciszyć, odetchnąć, odzyskać równowagę? Zapraszamy do cudownie harmonijnego wnętrza domu na Kaszubach projektu pracowni modeko.studio. Inspiracje japońskim minimalizmem spotkały się tu z europejskim designem i oszałamiającą przyrodą północnej Polski.

więcej

Budynek Archiwum Tonglu - projekt BAU (Brearley Architects + Urbanists)

Układ obiektu pozwolił na stworzenie budynku dobrze wykorzystującego naturalne oświetlenie i wentylację, a wewnętrzny dziedziniec może pełnić funkcję prywatnej lub publicznej strefy. Elewację pokryto pionowymi ekranami zapobiegającymi niepożądanemu wzrostowi temperatury.

więcej

Harmonia doskonała - Barka Cieślika w Białej k. Częstochowy

Jeśli szukacie budynku idealnie wpisującego się w otoczenie, ten dom z pewnością jest tego doskonałym przykładem. Barka Cieślika, niczym statek cumujący nad stawem wtapia się w malowniczy krajobraz miejscowości Biała, oddalonej niespełna 10 km od Częstochowy. Budynek zwyciężył w konkursie Fasada Roku 2020 w kategorii „budynek jednorodzinny nowy”.

więcej

Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy

Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS. Tak powstało nowoczesne wnętrze, w którym króluje przytulny minimalizm. Projekt został nagrodzony w konkursie Vasco Integracja z okazji jego 10-lecia.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";