Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 26.07.2019 10:37


Dom Pień - minimalistyczny projekt ukryty w lesie

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom Pień - minimalistyczny projekt ukryty w lesie

Dom Pień to kolejny projekt warszawskich architektów z pracowni 81.waw.pl. Jego głównym założeniem i podstawowym wymogiem inwestora było wkomponowanie budynku w otoczenie leśne, przy jednoczesnym zachowaniu minimalistycznej formy budynku.


Nieskomplikowana konstrukcja

Budynek zaprojekowany został tak, aby przez nieskomplikowany wygląd „kostki” stanowił swojego rodzaju tło dla przyrody. Jego nazwa - „Dom Pień” - ma podkreślić ścisły związek z lasem. Całość ma łączyć tradycyjną formę budynku z nowoczesną formą elewacji, co stało się możliwe dzięki połączeniu drewna ze szkłem. Punktem wyjściowym dla całej konstrukcji był prostopadłościan, a rozrzeźbienie domu polegało na rozsunięciu względem siebie drewnianych narożników budynku. Ściany, które powstały po przesunięciu, zaznaczone zostały ciemnoszarym tynkiem. 



Minimalistyczna elewacja

Wykorzystanie drewna w elewacji ma bezpośrednie odniesienie do otaczającego dom lasu i pełni funkcję nie tyko warstwy ochronnej budynku, ale także ozdobnej kory. Wybór tego typu materiału wiązał się z ideą inwestora o tym, by budynek stał się częścią krajobrazu i doskonale do niego pasował. Od frontu główna elewacja to nic innego, jak ukryta brama garażowa i dwa pasy okien. Całość jest zamknięta i minimalistyczna, dzięki czemu poszczególne elementy nie wysuwają się na pierwszy plan. Dwie boczne elewacje są równie surowe, a horyzontalne szare pasy ułatwiają zlokalizowanie okien. Zupełnym przeciwieństwem frontowej elewacji jest część budynku od strony ogrodu. Znajdująca się tam szklana ściana z wejściem na taras, jest jego głównym elementem. Takie rozwiązanie to nie tylko ukłon i poszanowanie otaczającej dom natury, ale również wprowadza do jego środka niesamowitą grę świateł i barw o każdej porze roku.


Jasne wnętrze

Główne wejście znajduje się pośrodku budynku. Po wejściu do domu trafiamy bezpośrednio do holu, gdzie znajdują się między innymi dwubiegunowe schody prowadzące na piętro. Z holu mamy również bezpośredni dostęp do części dziennej, znajdującej się po prawej stronie oraz części technicznej, która ulokowana jest po lewej stronie od wejścia. Składa się na nią garaż, kotłownia, garderoba oraz toaleta gościnna. Część dzienna wyposażona jest w długie nadwieszane zadaszenie, które pełni także funkcję balkonu dla pomieszczeń znajdujących się na piętrze. Ciekawym rozwiązaniem są długie horyzontalne okna po obu stronach części dziennej. Dzięki temu pomieszczenie jest lepiej doświetlone. 



Intymnie i przestrzennie 

Część przeznaczona dla właścicieli domu jest oddzielona od tej gościnnej, co znaczne zwiększa komfort. Na piętrze znajduje się główna sypialnia z niezależną garderobą i łazienką oraz dwa pomieszczenia ze wspólną łazienką, które przeznaczone są na pokoje dla dzieci. Dom wyposażony jest również w oddzielny gabinet oraz pralnię. Wszystko to sprawia, że domownicy mają doskonale oddzieloną strefę prywatną, w której mogą swobodnie odpocząć i się zrelaksować. Pokoje mają duże szklane okna a jeden wyposażony jest dodatkowo w balkon, na którym można zaczerpnąć świeżego powietrza.


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nagroda za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu dla pracowni Ideograf

Podczas uroczystej gali, która odbyła się pierwszego dnia 4 Design Days, wręczono statuetki w 10 kategoriach. Trafiły one do rąk najlepszych projektantów i architektów, honorując unikalne inwestycje i pomysły. Nagrodę za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu otrzymał projekt Lake Hill Resort & Spa autorstwa sopockiej pracowni Ideograf.

więcej

Bajeczny butik - projekt pracowni Studio O.

Nowo powstały concept store w pełni realizuje ideę miejsca, gdzie młodzi rodzice mogą wygodnie i w miłej atmosferze wybrać to, czego potrzebują dla swojego dziecka. Zadanie stworzenia projektu showroomu powierzyli pracowni architektonicznej Studio.O.

więcej

Mieszkanie w rozszerzonej rzeczywistości

Przeludnienie terenów miejskich zwłaszcza w krajach rozwijających się to jedno z wyznawań współczesnej i przyszłej urbanistyki i architektury. Jednym z pomysłów będących odpowiedzią na ten problem jest koncepcja studenta Shariful Alam Anik inspirowanej rzeczywistością rozszerzoną.

więcej

Centreville - projekt pracowni Zbigniewa Maćkowa

Emblematyczną pierzeję wrocławskiego Nadodrza uzupełnił piękny budynek. Prace przy głównej części elewacji apartamentowca Centreville właśnie się zakończyły. Została wykonana z materiałów szlachetnych i połyskuje odcieniami brązu i szarości. Z zewnątrz budynek jest prawie gotowy, a w środku trwają intensywne prace wykończeniowe.

więcej

Oazy przyszłości - projekt studentów z Chin

Projekt składa się z trzech części. Dzięki wykorzystaniu różnicy temperatury oraz energii wiatrowej woda skrapla się, a następnie trafia do podziemnych rzek. Kształt konstrukcji inspirowany jest wyglądem pustynnego chrząszcza z Namibii, który potrafi zaopatrzyć się w wodę nawet w najbardziej niedogodnych warunkach. Autorzy projektu zakładają, że dzięki urządzeniu wyschnięte oazy z czasem będą się odnawiać bez dodatkowej ingerencji człowieka.

więcej

Koncepcja futurystycznego lotniska Mod City

Założeniem projektu jest wykorzystanie sztucznej inteligencji do sterowania i obsługi lotniska. MOD CITY to projekt megastruktury, gigantycznej konstrukcji pozwalającej dostosowywać się i zmieniać zgodnie z duchem czasu. Ideą koncepcji jest działanie obiektów z maksymalną wydajnością.

więcej

Kameralny apartament na Woli Justowskiej

Wola Justowska to prestiżowa dzielnica Krakowa, słynąca z zieleni i parków. Tutejsi mieszkańcy każdego dnia rozkoszują się spokojem i ciszą, choć wystarczy kilkanaście minut, by znaleźć się w centrum miasta. Wyjątkowy klimat tej dzielnicy, a także bujna zieleń za oknami skusiły wracającą z Wysp Brytyjskich inwestorkę do zakupu apartamentu położonego właśnie tutaj. Projektem wnętrz zajęła się pracownia MIKOŁAJSKAstudio.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";