Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 11.08.2019 10:00


Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Przeglądaj zdjęcia ->
Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Lokalizacja w sercu Warszawy, cisza, spokój i kreatywnie zaaranżowana przestrzeń. Ostatnia realizacja architektów z pracowni Decoroom jest spełnieniem wizji inwestorki, której zależało, by w centrum miasta stworzyć azyl, jednocześnie uciekając od utartych rozwiązań projektowych. To dowód na to, że nowoczesne wnętrza z mocną, industrialną nutą jednocześnie mogą być przytulne i pełne ciepła. 

 
W poszukiwaniu wspólnego mianownika

Już po przekroczeniu progu można zauważyć wyjątkową spójność poszczególnych elementów wyposażenia. Nie ma tu miejsca na przypadek. Cała zabudowa meblowa wykonana na zamówienie ma ciepły odcień. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się szary – w rzeczywistości jest połączeniem jasnego brązu z lawendowym.  Odcień ten jest też obecny na płytkach w pasie roboczym. Te z kolei kolorystycznie łączą się z gresem na podłodze i cegłą w salonie. Spójność przestrzeni widoczna jest również w łazienkach – tutaj pojawia się wcześniej wspomniana cegła, betonowy gres z delikatnym wzorem i metalowe ramy – na lustrze, szafce umywalkowej oraz prysznicu.  

 

Lekcja historii

Pochodząca z rozbiórki cegła jest tu materiałem, który zdecydowanie dodaje charakteru, wysuwa się na pierwszy plan.  Jest zdecydowanie niepowtarzalna - każda seria pochodzi z innego miejsca, a ta, jako limitowana edycja, swą historią sięga lat 80. XIX wieku.  Wcześniej była częścią starej piekarni Władysława Pyrzakowskiego na terenie Nowej Pragi. Ten “fragment historii” idealnie koresponduje z nowoczesnym wnętrzem, dowodząc, że przeciwieństwa się przyciągają.  



Ciepło - zimno

Ciepłą tonację części wspólnej równoważy sypialnia i gabinet. Projektant celowo użył tutaj chłodniejszego zestawu barw, aby oddzielić strefę prywatną domowników. Sypialnia zdecydowanie nawiązuje do surowego klimatu industrialnego – szara ściana i metalowa rama łóżka korespondują z resztą wnętrza, jednocześnie nadając tej części mieszkania bardziej klasyczny, industrialny ton.  


 
Szafa: niewidzialna bohaterka

Bardzo ważnym elementem realizacji - choć niewidocznym – co akurat w tym przypadku jest dobre, są strefy przechowywania. W przedpokoju, sypialni i gabinecie znalazły się trzy obszerne szafy. Dzięki umiejętnemu wpasowaniu ich w układ mieszkania, nie stanowią wizualnej przeszkody czy obciążenia dla wystroju.  Jednocześnie dają dużo dodatkowego zagospodarowanego miejsca na przechowywanie wszystkich potrzebnych rzeczy.











Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

New Think - projekt autorstwa Michała Kacprzyka

W obliczu zmian klimatycznych i rozwoju cywilizacji architektura będzie musiała ulec przemianom. Jedną z wizji budownictwa przyszłości jest koncepcja "New Think" autorstwa Michała Kacprzyka. Projekt został wyróżniony w prestiżowym międzynarodowym konkursie SkyCity Challenge 19.

więcej

Atal Warta Towers uznany za najlepszy projekt

Projekt pracowni AP Szczepaniak właśnie zwyciężył w międzynarodowym konkursie Urban Design & Architecture Desing Awards 2019. Atal Warta Towers przyciąga uwagę nowatorskim pomysłem i geometryczną koncepcją. Budynek wielorodzinny wznosi się w Poznaniu.

więcej

Tojal Gallery - projekt Saffar Studio

Jedną z cech definicji przestrzeni w architekturze irańskiej jest zabawa światłem i cieniem. Budynek powinien być otwarty na miasto i umożliwiać komunikację przestrzeni - między wnętrzem a tym, co na zewnątrz. Koncepcja Tojal Gallery zakłada zastosowanie przeszkleń w dachu w środkowej części budynku. Przestrzeń ta jest również elementem wyróżniającym obiekt.

więcej

Mieszkanie dla podróżniczki

Idealne mieszkanie dla osoby uwielbiającej podróże? Przede wszystkim stanowiące oazę spokoju i relaksu, do którego wraca się po przyjeździe z kolejnej wyprawy. Architekci z Tyma Projekt zaprojektowali mieszkanie nie tylko stwarzające przestrzeń do wypoczynku, ale również kolorystyką nawiązujące do pasji klientki oraz oświetlone oprawami marki AQForm.

więcej

Szkoła "Wunderpark" - projekt Archstruktura

Główną inspiracją dla architektów była wizja szkoły w otoczeniu natury. Ideą projektu była chęć otwarcia budynku na środowisko naturalne. Duże, panoramiczne szyby przepuszczają sporą ilość światła dziennego, ale również pozwalają na podziwianie pięknych widoków wokół.

więcej

The Lobby, Tridel - projekt II BY IV DESIGN

The Lobby to nowe biuro studia projektowego Tridel w Kanadzie. Za projekt odpowiada Dan Menchions i Keith Rushbrook z II BY IV DESIGN. Zadaniem zespołu było opracowanie koncepcji studia, które pozwoliłoby na zintegrowanie rozproszonych biur Tridel z całego świata w nowym, jednym miejscu.

więcej

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej RP w Lublinie

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczpospolitej w Lublinie organizowanym przez Muzeum Lubelskie w Lublinie i Zarząd Główny SARP zajął projekt WXCA i Ralph Appelbaum Associates (RAA). Sąd konkursowy pod przewodnictwem arch. Bolesława Stelmacha przyznał nagrodę jednomyślnie i docenił pracę m.in. za racjonalne podejście do zabytku i wykorzystanie go jako eksponatu.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";