Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 13.08.2019 11:09


Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przeglądaj zdjęcia ->
Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przestrzeń, która oddziałuje na wszystkie zmysły, pozwala się wyciszyć i na chwilę zwolnić. Starannie przemyślana, ascetyczna, pełna odwołań do natury i ziemi – pozbawiona nadmiaru przedmiotów, w której nie ma miejsca na przypadek. Przestrzeń dająca azyl od zgiełku miejskiego życia – o takim miejscu marzyli właściciele. Powierzyli tę misję architektom z pracowni 3DPROJEKT architektura, którzy zaprojektowali wyjątkowe wnętrza, zaaranżowali elewacje i otoczenie domu. Tak właśnie powstał Corner House – niezwykła przestrzeń stworzona w duchu slow life.

Tytuł projektu jest lekko przewrotny. Wbrew skojarzeniom, nieruchomość nie znajduje się przy zbiegu ulic, ale na uboczu. Dom usytuowany jest w głębi działki, pokrytej bogatą roślinnością. Nazwa odnosi się do najbardziej charakterystycznej cechy tego budynku jaką są duże, narożne okna. Podstawowym założeniem projektu było maksymalne otwarcie domu na zewnątrz oraz wprowadzenie takich rozwiązań konstrukcyjnych, które pozwolą wyeliminować elementy ograniczające widok.



- Urok podmiejskiej rezydencji przeplata się z miejskim szykiem – dom, choć oddalony od ulicznego zgiełku, usytuowany jest w mieście. To idealny kompromis dla młodych osób, które pragną spokoju i bliskości natury, ale jednocześnie lubią spędzać czas w tętniących życiem przestrzeniach miejskich. Właściciele tego domu w pełni nam zaufali, dzięki czemu powstał nowoczesny projekt łączący stylistykę minimalistyczną, industrialną i naturalne materiały. To była wyjątkowa współpraca również ze względu na fakt, że w ostatnim czasie mieliśmy przyjemność pracować z mamą inwestora przy innym projekcie – mówi arch. Izabela Markowska, pracownia 3DPROJEKT architektura.

Parterowa bryła domu świetnie wpisuje się w otoczenie. Horyzontalna kompozycja elewacji została podkreślona poprzez poziome deski ze szczotkowanego drewna oraz kamień elewacyjny w postaci drobnych poziomych łupanych płytek. Zestawiono ze sobą duże płaszczyzny wykończone naturalnymi materiałami, które podkreślają minimalistyczną bryłę budynku.



Dom otoczony tarasami

Duże, przesuwne, bezprogowe przeszklenia umożliwiają otwarcie pomieszczeń na zewnątrz i swobodne korzystanie z tarasów, którymi dom jest otoczony. Tarasy zostały zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwić spędzane czasu na zewnątrz w różnych warunkach pogodowych. Nad tarasem południowym, zlokalizowanym najbliżej kuchni, pomyślanym jako taras jadalny, przewidziano zadaszenie tarasowe z automatyką pogodową. Dzięki czemu możliwa jest ochrona przed słońcem lub deszczem albo - w zależności od potrzeb - umożliwienie dostępu naturalnego światła.


- Dzięki dużym przeszkleniom pomieszczenia mieszkalne są bardzo dobrze nasłonecznione. Ważny element tego projektu stanowią zasłony. Duży nacisk położyliśmy na wybór faktur i materiałów, ale również na zastosowanie tkanin technicznych, które ograniczają zyski ciepła. Projektując wnętrze i dobierając materiały elewacyjne chcieliśmy wyeksponować największą dekorację tego miejsca jaką jest nieokiełznana przyroda. Zależało nam na zastosowaniu materiałów o surowym i szczerym wyglądzie, Wszystkie rekomendowane przez nas surowce mają wyraźną fakturę, która podkreśla ich naturalny charakter. Ta pozorna szorstkość przyczyniła się do stworzenia romantycznego, sielskiego nastroju, który podkreśliliśmy poprzez zastosowanie tapet z charakterystycznymi grafikami – dodaje arch. Mariusz Wojtczak, 3DPROJEKT architektura.



Dom, który oddziałuje na wszystkie zmysły

Tapety i drewno w zestawieniu z miękkimi tkaninami tapicerek i zasłon nadają wnętrzu przytulny charakter a kamień i beton podkreślają bliskość natury. Masywna kanapa w szałwiowym kolorze doskonale uzupełnia wnętrze, tworząc miękką wyspę, w którą chce się zanurzyć. Kolejną enklawą dla ukojenia zmysłów jest strefa wypoczynkowa przy kominku, która pozwala na odpoczynek w towarzystwie ulubionej książki.



- Zależało nam na pokreśleniu wrażenia dużej otwartej przestrzeni. Skupiliśmy się więc na prostocie i funkcjonalności. Zdecydowaliśmy się na stonowaną, ale zarazem wyrafinowaną paletę kolorów. Postawiliśmy na grę dużych płaszczyzn wykończonych szlachetnymi materiałami, za którymi ukryliśmy zabudowy meblowe i liczne szafki i schowki. Dzięki czemu uzyskaliśmy bardzo funkcjonalną, ale otwartą przestrzeń, w której nic nie ogranicza widoków ani kontaktu z otoczeniem. Przestrzeń, która zaspokaja wszystkie potrzeby domowników – dodaje arch. Izabela Markowska.



Funkcjonalny i nowoczesny hol

Oś kompozycyjną stanowi korytarz, który łączy część prywatną i dzienną płaszczyzną wykończonej naturalnym drewnem ściany. Ta najdłuższa w całym domu ściana, przebiegająca od najdalej położonej sypialni skrywa drzwi do pomieszczeń i kończy się dyskretnie wkomponowaną kuchnią. Ze strefy dziennej wydzielono aneks do pracy - gabinet, który od salonu oddzielony jest industrialnym przeszkleniem.



Slow design – czyli naturalne wykończenie

Dom stworzony w idei slow life to ukłon w stronę naturalnych materiałów, świadomego i przemyślanego projektowania, poszukiwania nowych, niekonwencjonalnych rozwiązań. Jest to również czerpanie inspiracji z pobliskich miejsc, odwoływanie się do kultury regionu, wytwarzanych w danym miejscu materiałów. Dlatego nieodzownym elementem projektowanego przez architektów domu są naturalne surowce, które wybrano do wykończenia elewacji oraz wnętrz mieszkalnych, jak wyspa w kuchni, czy kominek w salonie.

 - W projekcie posługiwaliśmy się takimi materiałami, jak kamień, beton i drewno. Wszystkie faktury utrzymane zostały w kolorach ziemi, dzięki czemu uzyskaliśmy kojący i uspokajający klimat miejsca stanowiącego źródło wyciszenia i odpoczynku dla domowników. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie próbowali przemycić odrobiny industrialnych elementów charakterystycznych dla naszego miasta. Postawiliśmy również na dyskretne, eleganckie tło w postaci tapet, które nadały wnętrzom odrobiny romantycznego i delikatnego nastroju – mówi arch. Mariusz Wojtczak, 3DPROJEKT architektura.



Miejsce dla światła

Bardzo ważną rolę w kreowaniu niepowtarzalnej atmosfery wnętrz odgrywa oświetlenie. Zarówno w środku, jak i na zewnątrz domu zaprojektowano je w taki sposób, aby umożliwić tworzenie różnorodnych scen świetlnych, w zależności od potrzeb i nastroju właścicieli. Intuicyjna i prosta obsługa jest możliwa dzięki zastosowanemu systemowi Dali i „inteligentnej” instalacji elektrycznej.

Corner House to wyjątkowy dom stworzony w myśl idei slow life, wymarzona enklawa dla młodej i energicznej rodziny, która znajduje w nim wytchnienie i odpoczynek po pełnym wyzwań dniu pracy. Jest to miejsce, które w pełni definiuje najważniejsze funkcje i potrzeby, które powinien zaspokajać dom.






Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

New Think - projekt autorstwa Michała Kacprzyka

W obliczu zmian klimatycznych i rozwoju cywilizacji architektura będzie musiała ulec przemianom. Jedną z wizji budownictwa przyszłości jest koncepcja "New Think" autorstwa Michała Kacprzyka. Projekt został wyróżniony w prestiżowym międzynarodowym konkursie SkyCity Challenge 19.

więcej

Atal Warta Towers uznany za najlepszy projekt

Projekt pracowni AP Szczepaniak właśnie zwyciężył w międzynarodowym konkursie Urban Design & Architecture Desing Awards 2019. Atal Warta Towers przyciąga uwagę nowatorskim pomysłem i geometryczną koncepcją. Budynek wielorodzinny wznosi się w Poznaniu.

więcej

Tojal Gallery - projekt Saffar Studio

Jedną z cech definicji przestrzeni w architekturze irańskiej jest zabawa światłem i cieniem. Budynek powinien być otwarty na miasto i umożliwiać komunikację przestrzeni - między wnętrzem a tym, co na zewnątrz. Koncepcja Tojal Gallery zakłada zastosowanie przeszkleń w dachu w środkowej części budynku. Przestrzeń ta jest również elementem wyróżniającym obiekt.

więcej

Mieszkanie dla podróżniczki

Idealne mieszkanie dla osoby uwielbiającej podróże? Przede wszystkim stanowiące oazę spokoju i relaksu, do którego wraca się po przyjeździe z kolejnej wyprawy. Architekci z Tyma Projekt zaprojektowali mieszkanie nie tylko stwarzające przestrzeń do wypoczynku, ale również kolorystyką nawiązujące do pasji klientki oraz oświetlone oprawami marki AQForm.

więcej

Szkoła "Wunderpark" - projekt Archstruktura

Główną inspiracją dla architektów była wizja szkoły w otoczeniu natury. Ideą projektu była chęć otwarcia budynku na środowisko naturalne. Duże, panoramiczne szyby przepuszczają sporą ilość światła dziennego, ale również pozwalają na podziwianie pięknych widoków wokół.

więcej

The Lobby, Tridel - projekt II BY IV DESIGN

The Lobby to nowe biuro studia projektowego Tridel w Kanadzie. Za projekt odpowiada Dan Menchions i Keith Rushbrook z II BY IV DESIGN. Zadaniem zespołu było opracowanie koncepcji studia, które pozwoliłoby na zintegrowanie rozproszonych biur Tridel z całego świata w nowym, jednym miejscu.

więcej

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej RP w Lublinie

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczpospolitej w Lublinie organizowanym przez Muzeum Lubelskie w Lublinie i Zarząd Główny SARP zajął projekt WXCA i Ralph Appelbaum Associates (RAA). Sąd konkursowy pod przewodnictwem arch. Bolesława Stelmacha przyznał nagrodę jednomyślnie i docenił pracę m.in. za racjonalne podejście do zabytku i wykorzystanie go jako eksponatu.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";