Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 25.11.2019 08:00


Zet Dom - projekt Paweł Lis Architekci

Przeglądaj zdjęcia ->
Zet Dom - projekt Paweł Lis Architekci

Na warszawskim Wawrze, pośród czerwonych skośnych dachów, wyrósł współczesny klinkierowy pawilon w kształcie litery „Z”. Za projekt odpowiada pracownia Paweł Lis Architekci.

Długa wąska działka przy ul Żonkilowej stała się inspiracją do zaprojektowania prostopadłego domu z dwoma dziedzińcami.
Od strony południowo-zachodniej, w górnej części litery „Z”, znajduje się zielony dziedziniec, który skupia uwagę mieszkańców domu. Szerokie okna parteru oraz pokoi na piętrze skierowane są w jego stronę.







Zewnętrzna strefa wypoczynku
została zadaszona lekkim stropem podpartym tylko na jednej ścianie od strony domu. Parter został podzielony na dwie strefy. W dziennej znajduje się duży przeszklony salon z jadalnią oraz otwarta kuchnia. W tej części domu zlokalizowany jest również gabinet i pracownia. W strefie nocnej mieści się sypialnia z łazienką i garderobą. Przestrzenie rozdziela korytarz z jednobiegową linią schodów, opartych na surowej betonowej ścianie. Z kolei na piętrze, w środkowym przęśle litery „Z", znajdują się przeszklone z dwóch stron pokoje dzieci z niezależną łazienką.

Dom został zaprojektowany
dla współczesnej rodziny 2+2. Inwestor, który ma upodobanie do czystej i oszczędnej w wyrazie architektury, zdecydował się na wykończenie elewacji płytką klinkierową w kolorze kości słoniowej typu „OSLO” firmy Roben. Wielkoformatowe okna w antracytowych ramach aluminiowych, których wysokość w parterze wynosi 3m,  posiadają pakiet 3 szybowy i ,,ciepłą ramkę”. Na parterze i piętrze wyjście ze wszystkich pokoi na tarasy zapewniono poprzez zastosowanie okiennego systemu przesuwnego typu HS.

















We wnętrzu na podłogach został wylany szary mikrocement, a w łazienkach położono wielkoformatowy gres. W środku budynku została zachowana surowa żelbetowa ściana konstrukcyjna, która stanowi tło i wsparcie dla stalowych schodów wspornikowych. Takie wykończenie domu podkreśla jego ascetyczny ponadczasowy charakter. Drugi dziedziniec od strony północno-wschodniej tworzy dolna część litery „Z''. Tutaj znajduje się wejście do domu oraz szeroki podjazd do garażu.

Mocno przeszklony budynek został zaprojektowany w prosty i funkcjonalny sposób. Całość dobrze wpisuje się w teren i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter zabudowy pawilonowej.

















FUNKCJA: Budynek mieszkalny jednorodzinny
LOKALIZACJA: ul. Żonkilowa, Wawer, Warszawa
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 270 m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 1250 m2
ROK: 2018/2019
INWESTOR: Prywatny
AUTOR: arch. Paweł Lis
KONSTRUKCJA: CYBA
ZDJĘCIA: Radek Gałczyński

Do budowy domu zastosowano
  • okna o podwyższonych właściwościach termicznych z ciepłym profilem aluminiowym i pakietem
  • 3-szybowym,
  • na fragmentach elewacji – płyty izolacyjne PIR o współczynniku przewodzenia ciepła Lambda 0,022W/(mK)
  • do wykończenia elewacji – płytkę klinkierową w kolorze kości słoniowej typu "Oslo" firmy ROBEN.





***
PAWEŁ LIS ARCHITEKCI
Tel.: +48 509 400 353
Mail: architect@pawellis.pl

PAWEŁ LIS ARCHITEKCI to biuro projektowe założone w 2013 roku, które tworzy współczesną architekturę o charakterze minimalistycznym. Pracownia specjalizuje się w projektowaniu obiektów mieszkaniowych oraz wnętrz.
Biuro współpracuje z branżystami i z konstruktorami specjalizującymi się w nowoczesnych rozwiązaniach budowlanych. Pomaga to stosować w projektach nietypowe i śmiałe rozwiązania



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wyniki konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2019

Zakończył się kolejny konkurs organizowany przez platformę APR: Urban Design & Architecture Design Awards 2019. Prezentujemy laureatów głównych nagród we wszystkich kategoriach. W konkursie nie zabrakło również polskich akcentów.

więcej

Fasada Roku 2019: jury wyłoniło zwycięzców!

Konkurs Fasada Roku 2019 powoli przechodzi do historii. Jurorzy właśnie odkryli ostatnie karty, wyłaniając zwycięzców i wyróżnionych. Dla tych pierwszych ta przygoda z całą pewnością jeszcze się nie kończy. Triumfując na poziomie krajowym, cała piątka wpisała się na listę obiektów, które będą reprezentowały polską myśl architektoniczną na scenie międzynarodowej.

więcej

I miejsce w konkursie na rewitalizację i adaptację Wielkiego Pieca

Wielki Piec kiedyś przetwarzał rudy żelaza. Dziś udostępniony do zwiedzania będzie przetwarzać świadomość. Świadomość historii i świadomość miejsca będą materiałem świadomej przyszłości. Proces technologiczny Wielkiego Pieca został pozbawiony logicznego zakończenia w postaci miejsca spustu surówki w hali lejniczej. Nowa inwestycja przywraca ciągłość i sens tego procesu. Pustka po rozebranej hali lejniczej zastanie na nowo wypełniona treścią.

więcej

Projekt Simcity - domy z klocków

Projekt "SIMCITY 4.0 to oryginalna wizja modułowego osiedla mieszkaniowego. Łączenie gotowych mieszkań z prefabrykatu z założenia ma być tak proste jak budowanie z klocków. Tego typu rozwiązania mają pozwolić na szybkie wznoszenie dużych obiektów dostosowanych do potrzeb przyszłych mieszkańców.

więcej

Projekt Living Formula - budownictwo modułowe

Projekt zakłada wykorzystanie gotowych modułów, które można łączyć ze sobą tworząc budynki i mieszkania dostosowane do swoich potrzeb. Jedno mieszkanie tworzą cztery podstawowe moduły - pokój dzienny, sypialnia, salon i balkon. Ponadto każda jednostka może zostać powiększona o jeden lub więcej modułów. Charakter obiektu może być stały lub tymczasowy ze względu na możliwość jego demontażu.

więcej

Mieszkanie jak układanka - projekt b_home

/a>"B-home" to wizja nowego budownictwa z prefabrykowanych elementów, której podstawową ideą jest szybkie i łatwe wznoszenie nowych obiektów. Koncepcję opracował zespół projektowy z Hiszpanii. Podstawą projektu są bloki w kształcie liter "L" oraz "I". Prefabrykowane elementu produkowane są przemysłowo a następnie przewożone kontenerami. System "B-home" może być stosowany do tworzenia tymczasowych mieszkań lub przestrzeni komercyjnych.

więcej

Z tęsknoty za utopią - projekt Jiawei Liang i Tao Hong

Inspiracją dla projektu była Tama Trzech Przełomów w Chinach. Budowa zapory spowodowała zatopienie wielu wsi i przyległych im terenów. Architekci postanowili wykorzystać niekorozyjny materiał paneli BCORE do stworzenia nowej wizji miasta przyszłości.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";