Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 29.11.2019 10:16


Z widokiem na park - projekt MIKOŁAJSKAStudio

Przeglądaj zdjęcia ->
Z widokiem na park - projekt MIKOŁAJSKAStudio

Najnowsza realizacja Mikołajska Studio to zdecydowane przeciwieństwo architektonicznego efekciarstwa. W krakowskim apartamencie panuje ciepła, bezpretensjonalna atmosfera, będąca efektem doskonałego wyczucia przez architektki osobowości właścicielki. Choć  finalny efekt jest bardzo oryginalny, prace koncepcyjne nad zastanym układem nie należały do najłatwiejszych, w grę wchodził bowiem nietypowy plan mieszkania. 

- W mieszkaniu o powierzchni prawie stu metrów, znajdującym się w pobliżu Parku Kościuszki w Krakowie, miała zamieszkać matka ze studiującą córką i psem. Właścicielki, zorientowane w bieżących trendach, oczekiwały od projektu elegancji, bezpretensjonalnej prostoty i lekkości - mówi Krystyna Mikołajska z pracowni architektonicznej Mikołajska Studio. Obie panie zgodnie wybrały paletę neutralnych szarości i kolorów ziemi. Zależało im również na wprowadzeniu kilku kolorowych akcentów; stąd pomysł na niebieski fotel w salonie, błękitne stoliki nocne w sypialni, czy żółtą szafkę pod umywalką w łazience córki. Wnętrza subtelnie podkreślone kolorem zyskały dzięki temu zabiegowi pożądaną dynamikę i nową osobowość.



Największym wyzwaniem dla architektek był układ apartamentu, stworzony na rzucie wydłużonego prostokąta, z wejściem pośrodku dłuższego boku. Przemyśleń wymagała także duża liczba okien. Choć zwykle to bardzo pożądana cecha we wnętrzach, w tym przypadku ściany poprzecinane w wielu miejscach oknami utrudniały swobodne operowanie funkcjami lub możliwość przesunięcia ścian. Pierwotnie w 98-metrowym mieszkaniu przewidziana była duża sypialnia z własną łazienką, salon z aneksem i garderoba, dwa 7-metrowe pokoje dziecięce, tak małe, że nie było w nich miejsca na normalnej wielkości szafę oraz łazienka. Tak zaaranżowane wnętrze aż prosiło się o zmiany! Architektki z Mikołajska Studio zaproponowały więc nowy układ funkcjonalny. 



- Podczas poprzedzającej powstanie projektu rozmowy właścicielka wspominała, że córce przydałoby się więcej miejsca do nauki i wizyt gości - opowiada Ida Mikołajska. - Właśnie jej miała przypaść w udziale duża sypialnia. Dwa malutkie pokoiki przekształciłyśmy na sypialnię z toaletką i dużą szafą. Z uwagi na niezwykle wąski układ pomieszczenia zastosowałyśmy nietypowy zabieg, łóżko zajmuje teraz całą szerokość pomieszczenia. Problematyczne obejście miejsca do spania rozwiązałyśmy wprowadzając dwie pary drzwi - każde po innej stronie łóżka



W tak długim i dość wąskim w proporcjach mieszkaniu znalazło się miejsce na wiele ukrytych miejsc do przechowywania. Dzięki układowi oraz neutralnej formie nie widać w mieszkaniu dużych szaf. Innym rozwiązaniem, z którego jesteśmy dumne, jest nowoczesne okrągłe lustro w łazience młodszej domowniczki. Aby mogło znaleźć się za umywalką na ścianie z oknem, zaproponowałyśmy zawieszenie go na szynie.



Powierzchnie ścian między oknami zostały zagospodarowane maksymalnie, ale z właściwą lekkością i finezją. Trafiły tam m.in. regały na książki i ażurowe geometryczne kwietniki oraz sprzęt multimedialny. Wykorzystano każdy centymetr, dbając jednocześnie, by przestrzeń nie była zbyt przeładowana. Realizacji zdecydowanie sprzyjał stosunkowo wysoki budżet, pozwalający na zastosowanie w pełni zindywidualizowanych rozwiązań i materiały z wyższej półki. Najnowszym projektem Mikołajska Studio po raz kolejny udowodniło swoją perfekcję w poszukiwaniu twórczych rozwiązań i dbałości o każdy detal. Wszystko to w spajającym rodzinę klimacie pracowni, prowadzonej przez utalentowane kobiety, dwa pokolenia Mikołajskich - Krystynę i Idę.













Dodatkowe informacje na https://mikolajskastudio.pl.



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wnętrze firmowe z klasą - projekt HWCD

Biurową przestrzeń wypełniono obrazami i ekskluzywnymi dodatkami. W połączeniu z drewnianymi elementami i dekoracjami wnętrze nabiera bardziej domowego i przytulnego klimatu. Wysokiej jakości materiały wykończeniowe takie jak kamień i marmur oraz nowoczesne oświetlenie nadają przestrzeni również luksusowego i dystyngowanego charakteru.

więcej

Dom w Bieszczadach od Medusa Group

Architektura domu lokalizuje do na granicy z przyrodą. Od drogi pozostanie nieogrodzony. Drzewa, które udało się zachować uzupełniono nowymi nasadzeniami. Strukturę ziemną z darnią naciągnęliśmy na dach, aby jeszcze mocniej wpisać dom w kontekst miejsca i osłabić poczucie jego obecności w pejzażu.

więcej

Sztuka powściągliwej elegancji na warszawskiej Woli

Projektowanie 135-metrowego apartamentu na Woli architekt Patrycja Dmowska, z pracowni Dmowska Design, zaczęła od optycznego powiększenia przestrzeni i… wyburzenia części ścian, by w efekcie stworzyć miejsce o jakim zawsze marzyli młodzi inwestorzy. Funkcjonalne, nowoczesne, ale niepozbawione duszy, która we wnętrzach warszawskiego mieszkania, ukryła się w znakomitej kolekcji sztuki jego przyszłych mieszkańców.

więcej

Pracownia 81.WAW.PL laureatem International Architecture Awards 2020

Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design oraz The European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies nagrodzili ponad 125 nowych budynków i projektów urbanistycznych z 38 krajów w tegorocznej – 15 edycji International Architecture Awards 2020. Pracownia 81.WAW.PL została w tym konkursie nagrodzona jako jedyna z Polski.

więcej

Ukłon w stronę czerni w luksusowym apartamencie

W tym wnętrzu pierwsze skrzypce gra nieśmiertelny duet bieli i czerni. Wtórują mu naturalne materiały i wzornictwo, który nikogo nie pozostawia obojętnym. Prostota form przenika się tu z odważnym ukształtowaniem przestrzeni, a harmonijnie skomponowane materiały stanowią przyjemną stymulację dla zmysłów.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Hourglass

Zadanie polegało na opracowaniu obiektu, który stałby się pomnikiem dla naszej planety, ale który jednocześnie wykraczałby poza ramy tradycyjnego monumentu. Taka konstrukcja lub budowla zgodnie z założeniami konkursu mogłaby z jednej strony przypominać o zachodzących zmianach klimatycznych, a z drugiej - proponować rozwiązania współczesnych problemów.

więcej

Największy salon motocyklowy w Europie projektu REFORM Architekt

Budynek o powierzchni 9000 m² zlokalizowany przy ulicy Puławskiej w Piasecznie to prawdziwa mekka dla motocyklistów! Największy w Europie salon motocyklowy dla grupy Liberty Motors został zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";