Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 5.12.2019 13:38


I miejsce w konkursie na rewitalizację i adaptację Wielkiego Pieca

Przeglądaj zdjęcia ->

Wielki Piec kiedyś przetwarzał rudy żelaza. Dziś udostępniony do zwiedzania będzie przetwarzać świadomość. Świadomość historii i świadomość miejsca będą materiałem świadomej przyszłości. Proces technologiczny Wielkiego Pieca został pozbawiony logicznego zakończenia w postaci miejsca spustu surówki w hali lejniczej. Nowa inwestycja przywraca ciągłość i sens tego procesu. Pustka po rozebranej hali lejniczej zastanie na nowo wypełniona treścią.


I miejsce w konkursie na rewitalizację i adaptację Wielkiego Pieca



I Nagrodę
w wysokości 80 000 zł  w  oparciu o kryteria oceny określone w Regulaminie Konkursu Zamawiający Miasto Ruda Śląska przyznało:


eM4 Pracownia Architektury Brataniec
ul. Jana Zamoyskiego 26 m.9
30-523 Kraków




Nagrodzone prace można zobaczyć: Wyniki konkursu >>



OPIS KONCEPCJI BUDYNKÓW I KONCEPCJI ZAGOSPODAROWANIA TERENU

Charakterystyczną cechą obiektów Wielkiego Pieca jest ich uniesienie ponad poziom gruntu, które wynika z technologii obróbki rud żelaza i uwarunkowań jej obsługi komunikacyjnej . Zarówno Wielki Piec, jak i nagrzewnice czy odpylnik, ale także rampa kolejowa stykają się z gruntem tylko w nielicznych punktach. Zwiedzający odczuwa fizycznie zawieszenie w powietrzu, na wysokości ponad ziemią. Nowy obiekt zachowuje tę zasadę







  • Kompozycja urbanistyczna
Nowy obiekt nawiązuje swoją wielkością i miejscem w przestrzeni do nieistniejącej – rozebranej -hali lejniczej. Uniesienie obiektu pozwala na swobodne połączenie przestrzeni publicznej miasta – ul. Niedurnego i poprzez tę ulicę centrum miasta z Rynkiem – z pozyskanym dla mieszkańców terenem otoczenia Wielkiego Pieca.
Pod budynkiem zostanie urządzony plac wejściowy z placem zabaw wykorzystującym kompozycję urządzeń technologicznych hali lejniczej, opowiadający o tradycji hutniczej. Dach budynku umozliwia stworzenie nowego ogrodu, rekompensuje stratę.

  • Zagospodarowanie terenu
Teren wokół Wielkiego Pieca będzie miejscem nowego współistnienia człowieka i natury. Poziom gruntu zostanie oddany Naturze i uruchomionemu przez nią procesowi sukcesji wtórnej.
Przenikanie się terenów zielonych i niezbędnej powierzchni komunikacyjnej stworzy specyficzny ogród sukcesji o wysokich walorach edukacyjnych, ekologicznych i symbolicznych. W ogrodzie tym znajdą się niezbędne parkingi, strefa wejścia, edukacyjny plac zabaw i strefa odpoczynku.
Możliwe jest zamknięcie tego terenu przez ogrodzenie, możliwe także jego otwarcie, w mniejszym lub większym zakresie, także np. w zależności od rodzaju wydarzeń organizowanych w muzeum.

  • Zieleń
Projekt zieleni dopełnia ideę adaptacji Wielkiego Pieca. Przetwarzana świadomość historii i miejsca zostanie uzupełniona obserwacją i kształtowaniem świadomości o procesach przyrodniczych.
Otoczenie obiektu będące pozostałością po terenie przemysłowym ulega obecnie sukcesji wtórnej. Zaprzestanie produkcji i tym samym intensywnego użytkowania osłabiło siły wstrzymujące procesy naturalne. Teren pozostawiony sam sobie regeneruje się obrazując siłę przyrody. Przetrzebione i opustoszałe miejsca zajmują najpierw gatunki najbardziej odporne o wielkim potencjale tzw. gatunki pionierskie. Żyją one krótko ale intensywnie przygotowując w tym czasie podłoże dla gatunków trwalszych ale z kolei bardziej wymagających. Obecne wokół Wielkiego Pieca ogniska sukcesji naturalnej stanowią inspiracje i podstawę koncepcji zieleni, która wpisuje się w ideę tzw. the third landscape -krajobrazu ewolucji gdzie różnorodność biologiczna i kulturowa splatają się ze sobą tworząc unikatową przestrzeń o własnej specyfice.

Podążając za tą koncepcją projekt zieleni zachowuje wybrane miejsca zasiedlone już przez rośliny i wprowadza nowe obszary, na których będą one mogły się rozprzestrzeniać.. Powstanie w ten sposób ogród edukacyjny prezentujący różne etapy tego naturalnego procesu. Pielęgnacja zieleni będzie prowadzona w zakresie zachowania ich kształtu i ochrony przed dewastacją. Dobór gatunkowy, następstwo roślin i ich proporcje będą regulowane przez Naturę. Wyjątek stanowi wprowadzenie wysokich drzew od strony ul. Niedurnego, będą to jednak drzewa z gatunków pionierskich.
Podejście to oprócz wartości edukacyjnych i symbolicznych prezentuje wysokie walory przyrodnicze. Stanowi przeciwieństwo pustyni ekologicznej w postaci trawników i monokulturowych nasadzeń ozdobnych roślin obcych gatunków. Stworzenie miejsca dla swobodnej ekspansji naturalnej umożliwi: rozwój właściwych gatunków fauny i flory; ich sukcesywną ewolucję; następującą w naturalnym procesie regenerację podłoża; kreację realnej powierzchni biologicznie czynnej.
Sąsiadujące tereny zielone zasilą ogród naturalnie rozsiewającymi się gatunkami i w ten sposób korytarz migracyjny fauny i flory zostanie wzmocniony.

  • Powiązania funkcjonalne
Teren został podzielony na strefy o dominującym przeznaczeniu
.strefa dostępu i obsługi komunikacyjnej od strony ulicy Niedurnego; .strefa centralna z obiektami zespołu Wielkiego Pieca wraz z nowobudowanym obiektem wejściowym i przestrzenią pomiędzy nimi; .strefa komercyjna z biurami na wynajem

  • Mała architektura
Formy małej architektury będą zgodne z charakterem przestrzeni zespołu wielkiego pieca. Przewiduje się wykorzystanie inspiracji urządzeniami technologicznymi i ich realizację z materiałów charakterystycznych dla miejsca – stali i betonu.
Krajobraz przestrzeni publicznej Wielkiego Pieca stanie się krajobrazem do siedzenia (Jan Gehl). Zakłada się zróżnicowanie typów siedzisk dla umożliwienia korzystania przez pojedynczych użytkowników a także przez grupy różnej wielkości. Przewiduje się indywidualne formy małej architektury, ale także częściowo formy katalogowe.

  • Obsługa komunikacyjna, miejsca postojowe, parkingi rowerowe.
Zgodnie z wytycznymi konkursowymi teren będzie dostępny pośrednio z ul. Niedurnego poprzez zjazd po północnej stronie działki zlokalizowany poza jej obrysem. Po zachodniej stronie działki, wzdłuż ul. Niedurnego, w pasie przylegającym do istniejącej linii tramwajowej zlokalizowano podstawowe miejsca postojowe dla samochodów osobowych. Będą one służyć przede wszystkim przyjezdnym odwiedzającym. Dodatkowo w północno-wschodnim narożniku działki zlokalizowano parking dla samochodów osobowych przeznaczony głównie dla wynajmujących komercyjna cześć biurową oraz dla pracowników. W tej strefie parkować będą również autobusy. Zakłada się że realizację miejsc postojowych z nawierzchnią analogiczną do nawierzchni całego zespołu Wielkiego Pieca. Miejsca postojowe i trakty jezdne zostaną wyróżnione przez elementy małej architektury oraz obrzeża.

Wizualizacje: DAAKO Studio



















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekty portugalskiego architekta Raulino Silva

Raulino Silva jest portugalskim architektem. Urodził się w 1981 roku w Vila do Conde, gdzie obecnie od 2011 roku prowadzi własne biuro projektowe. Realizacje pracowni zachwycają nowoczesnym stylem. Raulino Silva najczęściej stawia na minimalizm i jasne, przestronne wnętrza. Modernistyczne bryły uzupełniane są dużymi przeszkleniami i spójnymi dodatkami.

więcej

Projekt „Ostródzka” – dom konkretny autorstwa KAEL Architekci

Gdy podczas pracy nad projektem architekt napotyka przeszkodę lub trudność, ma zwykle dwie możliwości. Albo starać się ją zniwelować czy ukryć, albo przekuć w atut i wyróżnik realizacji. Architekci z warszawskiej pracowni KAEL, projektując wnętrza domu położnego nieopodal Lasu Bródnowskiego, świadomie wybrali tę drugą opcję. Dzięki temu nieustawne zaoblenie w części dziennej zyskało drewniane lamele, których powielenie w innych pomieszczeniach, zdefiniowało charakter realizacji. A ten najlepiej oddaje słowo „konkretny”. Jest taki dzięki geometrycznym bryłom mebli, wyrazistej kolorystyce, ale i odważnym decyzjom właścicieli.

więcej

Projekt polskich studentów w finale międzynarodowego konkursu na projekt mostu

Prezentujemy „FLOATING ISLANDS” projekt studentów z Poznania, który zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie "Miejskie połączenia". Głównym zadaniem konkursu było opracowanie projektu oryginalnego mostu. Koncepcja jednak nie miała ograniczać się jednak jedynie do tradycyjnej funkcji tego typu budowli.

więcej

Konkurs architektoniczny basenu krytego w Piasecznie rozstrzygnięty

Rozstrzygnięto konkurs studialno-realizacyjny na opracowanie koncepcji architektonicznej basenu krytego w Piasecznie. Sąd konkursowy przyznał I Nagrodę architektowi samodzielnie biorącemu udział w Konkursie Maciejowi Popławskiemu. Poniżej wyniki i nagrodzone prace.

więcej

Projekt z miętą i różem w tle

67 m² mieszkanie na warszawskim Żoliborzu, zaprojektowane przez pracownię Design me too, powstało z myślą o czteroosobowej rodzinie. Ciepły skandynawski klimat miesza się tu z akcentami mięty i pudrowego różu. Obie barwy na szczęście przestały kojarzyć się z pokojami dziecięcymi i śmiało wkroczyły do innych pomieszczeń. Chociaż przybierają różne odcienie, tym razem architekci postanowili pokazać je w delikatnym, pastelowym wydaniu.

więcej

Mała Japonia w sercu Warszawy - projekt Studio O.

Mieszkanie mieści się w nadbudowie warszawskiej kamienicy. Zamieszkująca je para postanowiła stworzyć w nim spokojny azyl, który pozwoli odpocząć od miejskiego zgiełku. Zadanie to powierzono duetowi projektowemu Studio. O. Efekt? Na dachu kamienicy powstało wnętrze otoczone tarasem i zieloną roślinnością - prawdziwa oaza, w której pęd miasta nie jest odczuwalny, a czas zdaje się płynąć wolniej.

więcej

Sztuka, harmonia i barwy natury. Tak będzie wyglądać AC Marriott w Krakowie

Hotel AC Marriott Kraków powstaje przy Al. 3 Maja, nieopodal Parku Jordana i Błoni Krakowskich. To największy obiekt tej sieci w Europie. Do dyspozycji gości przeznaczonych zostanie 300 pokoi, basen wraz ze strefą SPA, sale konferencyjne, miejsca do wspólnej pracy oraz sklep i biblioteka. Oto, jak będą prezentować się wnętrza hotelu.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";