Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 3.01.2020 08:00


Dom CPN - projekt pracowni 81.WAW.PL

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom CPN - projekt pracowni 81.WAW.PL

Przed architektami z pracowni 81.WAW.PL postawiono wyzwanie stworzenia domu, który będzie miał unikatową formę, ciekawą bryłę i będzie chronił prywatność, a jednocześnie wpisze się w historię działki.

Wyjątkowa forma domu CPN polega na tym, że z pozoru standardowa bryła dopiero w rzucie ukazuje swój niebanalny kształt. Działka, która obecnie należy do inwestora, dawniej była własnością współtwórcy znaku CPN.

Informacja o tym jaka jest historia działki dała niesamowity impuls do stworzenia domu, który po przez swoją nowoczesną formę, będzie łączył się z historią działki – Genius loci. Dzięki takiemu podejściu do projektu duch miejsca będzie żywy i będzie dodatkowo wpływał na zmysły mieszkańców, to będzie niematerialna wartość dodana do nowego projektu i oddanie hołdu Panu Ryszardowi Bojarowi.



Tata zawsze śmiał się, że mógł sobie pozwolić na realizację marzenia o własnym domu dzięki tantiemom ze sprzedaży charakterystycznych, sześciokątnych butelek na oleje ze znakiem CPN. Rodzice kupili tę działkę jeszcze w latach 60. Dom, a właściwie pracownię z zapleczem mieszkalnym budowali długo, prawie 20 lat. To były trudne czasy. Wszystkie materiały się „zdobywało” i brało się co było. Niestety, w obecnych czasach dom stał się mało ekonomiczny i dlatego po śmierci taty zdecydowałyśmy z mamą o sprzedaży działki. Było nam bardzo żal, do czasu gdy poznałyśmy plan jej zagospodarowania. Naszą pierwszą reakcją na informację o tym, że nowy budynek mieszkalny powstanie na bazie znaku CPN wprowadziło nas w zdumienie. Jednakże szybko zostało ono zastąpione wdzięcznością za chęć oddania hołdu tacie. Jesteśmy bardzo ciekawe efektu finalnego - mówi córka Ryszarda Bojara, Joanna Bojar-Antoniuk

Zawsze wsłuchujemy się w historie naszych klientów, co pozwala stworzyć projekt szyty na miarę oczekiwań inwestorów. Tak było w przypadku domu CPN. Z pozoru prosta forma dopiero po spojrzeniu na rzuty pokazuje swą wyjątkowość. Dom jest tak ukształtowany że jego rzut tworzy logo dawnej Centrali Produktów Naftowych. Jest to nawiązanie do dawnej historii działki . Trzy białe taśmy otaczają kontrastujący rdzeń domu – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż.



Elewacja również budzi zaciekawienie przechodniów. Jej głównym zadaniem jest ochrona prywatności mieszkańców. 

Wybór elewacji nie był przypadkowy. Jej kolorem oraz kształtem chcieliśmy nawiązać do konturów loga, na którym wzorowaliśmy cały projekt, stąd obłości w narożnikach. Dodatkowo obrysy elewacji nie idą w równej linii. Każda kondygnacja została dostosowana tak, aby bryła nie była jednolita, a jej forma nie wydawała się przytłaczająca i ciężka, każde przesunięcie jest uzasadnione funkcjonalnie. Aby dodać jej lekkości, postanowiliśmy zastosować jak najwięcej  przeszkleń, które dodatkowo mają spełniać funkcję naturalnego dostawcy światła, bo działka jest mocno zadrzewiona - mówi Rafał Grudziąż.



Wyjątkowość tego projektu nie kończy się tylko na formie i elewacji. Dzięki dużej różnicy wysokości na działce trzeba było niestandardowo rozwiązać główne wejście do domu, które znajduje się przy garażu, ale względem części dziennej jest na niższej kondygnacji. Główne wejście jak i brama są wykończone tym samym materiałem elewacyjnym, dzięki czemu tak naprawdę znikają nam i nie do końca wiadomo jak się do budynku dostać. 



Znajduje się tam długi hol, po którego jednej stronie umieszczone są miejsca parkingowe dla mieszkańców, a po drugiej wejście na klatkę schodową prowadzącą do części dziennej. To właśnie ze środka mieszkania można zauważyć wycięcia pod katem 45 stopni, które tworzą logo CPN. Skosy te znajdują się między kuchnia a salonem, oraz po przeciwnej stronie budynku, między pokojem sportowym, a pokojem dla gości. 

Kończąc zwiedzanie pierwszej kondygnacji musimy wrócić ponownie na klatkę schodową, która doprowadzi nas do kolejnej części domu - sypialnej. Dom jest bardzo komfortowy i zapewnia domownikom wyjątkowe poczucie intymności. Każda z 4 sypialni ma przynależąca łazienkę oraz garderobę.


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt Studia MIXD w finale konkursu Hospitality Design Awards 2020

20 maja ogłoszono finalistów 16 edycji międzynarodowego konkursu HD Awards. Ten prestiżowy konkurs, organizowany przez amerykański magazyn Hospitality Design, wyróżnia najciekawsze projekty hoteli, restauracji, klubów, barów i innych wnętrz „hospitality” z całego świata. W gronie finalistów, wyselekcjonowanym z ponad 750 zgłoszeń, znalazło się studio MIXD z projektem hotelu ibis Styles Sarajevo – w kategorii Selected Service Hotel.

więcej

Projekt Muzeum Ognia w Żorach

Muzeum Ognia w Żorach to oryginalny projekt pracowni Barbary i Oskara Grabczewskich - OVO Grabczewscy Architekci. Budowa rozpoczęła się w 2010 roku, a otwarcie muzeum nastąpiło pięć lat później, w roku 2015. Od tego czasu obiekt na stałe wpisał się w panoramę miasta. Realizacja została uhonorowana licznymi nagrodami, a niedawno do tej puli dołączyło wyróżnienie w międzynarodowym konkursie Design that Educates Awards 2020.

więcej

Wyniki konkursu #ROTTERDAMCALL

Zakończył się konkurs strony Archicontest.net pt. RotterdamCall. Zadanie polegało na opracowaniu obiektu Rotterdam Green Housing. Konkurs miał charakter koncepcyjny. Pierwsze miejsce przyznano włoskiemu zespołowi w składzie: Angie Paola Aguilera Ortiz_Daniel Sebastiàn Guzmàn Freire, Anabel Sarmiento.

więcej

Dom jednorodzinny w Galegos

Budynek składa się z czterech niezależnych od siebie części, które połączono wspólnym patio. Centralna część domu oddzielona jest dodatkowo korytarzem wiodącym wzdłuż całego patio, który pozwala na dostęp do pomieszczeń, a jednocześnie zapewnia im prywatność.

więcej

Rewaloryzacja zabytkowego folwarku w Chorowicach

Konsekwencja inwestorów oraz wierność architektów wobec doktryny konserwatorskiej honoruje dziś na wejściu biało-niebieska tabliczka z inskrypcją – zabytek chroniony prawem. Tym razem jednak stanowi ona również świadectwo walki o ocalenie cząstki Małopolskiego dziedzictwa, kultury i tożsamości regionu. – Dawid Hajok

więcej

Wykańczamy mieszkanie – jak mądrze wydać pieniądze?

Zakup i urządzenie mieszkania to poważna inwestycja. Wszyscy chcemy, by było “ładnie i wygodnie”, jednak nie zawsze wiemy, jak uzyskać ten efekt. Tym bardziej, jeśli dysponujemy ograniczonym budżetem. Na czym można, a na czym nie warto oszczędzać urządzając mieszkanie? Zapytaliśmy o to architektkę Idę Mikołajską, współwłaścicielkę pracowni MIKOŁAJSKAstudio z Krakowa.

więcej

Koncepcja przebudowy Miejskiego Ośrodka Botanicznego w Zabrzu

Jest to wizja przyszłego rozwoju jednej z atrakcji Zabrza, która ze względu na swoją rangę i stan obecny wymaga zmian. Zakres opracowania obejmuje zagospodarowanie części terenu oraz projekt koncepcyjny przebudowy budynku istniejącej szklarni oraz dalszej jej etapowej rozbudowy na potrzeby ochrony i przywracania różnorodności biologicznej. Cały kompleks ma służyć nie tylko zwiedzającym, ale ma także być przydatny do celów edukacyjnych. W projekcie zaproponowano salę edukacyjną z miejscem na prezentacje, demonstracje i możliwość prób sadzenia. Przewidziano również strefę na stoły służące do segregacji nasion, pielęgnacji sadzonek oraz ich rozmnażania.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";