Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 20.03.2020 10:05


Nikiszowiec na Nowo spod kreski pracowni 22 ARCHITEKCI

Przeglądaj zdjęcia ->
Nikiszowiec na Nowo spod kreski pracowni 22 ARCHITEKCI

W Katowicach przy ul. Górniczego Dorobku trwa budowa 513 mieszkań na osiedlu Nowy Nikiszowiec. Realizowana przez spółkę PFR Nieruchomości inwestycja powstaje w ramach rynkowej części rządowego programu mieszkaniowego. Rozpoczęta wiosną 2018 roku budowa jest już na ostatniej prostej. Trzy kwartały - składające się na katowickie osiedle są na różnych etapach zaawansowania. Na pierwszym z nich trwają prace elewacyjne oraz wykończeniowe we wnętrzach mieszkań. W drugim - wykonywane są tynki i podłoża, montowane są instalacje sanitarne i elektryczne, a także rozpoczęto prace elewacyjne. Na trzecim kwartale montowane są okna, prowadzone są prace dekarskie oraz rozpoczęto montaż instalacji.

Teren inwestycji jest położony w pobliżu Mrówczej Górki i Nikiszowca. Sąsiedztwo zabytkowej dzielnicy określanej mianem „Śląska w pigułce” zainspirował autorów projektu, czyli warszawską pracownię 22ARCHITEKCI.



Stary i nowy Nikiszowiec - co łączy te osiedla?

Zaprojektowane przez 22ARCHITEKCI katowickie osiedle “Nowy Nikiszowiec” to ponad pół tysiąca mieszkań. Powstają one w sąsiedztwie osiedla robotniczego z lat 1908-18, gdzie zbudowano domy dla górników i ich rodzin pracujących w kopalni węgla „Giesche”. Nawiązanie do Nikiszowca obejmuje nie tylko nazwę, ale także jego wyjątkowe dziedzictwo - począwszy od układu kwartałów, poprzez zielone podwórka, aż po kolory i ozdobne detale.


Założenia urbanistyczne

Nowe osiedle nawiązuje skalą i wysokością do swojego przeszło stuletniego sąsiada. Na rzutach i zdjęciach z góry wyraźnie widać, jak projektanci przenieśli kształt jego kwartałów. Pomiędzy nimi pojawią się ciągi piesze ze starannie dobraną małą architekturą. 



Przestrzenie wspólne

Każdy z trzech kwartałów będzie miał swój dziedziniec wypełniony zielenią. W nawiązaniu do dawnych gospodarczych funkcji podwórek starego Nikiszowca, powstaną tu ogródki społeczne, gdzie mieszkańcy będą mogli uprawiać warzywa i inne rośliny. Projektanci postawili na dobrze urządzone przestrzenie wspólne, co zapewni komfort jego mieszkańcom i będzie sprzyjać rozwijaniu relacji sąsiedzkich.


Serce osiedla 

Główną przestrzenią spajającą wszystkie budynki jest centralny plac, który wzmacnia lokalną tożsamość i integruje mieszkańców. Miejsce to, podobnie jak nikiszowski plac Wyzwolenia, będzie skupiać usługi, sklepy i lokale gastronomiczne. Sam plac ma regularny charakter z wyraźnie zarysowanymi pierzejami. Umiejscowione w nich bramy zapraszają do wejścia na podwórka.



Ceglane kolory

Kolorystyka elewacji również odnosi się bezpośrednio do nikiszowskich tradycji. Fasada mieni się w kilku ceglanych odcieniach, które układają się w charakterystyczny wzór. Ten szlachetny efekt uzyskano dzięki zastosowaniu tynku z cząstkami kwarcu i miki. 


Czerwone detale

Widać też nawiązanie do charakterystycznych dla śląskich familoków czerwonych glifów okiennych  - są to nadproża okien w tym samym kolorze. Projektanci zaproponowali czerwień również we wnętrzach klatek, jako akcent przy drzwiach wejściowych do mieszkań. Obecne na zabytkowym osiedlu detale ceglane stały się inspiracją dla wykończenia portali wejściowych  do klatek schodowych. Każde z nich będzie ozdobione indywidualnym wzorem mozaiki, zaczerpniętym z Nikiszowca. 












Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Szkoła w Gwatemali - projekt Cúre & Penabad

Usytuowany na odległym południowo-zachodnim wybrzeżu Gwatemali, nowy prototyp klasy szkolnej przeznaczony jest dla rosnącej tamtejszej społeczności wiejskiej, która do niedawna miała ograniczony dostęp do formalnej edukacji. Projekt jest wynikiem współpracy pomiędzy architektami, lokalną organizacją non-profit i społecznością. Projekt powstał w przekonaniu, że dostęp do edukacji jest jednym z krytycznych punktów w walce z ubóstwem, a architektura może odgrywać ważną rolę w kształceniu i doskonaleniu społeczeństwa.

więcej

Koncepcja sali koncertowej w Wilnie - Anastasia Elrouss Architects

Najważniejszym punktem projektu jest Grand Hall, czyli główna sala koncertowa. W pozostałych budynkach zlokalizowano drugą, mniejszą salę koncertową, salę ćwiczeniową, restaurację, loby i dodatkowe pomieszczenia. W podziemiach z kolei ukryto szatnie i zaplecze dla kuchni. Całość łączy plac, który może służyć również jako miejsce do koncertów plenerowych.

więcej

Domki - The Boats

Skromne drewniane chałupy od północy nie odznaczają się na tle górskiego pejzażu, od południa zaś otwierają widokowo wnętrza na panoramę Tatr.

więcej

The Book Tower of Warsaw - projekt Just Open Architecture

Pracownia projektowa JOA zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie koncepcyjnym pt. "Libgen: Towards a new class of evolutionary libraries" na projekt innowacyjnej biblioteki w Warszawie. Architekci zaproponowali, by w odróżnieniu od klasycznych bibliotek, nowy obiekt przybrał formę nowoczesnego wieżowca realizującego szeroki program kulturowy.

więcej

Dom Falujący na wietrze

Architekci z biura 81.WAW.PL zaprojektowali budynek, którego najważniejszą cechą jest indywidualizm, wyrażany przez drewniane, falujące żyletki. Nietypowa, estetyczna elewacja nie tylko zacienia pomieszczenia, ale także dba o prywatność domowników, spełniając ich określone oczekiwania.

więcej

Projekt Nizio Design – Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie

Bogactwo antycznego świata: kultury, sztuki i obyczajowości pokaże nowa Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie. Trwają prace nad wystawą, która przez pryzmat zbiorów Muzeum zaprezentuje cywilizacyjny dorobek Egiptu, Bliskiego Wschodu, Rzymu i Grecji. Galeria powstaje według projektu pracowni Nizio Design International, która aktualnie sprawuje nadzór autorski nad realizacją. Otwarcie ekspozycji planowane jest na grudzień 2020 roku.

więcej

Origami House – Toruń

Dom-instalacja inspirowany sztuką origami jest wynikiem fascynacji inwestora kulturą Japonii.Na pozór prosty budynek o geometrycznej formie tworzy skomplikowany układ stalowej konstrukcji, krytej grafitową powłoką poliuretanową. Pozwoliło to na uzyskanie efektu wizualnie lekkiej, papierowej formy zaczerpniętej z japońskiej sztuki tworzenia przestrzennych form z papieru.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";